Stofguide: De mest bæredygtige tekstiler

Det anslås, at der hvert år globalt forbruges over 80 milliarder stykker tøj. Forbruget bliver heller ikke mindre med en stigende middelklasse, samt et voksende befolkningstal i Asian og Afrika. Med et stadig større forbrug af tøj bliver det fremadrettet vigtigere, at bruge bæredygtige resourcer og tekstiler. I fremtiden skal vi som forbruger tænke over, hvor og hvordan vores produkter er produceret.

Vi vil i dette blogindlæg give dig et overblik over, hvordan de mest almindelige tekstiler er rangeret i forhold til bæredygtighed. Hos G&M har vi som mål, at blive Danmarks grønneste forhandler af metervarer. Vores mål er at gå forrest og sætte dagsordenen for en ny og grønnere måde at bruge metervarer på. 

1. Hør stof

Hør er et organisk materiale, og et af de mest bæredygtige tekstiler der findes. Stoffer er blevet anvendt i flere tusinde og går helt tilbage til det gamle Egypten. Det, som gør Hør så bæredygtigt er dets minimale behov for vand, at stoffet ikke skal bruge pesticider, stoffets evne til at vokse i lavkvalitets jord, og det at man kan bruge hele hørplanten og dermed undgå ressourcespild. Hør som stof er rigtig alsidigt, og har mange  gode egenskaber. Stoffer er blandt andet slidstærkt, åndbart, let, godt fugt absorberende, antimikrobielt, køligt og naturligt modstandsdygtigt mod møl. Da stoffet er organisk er det ligeledes helt bionedbrydeligt så længe det ikke er farvet. Stoffet bliver pga. disse egenskaber ofte anvendt til beklædning såsom bluser, blazere og bukser med vidde. Dette er typisk sommerbeklædning hvor stoffet er med til at nedkøle i de høje temperaturer. Det er dog ikke kun beklædning som bliver lavet i hør. Ser vi på ting i husholdninger så bliver viskestykker, sengetøj, duge og servietter og meget andet.

Almindeligt hør er en 30-50 centimeter høj kulturplante, der i Danmark vokser forvildet på uopdyrket jord og planten er rig på lange fibre. Hør er fremstillet af hørgarn der er spundet af fibre der er fundet i hør-plantens stilk. Stoffet er utroligt populært og har været brugt i mange år. Tekstilet er bl.a. et af verdens ældste og kan spores helt tilbage til Ægypten for mere end 4000 år siden. Gennem tiden har materialet fremstået som et eksempel på renhed. Tekstilet er blevet anvendt i alt fra tøj til sengesæt, sengetæpper, håndklæder og meget mere. Forarbejdningsprocessen fra at frøet er blevet sået, til at det færdige tekstil er vævet kan variere, hvoraf nogen strækker sig over 250 dage. De færdige vævet tekstiler går derefter under navnet hør. Den lange forarbejdningsproces gjorde, at det tidligere kun var tilgængeligt for overklassen.

 

2. Bomuldsstof

Bomuld er ligesom hør og hamp 100% bionedbrydeligt i slutning af dets liv. Bomuld er dog modsat de to ovenfornævnte tekstiler, en af de mest miljømæssige krævende afgrøder der findes. Bomuldsproduktion kræver store mængder vand til produktionen, og sætter herigennem også stor belastning på miljøet. Den store belastning ved produktion af bomuld er dog kommet i fokus de seneste år. Som konsekvens herpå er der begyndt at blive produceret mere organiske bomuldsstoffer. Disse er fri for pesticider og andre harmfulde kemikalier, og sørger samtidig for at sikre ordenlige forhold for arbejderne i hele produktionskæden.

For at gøre det let for dig at finde vores bæredygtige bomuldsstoffer, har vi samlet disse stoffer under mærket Organic by G&M, som ligger under kategorien Øko & Bæredygtighed. Ved disse stoffer, er du dermed garanteret, at de er produceret på en måde, som følger de højeste standarder for bæredygtighed. Stofferne er blandt andet Oeko-Tex- og GOTS certificerede, hvilket betyder at de er helt fri for allergi- og kræftfremkaldende stoffer.

Et andet alternativ til de økologiske bomuldsstoffer, som måske endda er mere bæredygtigt, er genanvendt bomuld. Ved de genanvendte bomuldsstoffer bruger man affaldsrester af bomuld, som ellers skulle smides ud. Der bliver ved disse stoffer derfor sparet en masse vand og energi samt mindsker co2 udledningen, og man sparer samtidig belastningen ved ellers at skulle skaffe tekstilaffaldet af vejen.

