Stofguide: Hvad er plys?

G&M's plys, også kaldet for imiteret pels, består af 100% polyester. Plys er en efterligning af rigtig pels, men har bevaret sin blødhed og behagelige overflade, og er samtidig og mere holdbart. Plys har ligesom rigtig pels utrolig mange brugsmuligheder, og er derfor et populært materiale. Hos Garn & Metervarer sælger vi både korthåret plys og langhåret plys.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor plysstof.

Hvad er plysstof?

Garn & Metervarer's plysstof er produceret af 100% polyester. Plys adskiller sig fra andre metervarer ved, at det har sin karakteristiske plysset overflade. Plys er en imitation af rigtig pels. Hos Garn & Metervarer sælger vi både korthåret plys og langhåret plys, hvor den langhårede plys har en hårlængde på 3 mm.

Plys er en alsidig metervare, grundet sin blødhed, varme og sine mange anvendelsesmuligheder, hvor det kan bruges både i indretningen eller som beklædning i de lidt koldere måneder.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor plysstof.

Hvordan produceres plysstof?

Produktionen af plysstof kan opsummeres i 5 trin:

 1. Materialeudvælgelse: Første step er, at det materiale som plysstof skal produceres af, skal udvælges. Garn & Metervarer's plysstof er produceret af 100% polyester.
 2. Vævning eller strikning: Plysstof kan skabes ved både vævning og strikning, afhængig af hvordan stoffets overflade skal være. Ved vævning bruges der forskellig vævemetoder til at skabe overfladen, hvor der ved strikning laves løkker af garn. Oftest er strikket plysstof er mere elastisk og har en blødere tekstur.
 3. Plysning: Plysning er den afgørende proces, som giver plysstoffet dets karakteristiske plyssede overflade. Der er tre forskellige metoder til, hvordan man opnå denne overflade: Maskinel, kemisk og ved brug af korte fibre.
  • Maskinel plysning: Her anvendes der specielle maskiner, som plysser stoffet med at løfte fibre fra stoffets overflade og skabe små løkker.
  • Kemisk plysning: En kemisk proces kan også anvendes til at skabe plysstof. Dette kan indebære påføring af kemiske stoffer på stoffet, som løfter fibrene og skaber plyssen.
  • Brug af kortere fibre: I nogle tilfælde kan plysningen opnås ved at anvende kortere fibre under vævningen eller strikningen, hvilket skaber en plysset overflade.
 4. Afsluttende behandlinger: Efter plysningen gennemgår stoffet ofte yderligere behandlinger, såsom vask, farvning eller påføring af yderligere overfladebehandlinger. Dette gøres for at forbedre plysstoffets udseende og egenskaber.
 5. Kvalitetskontrol: Det sidste trin i processen er kvalitetskontrol. Dette gøres for at sikre, at plysstoffet opfylder de nødvendige standarder med hensyn til udseende, styrke og holdbarhed.

Hvilke egenskaber har plys?

G&M's alsidige plysstof besidder en række gode egenskaber, som er listet herunder.

Blødt og behageligt: Plys er både blødt og behageligt, hvilket gør stoffet egnet til både beklædning og boligtekstiler som tæpper, puder og bamser.

Varmt og isolerende: Plys har gode isoleringsegenskaber, og stoffet er i stand til at holde på varmen. Derfor anvendes det ofte til beklædning i de køligere årstider eller som tæpper.

Holdbart: Plysstof er både slidstærkt og holdbart, og det kan derfor sagtens anvendes til genstande, som bruges på daglig basis, uanset om det gælder boligtekstiler, bamser eller beklædning.

Alsidigt: Grundet de forskellige muligheder for hårlængde og farver samt sine mange og gode egenskaber, som plys produceres i, er det en alsidig metervare, som passer til enhver stil.

Stort udvalg: Garn & Metervarer tilbyder plys i mere end 20 farver, hvor alle farverne fås både som korthåret plys og som langhåret plys.

Plysstof's alsidighed

Grundet ovenstående egenskaber er plys utrolig alsidigt, og kan bruges i et hav af projekter. Plysstof er perfekt til dig, der ønsker en blød, isolerende, og holdbar metervare. Vores plysstof kommer i et bredt udvalg af farver, både som korthåret og som langhåret, så der er noget til enhver smag.

Alle farverne af de korthårede plysstoffer kan ses her.

Alle farverne af de langhårede plysstoffer kan ses her.

Plysstof kan også kombineres med andre typer af metervarer for at forstærke eller tilføje nye egenskaber til dit projekt.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor plysstof.

Plysstof og fleece

En kombination af stof som indebærer plys kunne være plys og fleece. Fleece og plys har mange fælles egenskaber, herunder varme, holdbare og bløde. Her kunne forslag til projekter være tæpper eller trøjer til de kolde måneder. En kombination af fleece og plys vil give projekterne ekstra varme og holdbarhed. Vores fleece findes i et bredt udvalg af farver, og kan ses her.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor fleece.

Plysstof og bomuld

Man kan også kombinere plys og bomuld. G&M's bomulds metervarer findes i et utal af farver, som kan ses her. Denne kombination af stof ville være ideel til bl.a. beklædning. Dette vil gøre dit projekt holdbart, varmt, åndbart og behageligt. det kunne f.eks. være en sweatshirt eller loungewear. Ved at kombinere disse to metervarer forstærker man altså holdbarheden og varmen, men tilføjer altså en åndbare egenskab, som bomuld har.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor bomuld.

Hvordan vaskes plys?

For at sikre den optimale pleje af dit plysstof, og dermed bevare den flotte tekstur og blødheden samt forlænge levetiden, anbefales følgende:

For at bevare plysstoffets kvalitet, plyssethed og farver, anbefales det at vaske den ved 30 grader. Plys kan ikke tørretumbles, og det kan heller ikke stryges. Vær opmærksom på, at plysstof kan krympe op til 1% under vask. Følg derfor vaskeanvisningen for at undgå dette.

Denne vaskevejledning gælder for både den korthårede og den langhårede plys.

Miljøhensyn i produktionen af plysstof

Materialer: Plysstof består af 100% polyester. Polyester er syntetisk, og er lavet af fossile brændstoffer. Polyester er genanvendeligt, og det giver mulighed for en bæredygtig genanvendelse.

Energiforbrug: Produktionen af polyesterfibre og forarbejdningen af plysstof kræver en del energi. Man kan reducere miljøpåvirkningen ved at vælge mere energieffektive produktionsmetoder og vedvarende energikilder.

Kemikalier: Miljømæssige farvestoffer og miljømæssige kemikalier kan bidrage til at minimere den miljømæssige indvirkning under produktionsprocessen.

Vandforbrug: Vand bruges under produktionen af plysstof. Man kan reducere vandforbruget ved effektiv vandstyring samt ved at genbruge vand.

Levetid: Plysstof er holdbart, og har derfor en længere levetid, og skal derfor ikke ofte udskiftes.

Affaldsproduktion: Produktionen af plysstof genererer affald, både i form af ikke-brugbare fibre og overskydende materiale.

Bortskaffelse: Plysstof kan have en lang nedbrydningstid, når det kasseres.

Alle Garn & Metervarers teddystof-metervarer er produceret indenfor Europas grænser. Derved kan vi sikre at både miljøhensyn samt etik og moral overholder de gældende regler og den gældende lovgivning. Vi stræber også personligt efter en mere bæredygtig fremtid ved at tage et skridt mod mere ansvarlig produktion.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor plysstof.

Inspiration til projekter med plysstof

Plys er en alsidig metervare., og kan bruges til et hav af projekter.

Eksempler på hvad plysstof kan bruges til, er:

 • Beklædning
 • Tilbehør som f.eks. vanter
 • Boligtekstiler som puder og tæpper
 • Bamser
Du kan f.eks. følge vores guide til at kreere din egen plyspude til en stol som vist på nederste højre billede, ved at klikke her.

Plys og andre metervarer

Plysstof minder om teddystof og fleece og plys. Alle tre typer stof har fantastiske isolerende egenskaber, og er også komfortable, varme og behagelige at have på.

Der er nogle væsentlige forskelle ved disse metervarer, som adskiller dem fra hinanden, som bliver gennemgået herunder.

Plys og teddystof

Ligesom plys, så består vores teddystof også af 100% polyester. Udover at være blødt, varmt og holdbart, så har teddystof også en plysset overflade.

De primære forskelle mellem vores plys og vores teddystof er, at teddystof kun findes i én længde. Derudover er teddystof mere populært til beklædning, hvor plys er mere populært til indretning og dekoration.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor teddystof.

Plys og fleece

Ligesom plys og teddystof, består vores fleecestof også af 100% polyester. Ligesom plysstof og teddystof er fleece også blødt, varmt og holdbart, så denne egner sig også godt til de køligere måneder.

Fleecestof adskiller sig fra plys ved ikke at have en plysset overflade, men har derimod en glattere overflade. Fleecestof er en metervare som bruges hyppigt til både tæpper og beklædning, som bl.a. trøjer og jakker.

Klik her for at se vores fulde sortiment indenfor fleece.

Du vil måske også kunne lide:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres