Sådan syer du franske sømme

Hvad er franske sømme? 

En fransk søm omslutter søm på indersiden af en syet kjole, som Janne viser på videoen herunder. Man syer franske sømme så der ikke er nogen rå kant synlig. Dette fjerner også behovet for en anden sømfinish. Franske sømme kan benyttes på et hvilket som helst stof, hvor du gerne vil holde en blød kant og er specielt nyttigt, hvis rå søm generer dig. 

Et lille tip. En fransk søm anvendes ofte på en lige søm. Det er svært, at lave på en buet søm, men det kan godt lade sig gøre, hvis du bruger en meget lille søm tillæg. Øv evt. en buet søm på nogle stofrester, før du syr i dit endelige stof. 

Sådan syer du franske sømme

1. Sy den første søm

Start med at sy vrang mod vrang, hvor du vil have din søm til at være. Sørg for, at sømrummet er på højre side af stoffet. Dette er modsat af, hvordan du normalt vil sy søm. 

Den generelle regel for en fransk søm er, at trække 1/4 tommer fra søm tillæg som dit mønster kræver. Så hvis dit mønster kræver en standard 5/8 tommers søm tillæg, skal du sy din søm med en 3/8 tommers søm tillæg. Klip derefter sømrummet meget smalt ned.

2. Fold stoffet ved sømlinjen

Fold derefter stoffet langs sømlinjen, så stoffets højre side er sammen, og syningen er ved kanten af folden. Tryk godt, så du arbejder med en skarp krølle ved folden på sømmen. 

Brug om nødvendigt et presseværktøj, for at give stoffet en skarp kant. Fastgør stoffet på plads, især hvis det er et glat materiale.

3. Luk søm og press igen

Med stoffets højre side syet sammen, sy en anden søm til venstre for den foldede kant. Sørg for, at denne søm helt omslutte den først søm, så intet af den første søms tillæg stikker igennem.

Du vil måske også kunne lide:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres