DIY: Orchidée sommerkjole af hørstof med blomsterprint

I samarbejde med Susan - lepanda_design

Materialebrug

Find alle hør med print ved at klikke her.

  • Nål til tyndt stof
  • Saks
  • Strygejern, gerne med ordentlig damp
  • Vandopløselig dobbeltklæbende tape
  • Knapper
  • Fast bånd ca. 2 cm bredt
  • Elastik til ærmer
  • Vliseline til belægning

Tanker bag sommerkjole i hør

Jeg har syet det her mønster op i en lidt tykkere bomuld til lidt koldere vejr, men ville gerne prøve at sy den op i den fantastiske hør/viskose fra Garn og Metervarer. Kjolen er blevet helt perfekt og dejlig i det her varme vejr. Fordi jeg har syet den her model op før, har jeg også rettet mønsteret til. Jeg synes at den var lidt for åben i barmen, så jeg har sat ekstra knapper i, så jeg føler mig mere tilpas.

 Klip af mønster

Ifølge mønsteret skulle jeg bruge 3m 30cm. Jeg bestilte 3m 25cm, men regnede med at jeg sagtens kunne få det til at passe på stoffet, selvom der også er lidt krymp når det bliver vasket. Jeg lægger aldrig til fold når jeg klipper mine dele ud, da det ofte bruger mere stof, fordi man ikke kan rykke så meget rundt på delene.
Da det hele var klippet lavede jeg knapper. På Kulturmaskinen i Odense har de en maskine til at slå knapper med. Man behøver ikke at gøre det, men jeg synes at det giver et bedre udtryk med stofknapper i det samme materiale. Man kan også i de fleste sy forretninger købe et sæt til at slå sine egne knapper. De
bliver også helt fine. I forhold til at sy kjolen har jeg fulgt opskriften til mønsteret. De fleste kjoler har samme fremgangsmåde, som jeg ikke vil beskrive her. Til gengæld vil jeg beskrive hvordan man kan sy en usynlig lynlås i, samt lave et flot trensebånd til en knaplukning.

Sådan laver jeg trensebåndet

Lad os starte med trensebåndet. Det er ikke svært, men tager tid og kræver at man holder tungen lige i munden. Man skal bruge et fast bånd på ca 2 cm i den længde man vil have trensebåndet, et stykke stof der er 2 cm bredt og langt nok til at kunne lave trenser, den vandopløselige dobbeltklæbende tape og sit strygejern. Jeg brugte flere stykker, da jeg hellere ville bruge mine rester, end at klippe i det lidt større stykke stof der var til overs.
Stoffet skal nu stryges ligesom et kantebånd. Man folder de to sider ind mod midten, og stryger det. Når det er gjort, stryges det sammen på midten igen, så man ikke har nogle rå kanter. Det skal nu syes sammen i kanten. Nogle symaskiner har en trykfod der er beregnet til at sy kanter. Den kan med fordel bruges her.

På min kjole ved jeg at knapperne skal gå fra taljen og op til over brystet. Det har jeg målt til at være cirka 25 cm. Jeg lagde mine knapper op på bordet med den afstand jeg synes var pæn, og lagde et målebånd ved siden af, for at se det helt præcist. Jeg rykkede lidt på afstanden, så det blev ed 2 cm mellemrum. Jeg mærkede nu af på mit faste stykke bånd, hvor trenserne skulle være, og satte to striber af det dobbeltklæbende tape på.

Nu kommer delen hvor man skal holde tungen lige i munden. Det tynde stykke stof man har syet sammen, skal sættes på det faste bånd, i den afstand knapperne skal være. Man skal lige prøve sig frem, for at finde en god rytme. Man kan heldigvis godt pille det af tapen mere end en gang, men tapen bliver selvfølgelig fuld af støv og klistrer dårligere jo flere gange man gør det. En vigtig ting at huske her, er at knappen skal kunne komme igennem løkken der bliver lavet. Hellere lave løkken lidt for stor end for lille. Man kan sy løkken mindre når man syer det på forstykket. Man kan altid lave en prøve hvis man er usikker på om løkken passer til knappen. Næste del er at sy løkkerne fast på båndet. Jeg laver to syninger i hver side af båndet, så jeg er sikker på at det ikke rykker sig når jeg skal sy det på forstykket.

Det færdige trensebånd skal nu syes på forstykket. Her skal man være ret præcis i sin syning. Trensebåndet sættes på forstykket, så trenserne er cirka 1 cm fra kanten af forstykket. Der skal nu syes meget tæt på kanten af det faste bånd.

Når det er gjort, kan man lægge belægningen på, som hvis man skulle sy det almindeligt sammen uden trensebåndet. Man syr det så fra vrangsiden af forstykket, hvor der i forvejen er syning at følge. Man skal så lige sy et par mm længere inde, så man får båndet gemt i syningen.

Man kan nu vende det og stryge det så trenserne står skarpt. Hvis man kan se noget af sit bånd, kan man sy en stikning ved siden af den sidste, så det bliver gemt. Man har nu en fin knaplukning, hvor der bare skal syes knapper i til sidst.

Usynlige lynlås

Og nu til den usynlige lynlås. Hvis man har syet en almindelig lynlås i før, er det her ikke så svært. Når jeg syr lynlåse i, bruger jeg altid det dobbeltklæbende vandopløselige tape. Nogle bruger nåle eller rir lynlåsen i, det er en smagssag, men efter at jeg begyndte at bruge tapen, er jeg helt stoppet med at gøre andet. Jeg har strøget vliseline på, der hvor lynlåsen skal sidde, for at forstærke det. Efter det, har jeg overlocket kanterne hver for sig, da jeg ikke kan overlocke når lynlåsen først er syet på.

Første trin er at sætte tape på lynlåsen, og sætte den fast hvor den skal sidde, hvis man altså har en trykfod til en usynlig lynlås. Den kan med fordel bruges. Hvis man ikke har, kommer her et lille tip til hvordan man kan gøre det. Resultatet bliver det samme, og man kan sjældent se forskel på det i sidste ende. Man tager lynlåsen og stryger den forsigtigt til siden. Så er det på med tapen, og på kjolen. Hvis man har en symaskine med mulighed for at rykke nålen ud til siden, er det en fordel at gøre dette. Hvis man ikke har, skal man prøve at sy så tæt på lynlås tænderne som muligt.

Når man syr en usynlig lynlås i, er der som regel et stykke både i toppen og bunden af lynlåsen hvor man ikke kan sy det helt tæt sammen. Jeg plejer at sy dette i hånden, så det bliver helt lukket. Man ender med et flot resultat, og de usynlige lynlåse gør det lettere at skulle have en kjole med mange knapper på. På billedet kan man se det færdige resultat, og der er ikke nogen forskel at se om jeg har brugt den ene eller anden metode.

Det færdig projekt sommerkjole af hørstofLæs også disse blogindlæg:

 

Du vil måske også kunne lide:


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.