Stofguide: Hvad er forskellen på hør og hamp?

Hør stof og hamp stof er to metervarer, som minder utroligt meget om hinanden. Dette gælder både i både dyrkning, materiale, egenskaber og udseende. 

Men hør stof og hamp stof adskiller sig også fra hinanden på flere måder. I dette blogindlæg kan I læse om:

  • Hvad er hør?
  • Hvad er hamp?
  • Hvad er lighederne mellem hør stof og hamp stof?
  • Hvad er forskellene mellem hør stof og hamp stof?

Hvad er hør?

Hør stof kommer fra en naturlig plante og en tekstilfiber, som kommer fra stilkene af hørplanten (Linum usitatissimum). Det er fibrene i planten, der bruges til at lave hørtekstiler. Hør har været dyrket i flere årtusinder, og den menes at være en af de ældste dyrkede planter i verden. Hør anses som værende en miljøvenlig plante, da det kræver færre pesticider og mindre vand end andre plantetekstiler.

Hørfibrene er særligt kendt for deres åndbarhed, varmeledningsevner og holdbarhed. Derudover er det også naturligt modstandsdygtigt overfor mug og skadedyr, som følge af sine naturlige antibakterielle egenskaber.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor hør.

Hør stof har en naturlig glans og en lidt ru tekstur, der giver det et rustikt og tidløst udseende. Hør anvendes primært til at fremstille hør tekstiler som hør linned, hør sengetøj og beklædning som hør bukser, hør shorts, hør skjorter og hør sæt. Det er også meget anvendt som bl.a. hør servietter og hør håndklæder.

Hvad er hamp?

Hamp (Cannabis sativa) er en plante, som anvendes både i en medicinsk sammenhæng og i en industriel sammenhæng. I den industrielle sammenhæng er det plantens fibre og frø, som anvendes. 

Hampfibrene kommer fra plantens stilke, og er meget værdifulde grundet dets egenskaber til tekstiler. Hampfibrene er lange, hvilket bidrager til deres alsidighed. Udover dette bidrager længden på fibrene til deres styrke og holdbarhed, hvilket de er særligt kendte for, og de er faktisk stærkere end mange andre naturlige fibre.

Hampfibrene bliver som følge af sin alsidighed anvendt til mange forskellige produkter herunder bl.a. hamp tekstiler som hamp tøj, hamp papir og byggematerialer som hamp reb, og bruges også ofte i kombination med andre fibre.

Hvad er lighederne mellem hør og hamp?

Hør stof hamp stof er to fibre og metervarer, som har utrolig mange ligheder i deres egenskaber.

Naturlige: Både hør og hamp er naturlige, da de kommer fra plantefibre. 
Holdbarhed: Hør og hamp er begge to kendt for deres fantastiske holdbarhed, hvorfor de anvendes i et hav af projekter.
Isolerende: Både hør og hamp er isolerende og holder godt på varmen.
Åndbarhed: På trods af deres isolerende egenskaber, så er både hør og hamp super åndbare. De fungerer altså godt i alt slags vejr. 
Varmeregulerende: Fælles for begge er, at de er varmeregulerende. Sved fordamper hurtigt og køler hurtigt ned på de varme dage. Samtidig er både hør og hamp varmeledende, så på de køligere dage, så er de gode til at varme, og transportere denne varme. 
Bløde: Hør og hamp er begge to dejlige og bløde, og de bliver kun blødere efter gentagen brug og vask.
Allergivenlige: Hør og hamp er begge to hyperallergene. Det betyder, at de er mindre allergifremkaldende end andre produkter!
Antibakterielle egenskaber: Begge har naturlige antibakterielle egenskaber. Det gør dem modstandsdygtige over for møl, støvmider, svampe, skimmel og meldug. Denne egenskab er meget vigtig for hørplanten og hampplanten, da den tillader dem at vokse og blomstre vildt uden brug af pesticider og gødning. Dette unikke træk overføres til begge typer af stof, og giver en naturlig deodoranteffekt, som holder stoffet friskt og behageligt. 

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor hør.

Hvad er forskellene mellem hør og hamp?

Selvom hør stof og hamp stof minder utroligt meget om hinanden og har mange ligheder, så besidder de to metervarer også nogle væsentlige forskelle.

Fiberkarakteristika: Hørfibre er glatte, blanke og har normalt en lys farve, og har en tendens til at krølle mere end hamp. Hampfibre er grovere, og kan have en lidt ru tekstur. Hamp stof kan være lidt mere groft sammenlignet med hør. 

Styrke: Hamp har en meget stærkere holdbarhed end hør, og har faktisk en større styrke end alle andre naturlige fibre.

Brug og anvendelse: Hør bruges ofte til at lave beklædning, herunder bl.a. hør skjorter, hør bukser og hør sæt. Det bruges også til bl.a. hør sengetøj. Hamp bruges også til beklædningsgenstande som hamp tøj, men grundet dens stærkere holdbarhed, bruges det også til mere holdbare produkter som hør tasker, hør reb og også byggematerialer.

Elasticitet: Hør har en bedre elasticitet end hamp, hvor hamp faktisk er den mindst elastiske af naturlige fibre.

Solpåvirkning: Modsat hør, så er hamp er modsat hør UV-resistent, og det vil ikke falme grundet solen.

Ressourceforbrug: Hamp kræver mange ressourcer at dyrke, hvor bl.a. kalium og fosfor er lige så essentielle for hamp som vand. Modsat hamp, så kræver hør stort set lidt næring og vand for at vokse.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor hør.

Du vil måske også kunne lide:


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.