Stofguide: Hvad er flannel?

G&M's flannel stof er produceret af 100% bomuld. Det blev først fremstillet og brugt i Holland, hvor det i løbet af de sidste mange år har bredt sig til hele verdenen, og bruges i dag til bl.a. beklædning, accessories og i indretningen. Flannel er særligt populært i efteråret grundet sine varmeegenskaber og sin blødhed.

Vi har fire kategorier af flannel stof:

Klik her for at vores fulde sortiment indenfor flannel.

 

Hvad er flannel?

Garn & Metervarer's flannel er produceret af 100% bomuld. Flannel er kendetegnet ved sit rugt og opkradset look, hvilket kommer fra, at flannel under produktionsprocessen bliver børstet op og får en løs spunden vævning. Flannel stof er en alsidig metervare, da det både er blødt, behageligt og varmt - hvorfor det egner sig til de lidt koldere måneder. Det er derudover også slidstærkt, hvorfor det kan holde i mange år.

Klik her for at vores fulde sortiment indenfor flannel. 

Hvordan produceres flannel?

Produktionen af flannel kan opsummeres i 7 trin:

  1. Udvalg af materialer: Det første der sker er, at det ønskede materiale udvælges. G&M's flannel er produceret af 100% bomuld grundet dens naturlige varme og blødhed

  2. Vævning: Herefter skal stoffet væves i et specifikt mønster, ofte i en tæt twill- eller plain weave-struktur. Dette skaber grundlaget for flannelstoffet. Stoffet væves normalt tæt, for at opnå sin holdbarhed.

  3. Børstning: Efter vævningen gennemgår stoffet en børsteproces, og det er her, at stoffet for sin karakteristiske overflade. Fiberoverfladen børstes således, at fibrene løsner sig. Det er også her, at flannel får sin blødhed.

  4. Fuldførelse: Efter børstning gennemgår flannel yderligere behandlinger, såsom farvning og finish for at forbedre detn farver og holdbarhed.

  5. Inspektion: Flannelstoffet skal herefter inspiceres. Kvaliteten sikres, og der sker retning af eventuelle fejl eller uregelmæssigheder.

  6. Skæring og syning: Når flannelstoffet er blevet færdigbehandlet og godkendt, så kan det skæres i mønstre og syes sammen for at skabe forskellige produkter som flannel skjorter, flannel pyjamas, flannel sengetøj eller andre flannel tekstiler.

  7. Kvalitetskontrol: Endelig kontrolleres de færdige produkter, inden de sendes ud til kunderne.

Hvilke egenskaber har flannel stof?

Varmt: Flannel er isolerende og varmt. Det er derfor et ideelt valg til tøj, sengetøj og tæpper, som skal holde dig varm i de køligere måneder.

Åndbart: Selvom flannel er varmt, så er det stadig åndbart. Dette betyder, at flannel kan hjælpe med at regulere kropstemperaturen, hvilket sker ved, at det lader den overskydende varme og fugt slippe væk fra kroppen.

Slidstærkt: Flannel er både holdbart og slidstærkt, hvorfor er det er velegnet til beklædningsgenstande, accessories og sengetøj.

Blødt: Grundet materialet og den børstede overflade, er flannel blødt og behageligt. Derudover holder det sig også blødt efter vask.

Miljøvenligt: Bomuldsflannel er et mere bæredygtigt valg end syntetiske materialer, da bomuld er biologisk nedbrydeligt og kan genbruges.

Alsidigt: Vores flannel findes i forskellige farver og mønstre. Dette gør stoffet alsidigt og velegnet til forskellige projekter, herunder tøj, sengetøj og hjemmetekstiler.

Klik her for at vores fulde sortiment indenfor flannel. 

Flannel stoffets alsidighed

Flannel er grundet de nævnte egenskaber utrolig alsidigt, og kan bruges i et hav af projekter. Flannel stof er perfekt til dig, der ønsker et åndbart, slidstærkt og varmende stykke stof. Derudover fås vores flannel i fire forskellige designs, så der er noget til enhver smag, uanset om du ønsker de klassiske skotsktern, tern, striber eller et helt ensfarvet stof.

Flannel kan også kombineres med andre typer af metervarer, for at forstærke eller tilføje nye egenskaber til produktet. Du kan bl.a. til efteråret lave en varmende og vandtæt jakke, hvor det 1. og yderste lag består af flannel, efterfulgt af et lag vandtæt polyester stof og lade det inderste lag være en foring med fleece.

Flannel stoffet giver jakken det populære og flotte flannel look, hvor den vandtætte polyester er med til at gøre jakken vandtæt, så det passer til det danske efterårsvejr. Foringen af fleece vil gøre jakken endnu varmere, så den også kan bruges på de ekstra kølige efterårsdage. 

Hvordan vaskes flannel?

For at sikre den optimale pleje af din flannel stof, og dermed bevare den flotte tekstur og blødheden samt forlænge levetiden, anbefales følgende:

For at bevare flannelstoffets kvalitet og farver, anbefales det at vaske den ved 30 grader. Stoffet kan tørretumbles, men dette bør ikke gøres ved højere varme end middelvarme. Hvis du gerne vil stryge din flannel, skal dette ligeledes gøres på middel varme eller lavere. Vær opmærksom på, at flannel kan krympe op til 4% under vask. Følg derfor vaskeanvisningen for at undgå dette.

Miljøhensyn i produktionen af flannel

Råmaterialer: Ved bomuldsflannel kan det være værd at overveje, hvordan bomulden er blevet dyrket. Økologisk dyrket bomuld, der undgår brugen af skadelige pesticider og kemikalier, kan være en mere miljøvenlig mulighed.

Farvestoffer og kemikalier: Brugen af farvestoffer og kemikalier i farvningsprocessen kan have en betydelig miljøpåvirkning. Producenter der er miljømæssige bevidste, kan bruge miljøvenlige farvestoffer og kemikalier, der har mindre negativ indvirkning på vand- og luftkvalitet.

Vandforbrug: Produktionen af tekstiler kræver store mængder vand til både farvning og behandling af råmaterialer. Effektiv vandstyringspraksis og genbrug af vand i produktionsprocessen kan hjælpe med at reducere vandforbruget.

Energiforbrug: Produktionen af flannel kræver energi til vævning og behandling af tekstiler. Brug af vedvarende energikilder som sol- eller vindkraft kan bidrage til at reducere det samlede miljøaftryk.

Genbrug og genanvendelse: At fremme genbrug og genanvendelse af flannelprodukter kan reducere affaldsmængden og mindske behovet for at producere nye materialer.

Alle Garn & Metervarers flannel-metervarer er produceret indenfor Europas grænser. Derved kan vi sikre at både miljøhensyn samt etik og moral overholder de gældende regler og den gældende lovgivning. Vi stræber også personligt efter en mere bæredygtig fremtid ved at tage et skridt mod mere ansvarlig produktion.

Yderligere er alle vores flannel-metervarer mærket med OEKO-Tex 100 certificeringen som sikrer, at de er fri for allergi- og kræftfremkaldende stoffer. Du kan derfor være sikker på, at produktionen er foregået på en ordentlig måde, og at arbejderne ikke er blevet udsat for farlige kemikalier ved produktionen.

Klik her for at vores fulde sortiment indenfor flannel.

DIY-projekter med flannel

Husk at læse vores to blogs, hvor du kan lære at sy din egen kjole af vores tartan flannel stof, eller sy din egen scrunchie.

Flannel og andre metervarer

Flannel minder om både uld og fleece. Alle tre typer stof har fantastiske isolerende egenskaber, og er også komfortable og behagelige at have på. Der er nogle væsentlige forskelle ved disse metervarer, som adskiller dem fra hinanden, som bliver gennemgået herunder.

Flannel og uld

Både flannel og uld er lavet af naturlige materialer. Hvor flannel egner sig til mildt til moderat vejr, så egner uld sig særligt til det meget kolde vejr, da det både er varmere og mere isolerende end flannel.

Hvor flannel kan tåle maskinvask, tørretumbling og strygning, kræver uld en mere omhyggelig pleje. Det skal vaskes i hånden og tåler hverken tørretumbling eller strygning.

Uld er perfekt til projekter som uld vintertøj og uld halstørklæder, da det ikke blot er fantastisk isolerende men også åndbart og fugtregulerende.  

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor uld.

Flannel og fleece

Hvor vores flannel er lavet af bomuld, så er vores fleecestof lavet af polyester, som er et syntetisk materiale. Derudover egner flannel sig til køligere vejr end fleece, som er lettere i materialet og egner sig bedre til lagdeling.

En yderligere ting begge typer af stof har til fælles er, at de begge er vedligeholdelsesvenlige og kan maskinvaskes.

Fleece er et fantastisk materiale til projekter som fleece trøjer, fleece jakker og fleece tæpper, da det er blødt og varmt, og har en anti-pilling effekt så det ikke fnugger ved brug.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor fleece.

Du vil måske også kunne lide:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres