Stofguide: Hvad er filt?

Holdbart og isolerende filt er et materiale der har været populært i hele verdenen i flere århundrede. I Danmark og andre nordiske lande har filt været anvendt til fremstilling af varme beklædningsgenstande som hatte, handsker og overtøj på grund af dets isolerende egenskaber. Det blev især populært i de meget kolde klimaer i de nordiske regioner.

Grundet sin alsidighed og sine egenskaber, bruges filt i dag til en bred vifte af kreative projekter heriblandt beklædning, indretning og kunstprojekter.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor filt.

Hvad er filt?

Garn & Metervare 's filt består af polyesterfibre. Det er mange korte fibre, som er omdannet til et sammenhængende stof ved hjælp af vand, varme og tryk. Denne proces giver filt sin holdbarhed, tæthed og isolering, hvilket er nogle af filtstoffets mest kendte egenskaber.

Hvordan produceres filt?

Produktionen af filt kan opstilles i 7 trin:

  1. Fibreforberelse: Produktionsprocessen begynder med at forberede fibrene. Fibrene renses og vaskes så snavs og urenheder fjernes. Derudover skal fibrene rettes til, som kan ske ved at karte og adskille disse fibre.
  2. Fugtning: De forberedte fibre fugtes med vand for at gøre dem smidige og lettere at arbejde med. Vandet hjælper også med at fremme bindingen mellem fibrene.
  3. Lagdeling: De fugtede fibre lægges ud i lag. Antallet af lag og deres retning kan variere afhængigt af den ønskede strutkur. Fibrene placeres typisk i et vandret og et lodret lag, så de krydser hinanden.
  4. Pres og varme: Lagene af fibre bliver her udsat for mekanisk pres og varme. Når fibrene presses sammen, forekommer reaktionen 'filtning'. Det er her fibrene begynder at binde sammen, og der bliver dannet en tæt og sammenpresset struktur.
  5. Tørring: Herefter tørres filten ved hjælp af enten varmluft eller lufttørring.

  6. Skæring og formning: Det færdige filt bliver her skåret og formet efter behov. 
  7. Farvning og efterbehandling: Hvis ønsket kan filt farves i forskellige farver ved hjælp af farvestoffer. Det kan også gennemgå yderligere efterbehandlingsprocesser for at forbedre egenskaber som fugtbestandighed eller pletbestandighed.

Filts alsidighed

Filt er perfekt til dig, der ønsker en metervare der er isolerende og holdbart. Filtstof er et alsidigt materiale, og det kan bruges til mange projekter - både i indretningen, som beklædning og til kunstprojekter. Man kan også kombinere filt med andre typer af metervarer såsom quilt og bomuld for at skabe et projekt med endnu flere egenskaber.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor filt.

Hvilke egenskaber har filt?

Filt har en række forskellige egenskaber, som gør stoffet perfekt til en række forskellige projekter. Nogle af filts vigtigste egenskaber inkluderer:

Isolering: Filt er kendt for sin fremragende isoleringsevne. Den tætte struktur gør, at materialet effektivt holder på varmen.

Holdbarhed: Filt er kendt for sin holdbarhed og slidstyrke. Den tætte struktur gør det modstandsdygtigt over for revner og huller, og med den korrekte pleje kan det holde meget længe.

Formbarhed: Filt er formbart og kan nemt skæres, formes og syes i forskellige former og mønstre. Dette gør det velegnet til kunst- og håndværksprojekter samt syning og dekoration.

Absorberende: Selvom filt er tæt og kompakt, kan det stadig absorbere fugt, hvilket gør det i stand til at absorbere væske og pletter. Dette gør det også lettere at rengøre.

Lyddæmpende: Filt har gode lyddæmpende egenskaber på grund af sin tætte struktur. Det bruges ofte i akustiske applikationer til at reducere støj og ekkoeffekter.

Hvordan vaskes filt?

For at sikre den optimale pleje af din filt og dermed bevare den teksturen og forlænge levetiden, anbefales følgende:

For at bevare filtens kvalitet og farver, anbefales det at vaske den ved 40 grader. Filt kan tørretumbles på laveste varme, da højere kan skade fibrene. Filt kan også stryges ved middel varme. Vær opmærksom på at filt kan krympe op til 5% under vask. Følg derfor vaskeanvisningen for at undgå dette.

Miljøhensyn i filt-produktionen

Når det kommer til produktion af filt og miljøhensyn, er der nogle vigtige faktorer at tage i betragtning. Disse er vigtige for at minimere påvirkningen af miljøet og fremme bæredygtighed.

Råvareudvinding: Udvindingen og raffineringen af råolie til fremstilling af polyester kan have betydelige miljømæssige konsekvenser, såsom luftforurening og risiko for olieudslip.

Energiforbrug: Produktionsprocessen til polyesterfilt kræver store mængder energi, især i smelte- og fremstillingsprocesserne. Denne energi stammer ofte fra fossile brændstoffer, hvilket kan øge drivhusgasemissionerne og bidrage til klimaændringer. Energibesparende produktionsmetoder og brug af vedvarende energikilder kan hjælpe med at reducere udledningen af drivhusgasser fra produktionen.

Vandforbrug: Polyesterfiltproduktionen bruger også en betydelig mængde vand til forskellige processer som køling og rengøring. Miljøbevidste producenter investerer i vandbesparende teknologier og metoder for at reducere forbruget og minimere affaldet.

Kemikalier og farvestoffer: Brugen af kemikalier og farvestoffer i produktionsprocessen kan medføre risiko for miljøforurening, især hvis de ikke håndteres korrekt. Miljøvenlige farvningsmetoder, der bruger mindre vand og færre skadelige kemikalier, bør overvejes.

Alle Garn & Metervarers filt-metervarer er produceret indenfor Europas grænser. Derved kan vi sikre at både miljøhensyn samt etik og moral overholder de gældende regler og den gældende lovgivning. Vi stræber også personligt efter en mere bæredygtig fremtid ved at tage et skridt mod mere ansvarlig produktion.

'

Filt og andre metervarer

Filt kan kombineres med en række af andre typer af metervarer for enten at forstærke allerede eksisterende egenskaber, eller for at tilføje nye egenskaber til dine projekter. 

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor filt

Filt og quilt

Quilted lining er en metervare, som består af to lag stof, der er sat sammen ved hjælp af syning. Disse to lag omfatter et toplag bestående af en blank polyesteroverflade og et underlag bestående af vat.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor quilt

Quilts egenskaber

Isolering: Mellemlaget i en quilt, kendt som quiltning, er typisk lavet af en isolerende materiale som vat, som giver stoffet en god isoleringsevne.

Dekorativ: Quiltstof er kendt for sine smukke mønstre. Det bruges ofte til at skabe dekorative tæpper, vægophæng, puder og sengetøj.

Holdbarhed: Quilt er kendt for sin holdbarhed. Syningen, der forbinder lagene, giver stoffet stabilitet og modstand mod slid og revner.

Blødhed: Quilt kan være blødt og behageligt at røre ved, især når det blandes med andre stoffer såsom frotté.

Vaskbarhed: Quilt er normalt vaskbart i maskine, hvilket gør det praktisk for daglig brug og vedligeholdelse.

Ved at kombinere filt og quilt får man et projekt der er isolerende og holdbart. Sådan en kombination af stof egner sig perfekt til bl.a. varme tæpper eller beklædning.

Filt og bomuld

Bomuldsstof er fremstillet af bomuldsfibre. Bomuld er en af de mest almindelige og populære naturfibre i tekstilindutrien grundet sine egenskaber.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor bomuld.

Bomulds egenskaber:

Naturlig fiber: Bomuld er en naturlig fiber, der dyrkes i bomuldsplanter. Det er ikke kun bæredygtigt, men det har også en behagelig følelse mod huden.

Blød og behagelig: Bomuldsstof er kendt for sin blødhed og komfort. Det føles glat og behageligt mod huden, hvilket gør det ideelt til beklædningsgenstande som t-shirts, bluser, undertøj og sengetøj.

Åndbart: Bomuld er åndbart og tillader luft at cirkulere, hvilket gør det behageligt at bære i varmt vejr.

Absorberende: Bomuld absorberer fugt godt, hvilket gør det velegnet til håndklæder, badekåber og sportstøj.

Holdbart: Bomuldsstof er generelt holdbart og kan tåle gentagen vask og slid.

Allergivenligt: Bomuld er normalt allergivenligt, hvilket gør det velegnet til personer med følsom hud.

Alsidighed: Bomuld kan bruges til en bred vifte af produkter, herunder beklædningsgenstande, sengetøj, håndklæder, møbler og meget mere.

Ved at kombinere filt og bomuld får man en god balance hvad angår komfort, varme og åndbarhed. og absorberingsevner. Med en kombination af filt og bomuld kan man bl.a. lave frakker, handsker og hatte. Derudover kan man benytte dette i et quilt-projekt for at skabe en ekstra dimension af varme og tekstur, hvor man bliver filt som mellemlag mellem bomuldsstoffet.

Hvad er forskellen på filt og fleece? 

Filt og fleece består begge af 100% polyester, men de adskiller sig dog stadig fra hinanden i sine egenskaber.

Mens filt er et tæt, fast og kompakt stof, så er fleece løst og let. Både filt og fleece er isolerende, men grundet deres tekstur egner de sig til forskellige projekter. 

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor fleece

Filt egner sig til projekter som tekstiler, dekorationer, tasker og dækkeservietter. Fleece derimod egner sig særligt også til lette og varme beklædningsgenstande såsom jakker og trøjer. Ligesom filt kan fleece også bruges i indretningen til f.eks. fleecetæpper.

Du vil måske også kunne lide:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres