DE MEST BÆREDYGTIGE TEKSTILER


Det anslås, at der hvert år globalt forbruges over 80 milliarder stykker tøj. Forbruget bliver heller ikke mindre med en stigende middelklasse, samt et voksende befolkningstal i Asian og Afrika. Med et stadig større forbrug af tøj bliver det fremadrettet vigtigere, at bruge bæredygtige resourcer og tekstiler. I fremtiden skal vi som forbruger tænke over, hvor og hvordan vores produkter er produceret. 

Vi vil i dette blogindlæg give dig et overblik over, hvordan de mest almindelige tekstiler er rangeret i forhold til bæredygtighed: 

Hos G&M har vi som mål, at blive Danmarks grønneste forhandler af stof og tekstil. Vores mål er at gå forrest og sætte dagsordnen for en ny og grønnere måde, at bruge tekstiler på. Nogle af de følgende tekstiler er ikke at finde på vores webshop endnu, men vi bestræber os på, at udvide vores sortiment, så udvalget af de grønne tekstiler bliver større.

 

1. HAMP

I kategorien om de mest bæredygtige tekstiler finder man øverst hamp. Hamp er den mest alsidig plante der både klæder dig på, brødføder dig, skaber et hjem til dig og kan samtidig bruges i skønhedsprodukter. 

Hamp er åndbart, varmt, fugtgivende og kan blandes. Hamp er også et meget slidstærkt materiale, der bliver blødere efter hver vask og efter slid. Derudover er tekstilen 100% bionedbrydeligt. Hamp kræver heller ikke så meget vand, og det kan producere to til tre gange så mange fibre pr. 4.000 m2 i forhold til bomuld. Hampen har også den egenskab, at det giver jorden næring fremfor at suge den. Alle disse egenskaber gør, at hampen er den mest alsidig og mest bæredygtige tekstil. Et stof der både giver komfort, hvis man bruger det i tøjproduktion og så er det samtidig bæredygtigt.

Hos G&M er vi i samtale med nogle forskellige leverandører i Europa, der kan levere hamp. Der vil stadig gå lidt tid, før vi har stoffet på lager, da det er vigtigt for os, at vi får hentet det helt rigtige hjem, som vi kan stå inden for. Vi kan derfor snart tilbyde vores kunder bestilling af hamp.

 

2. Hør

Efter hamp er hør blevet en af de store favoritter indenfor bæredygtige tekstiler. Hør er lavet af hør planten, og har i flere tusinde år været brugt i alt fra beklædning til dekoration pga. dets holdbarhed. 

Hør er åndbart, slidstærkt, let, absorberende, antimikrobielt, modstandsdygtigt og køligt. Det kan nemlig nedsætte din kropstemperatur om sommeren, i modsætning til bomuld. Hør bruger mindre vand end bomuld og kræver ingen kemiske midler eller pestecider. Hør har den samme egenskab som hamp, at det er 100% bionedbrydeligt.

Du kan på vores webshop finde et bredt udvalg af linned/hør i mange forskellige farver. Du finder det store udvalg lige her.

 

3. BOMULD

Bomuld er ligesom hør og hamp 100% bionedbrydeligt i slutning af dets liv. Dog  er bomuld, modsat de to ovenfornævnte tekstiler, en af de mest miljømæssige krævende afgrøder der findes. Bomuldsindustrien bruger i dag mere en 25% af verdens insekticider og 10% af verdens pesticider. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen dør ca. 20.000 mennesker i u-lande, som følger af kræft, aborter pga. kemikalier, som er sprøjtet på konventionel bomuld. Bomuldsproduktion kræver næsten 2.500 liter vand til produktion af en enkelt T-shirt, som igen sætter stor belastning på miljøet. I fremtiden ser vi forhåbentlig en afgift på bomuld i områder, hvor der er vandmangel som Sydafrika og Californien.

Der er et stadig større marked for økologisk bomuld som vil betyde 0% insekticider, pesticider og andre kemikalier der vil afhjælpe den høje dødelighed u-lande. 

Hos G&M har vi et stort udvalg af bomuld og jersey, som er leveret af leverandører fra Berlin og Paris. Vi føler et stort ansvar indenfor dette område, derfor er vores samarbejde opstået med omtanke omkring de arbejder, der er med til at producere bomuld.

Se udvalget af vores jersey og bomuldstof.

4. BAMBUS

Bambus fibre er fremstillet af bambusplanten. Bambus som stof føles silkeagtigt, det er utrolig stærkt og har fugtgivende egenskaber. Bambus behøver i sammenligning med bomuld ikke særlig meget vand, ingen gødning eller pesticider og så er det 100% bionedbrydeligt. 

Meget godt kan man sige om bambus, men stoffet har også sine mørke sider. Omdannelsen fra plante til tekstil kræver intens brug af kemikalier og det skaber meget affald. Processen fra plante til tekstil gør, at bambus ikke er så bæredygtigt som folk går rundt og tror.

 

5. POLYESTER

Polyester er et billigt og udbredt syntetisk fiber lavet af petrolium - det samme materiale, som man producerer plastikflasker af. Polyester som stof er meget slidstærkt, det tørrer hurtigt og er genanvendeligt. Det tager dog ca. 200 år, før polyester kan nedbrydes og det kræver en lang kemisk proces for at nedbryde. 

I 2050 kunne der være mere plast i havene, end der er liv i havet. Det er derfor vigtigt, at vi bliver bedre til at genbruge plasten. Der bruges i dag recirkuleret polyester eller rPET (recycled polyester) i det meste sportstøj, badetøj og overtøj. rPET er et mærke for produkter, der er lavet af genanvendelige plastikflasker, plast og andet genanvendelige polyesterbeklædningsgenstande. rPET har den fordel, at det reducerer brugen af olie, genbruger affald og mindsker behovet for virgin polyesterindustrien.

Alle vores polyester tekstiler er genanvendelige, derfor kan du med ro i sindet købe vores polyester og være sikker på, at det kan genanvendes til fremtidig formål som beklædning.

Se udvalget af genanvendeligt polyester.

6. AKRYL

Akryl er et menneskeskabt alternativ til uld. Akryl er blødt, billigt, let og fnuller nemt og er ikke særlig åndbart. Da akryl er syntetisk kan det derfor ikke nedbrydes. Det kan heller ikke genbruges og kræver mange kemikalier og meget energi til at producere. 

 

Som afslutning vil vi tilføje, at mode og forbrug altid hænger sammen. Selvom man vælger at bruge bedre tekstiler og materialer, som er mere bæredygtige og som er bedre for miljøet, så er det også vigtigt at købe materialer, der holder i længere tid. På denne måde forbruger man mindre, hvilket også er med til at gavne miljøet.