3. Tencel™ Modal stof

Modal er det, der kaldes "rayon med høj våd modul", hvilket betyder, at stoffet er en rayon type. Modal er stærkere når det er vådt og taber ikke form, hvilket er til forskel for almindelig viskose. Produktionsprocessen for modal er næsten den samme som for viskose. Fibrene for modal er dog længere tid om at blive produceret, hvilket gør stoffet stærkere, lettere og mere åndbart. Modal stof er også langt mere miljøvenligt og bæredygtigt sammenlignet med viskose, da koncentrationen af kemikalier, såsom natriumhydroxid er meget mindre.

Vores Tencel™ Modalstof har været hos os længe. Det er det stof som er både forførende, smukt og en sand innovation med hensyn til bæredygtighed. Det er samtidig et stof som er særdeles efterspurgt.

 Viskosestoffet er baseret på træ, der behandles i Lyocell-processen til en fiber med vidunderlige egenskaber. Lyocell-processen er en særlig bæredygtig måde at producere fibre på, der foregår i to faser og uden brug af giftige kemikalier. 99% af opløsningsmidlet og det anvendte vand kan desuden genanvendes til produktionsprocessen senere.

4. Bambus stof

Bambus fibre er fremstillet af bambusplanten. Bambus stof føles silkeagtigt, det er utrolig stærkt og har fugtgivende egenskaber. Bambus behøver til forskel for bomuld en lav mængde vand, kræver ingen gødning eller pesticider og er  100% bionedbrydeligt. Det store spørgsmål i forhold til om bambus er et bæredygtigt stof handler dog om bearbejdningen. Bambus kan nemlig ligesom med viskose produceres på en meget billig og skadelig måde, eller via Lyocell-processen, som blev nævnt i Tencel afsnittet. Bambus nemlig i sig selv mange bæredygtige egenskaber, men kræver noget arbejde for at bearbejde træfibrene. mange producenter vælger derfor at bruge skadelige kemikalier for at gøre produktionsprocessen billigere. Dette skader dog både miljøet, og de arbejder som skal gå i nærheden af kemikalierne. Det er dermed vigtigt at holde øje med, at bambussen ikke er viskose/rayon men derimod Lyocell. 

Hos Garn & Metervarer prioriterer vi bæredygtighed meget højt, og sørger derfor for at tekstilerne er produceret på en ordentlig måde. Vores bambus tekstiler er OEKO-TEX certificerede, hvilket betyder at der ikke er anvendt allergi- og kræftfremkaldende stoffer i produktionen. Du kan derfor være sikker på at produktionen af stofferne er sket efter høje internationale standarder, som sikre at både planeten og menneskerne i produktionen er blevet taget hensyn til.   

5. Viskose stof

Viskose stof er en perfekt metervarer til dig, der ønsker en metervarer, der er let, har en flot drapering, en skinnende overflade og som føles meget blød. Viskose er relativt billigt og kan give ethvert projekt gode resultater uden at skulle betale mange penge. Viskose kan også nemt blandes med andre fibre som bomuld, polyester og elastan/spandex, for at skabe en metervare med forskellige egenskaber. Viskose er dog som udgangspunkt ikke specielt miljøvenligt. Stoffet kræver f.eks. en stor mængde vand, og der bruges i mange tilfælde et stor mængde af kemikalier, for at gøre produktion af stoffet billigere. Træet som bruges til produktion af viskose er miljøvenligt og kan genplantes, men der bliver i mange tilfælde også anvendt træ fra ikke bæredygtige skove, hvilket er med til at udslette store naturlige skove og påvirke de lokale økosystemer negativt. Det er dog muligt at producere viskose som et bæredygtigt tekstil, hvis man følger visse standarder og bruger certificerede materialer. Viskose er samtidig bionedbrydeligt, og kræver arealmæssigt et meget mindre område til produktion, end f.eks. bomuld. det er derfor kun hvis det ikke produceres under de rigtige forhold og retningslinjer, at viskose er en stor synder for miljøet.

Hos Garn & Metervarer har vi et stort udvalg af OEKO-TEX certificeret viskose, som sikrer, at stoffet ikke indeholder allergi- og kræftfremkaldende kemikalier. Derudover produceres alle viskosestoffer hos os inden for Europas grænser. På denne måde er vi sikre på, at alle miljøhensyn bliver overholdt, at det foregår på en etisk, forsvarlig måde, og at alle gældende regler og lovgivninger bliver overholdt. Derved ønsker vi personligt at gå forrest mod en mere bæredygtig fremtid. 

 


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres