Stofguide: Hvad er fleece?

Blødt og let fleecestof blev rigtig populært i Danmark i 1980’erne, og siden da har det været - og er stadig - en fast del i både indretningen og i garderoben. Fleece er en syntetisk tekstil, fremstillet af polyesterfibre. Det er ikke en naturlig fiber som uld, bomuld eller hør, men det er i stedet produceret ved hjælp af kemiske processer. Det blev udviklet som et varmt og let alternativ til uld, der også skulle være åndbart og hurtigtørrende. Fleecestof er alsidigt, og kan bruges til beklædning som en fleecetrøje, fleecejakke, fleecevest eller fleecehandsker. Det kan også bruges i hjemmet til f.eks. et fleecetæppe eller som fleecepolstring.

 

Hvad er fleece?

Fleece er et syntetisk tekstil, som er fremstillet af polyesterfibre. Fleece blev udviklet som et alternativ til naturligt stof som bomuld og uld. Fleecen blev opdaget som følge af en forskning og teknologiske fremskridt inden for tekstilindustrien. 

I begyndelsen af det 20. århundrede begyndte man at eksperimentere med syntetiske fibre for at skabe stoffer, der både skulle være varme, lette og holdbare. I midten af det 20. århundrede blev polyester, som er en vigtig del af fleece, opdaget. Denne type fiber viste sig at være velegnet til at skabe materialer med lignende egenskaber som uld.

Fleecens produktionsproces til metervarer kan opsummeres i 6 trin:

  1. Produktionsprocessen begynder med, at man laver polymerer af polyester. Polymererne er lange kæder af kemiske enheder, og det er disse, der danner grundlaget for fleece-stoffet.
  2. De dannede polymerer smeltes og ekstruderes gennem en fin dyse, der danner tynde fibre.
  3. De ekstruderede fibre afkøles og gennemgår forskellige processer for at forme stoffet efter ønsket.
  4. Fleece kan skabes ved enten at binde polyesterfibrene sammen med en speciel teknik eller ved at bruge "bonding" metoden, som resulterer i den karakteristiske bløde tekstur og de løse fibre.
  5. Fleece farves enten ved pigmentfarvning eller opløsningfarvning.
  6. Afslutningsvis skal fleece gennem børstning, skæring og krympning for at give stoffet den ønskede tekstur og finish.

   Fleecestoffets alsidighed

   Fleecestof er perfekt til dig, der ønsker en metervare der er varm, letvægtig, holdbar, ikke fnugger og er blød. Fleece er alsidig og prisvenlig, og kan bruges til mange projekter. Man kan også kombinere fleece med andre typer af metervarer som bl.a. vandtæt polyesterstof, quilt, vandtæt udendørsstof eller softshell, for at skabe et produkt med endnu flere egenskaber.

   Fleecestoffets egenskaber

   Udover at være varm og letvægtig, er fleece også åndbar og hurtigtørrende. Det betyder, at sved, overskudsvarme og fugt let kan komme ud, hvilket hjælper med at opretholde en behagelig kropstemperatur og holde dig tør under aktivitet og let regn. Fleece er derfor ikke kun fantastisk til beklædning såsom trøjer, jakker og handsker, men også velegnet til indretningen som bl.a. tæpper. 

   Fleece er ikke vandafvisende eller vandtæt, så den egner sig godt i en kombination med vandtætte polyestervarer for at skabe vandtætte jakker, eller i kombination med vandtæt udendørsstof for at kunne bruges til f.eks. udendørshynder. 

   Klik her for at se vores fulde sortiment inden for fleece

   Sådan vaskes fleecestof

   For at sikre den optimale pleje af din fleece og dermed bevare den flotte tekstur og forlænge levetiden, anbefales følgende:

   For at bevare fleecens kvalitet og farver, anbefales det at vaske den ved 30 grader. Undgå tørretumbling, da dette kan skade fibrene i stoffet. Derfor anbefales det at lufttørre den i stedet. Fleece krøller sjældent, og har ikke behov for at blive strøget. Undlad derfor dette. Vær opmærksom på at fleecen kan krympe op til 5% under vask. Følg derfor vaskeanvisningen for at undgå dette.

   Miljøhensyn i fleece-produktion

   Når det kommer til fleece-produktion og miljøhensyn, er der nogle vigtige faktorer at tage i betragtning. Polar fleece er ikke nødvendigvis den mest miljøvenlige mulighed, men der er skridt, der kan tages for at mindske dens påvirkning.

   Materialer: Polar fleece produceres af polyester. Polyester er en syntetisk fiber, som er lavet af fossile brændstoffer. Dog er polyester genanvendeligt, hvilket giver mulighed for bæredygtig genanvendelse.

   Energiforbrug: Produktionen af polyesterfibre og forarbejdning af fleece kræver en del energi. Ved at vælge mere energieffektive produktionsmetoder bruge vedvarende energikilder, kan man reducere den samlede miljøpåvirkning.

   Kemikalier: Miljøvenlige farvestoffer og kemikalier kan bidrage til at minimere den miljømæssige indvirkning under produktionsprocessen.

   Vandforbrug: Vand bruges under produktionen af fleece. Ved effektiv vandstyring og genbrug af vand kan vi reducere vandforbruget og dermed minimere miljøpåvirkningen.

    

   Alle Garn & Metervarers fleece-metervarer er produceret indenfor Europas grænser. Derved kan vi sikre at både miljøhensyn samt etik og moral overholder de gældende regler og den gældende lovgivning. Vi stræber også personligt efter en mere bæredygtig fremtid ved at tage et skridt mod mere ansvarlig produktion.

   Hvad er forskellen på fleecestof og teddy-stof?

   Fleecestof og teddy-stof er to typer af stof som begge er bløde, varme og giver isolation. Selvom de minder meget om hinanden, er der visse egenskaber, hvor de afviger.

   Ligesom fleece kan teddy-stof også udelukkende være produceret af polyester. Dog ses det ofte, at denne stof består af både polyester og uld. Dette medfører, at teddy-stof er både varmere og blødere end fleece, og samtidig har det en mere pelset overflade. Af samme årsag er teddy-stof også tungere end fleece. 

   Teddy-stof føles mere luksuriøst og giver en mere fyldig fornemmelse end fleece. Denne egner sig særligt til det køligere vejr. Fleece er dog mere velegnet til aktiviteter og lagdelt påklædning, da denne er mere letvægtig og åndbar.

   Klik her for at se vores fulde sortiment inden for teddy-stof

   Hvad er forskellen på fleece og uld?

   Fleece og uld giver begge varme og isolering, og de er begge bløde. Disse har ligeledes egenskaber, som adskiller dem fra hinanden.

   Uld er lavet af pelsen af dyr som f.eks. får. Dette gør, at uld som regel har en bedre åndbarhed og en bedre evne til at regulere kropsvarmen, således uld kan bruges i forskellige temperaturer. Dette betyder også, at uld er tungere end fleece.

   Derudover er uld mere vandafvisende, og kan absorbere fugten bedre end fleece. Uld egner sig derfor bedre i mere våde forhold end fleece. 

   Fleece kræver mindre vedligeholdelse end uld, da det kan maskinvaskes og er mindre tilbøjeligt til at krympe eller miste sin form efter vask.

   Klik her for at se vores fulde sortiment inden for uld

   DIY fleecetrøje med halv-lynlås

   Klik på billedet og læs vores blogindlæg, hvor du finder en guide på denne fleecetrøje med halv-lynlås: 

   DIY fleecetrøje med halv-lynlås

    


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres