DIY: Sådan syer du et flot Pojagi gardin

Materialebrug:

Find alle hør metervarer ved at klikke her.

  • Ternet papir og farver
  • Stof og sytråd i den rigtige farve
  • Saks
  • Lineal/målebånd
  • Kridt eller andet til optegning
  • Almindelig symaskine
  • Strygejern – gerne med damp

Tanker bag Pojagi, Bojagi eller Jogakbo gardin

Pojagi, Bojagi eller Jogakbo er en gammel koreansk tekstiltradition der er begyndt at bliver rigtig populær igen i vores indretning, ofte i gardiner, som kan blive kunstværker. I mit hjem har jeg ikke nogle gardiner ud over i soveværelset, og i stuen, og derfor er det også fedt at det ene gardin er flot og stort. Pojagi gardinet består af firkanter, og er simpelt at sy, når først man har styr på sine franske sømme. På den her måde bliver det ens på for- og bagside, og er altså flot når man ser det inde- og udefra. I mit tilfælde har jeg været rimelig struktureret, men man kan også bare sy firkanter sammen, og tage det som det kommer, hvis man nu vil rydde ud i sine rester. Her får i en guide til hvordan jeg har gjort. Det gode ved kreative projekter er jo at man kan tage al den inspiration man har lyst til, og så lave det lige som man selv vil.

Størrelser tegnes ned på ternet papir

Første skridt til at få klippet sine stykker i den rigtige størrelse er at tegne det ned på ternet papir. Jeg har tegnet det så størrelsesforholdet er 1:10. Så 1 cm på papiret er 10 cm i virkeligheden. Jeg har lavet 4 baner, der hver er 50 cm i bredden, og 215 cm i højden, da det er hvad mine vinduer cirka måler. Jeg har lavet den lidt bredere, så jeg er sikker på at der ikke slipper sol ind fra siderne, og der er plads til lidt målefejl.

Herefter har jeg delt det op i felter, jeg synes så harmoniske ud. Det kan være en god ide at prøve sig lidt frem, indtil man har det helt rigtige. I mit tilfælde har jeg også haft et begrænset antal meter i hver farve, og har byttet noget rundt på farverne og størrelserne for at få det til passe. Jeg har valgt at jeg ikke ville have to ens farver ved siden af hinanden, og alle fire farver i hver lodret bane.

Hvert felt får et nummer

Jeg gav hver felt et nummer, så jeg havde styr på dem da jeg skulle klippe det hele. Jeg tegnede også alle stykkerne op med kridt inden jeg klippede, for at være helt sikker på at det passede. Stykkerne fik lov at beholde deres sedler med nummer og størrelse indtil jeg havde syet det hele sammen.

Sådan syer du stoffet sammen

Når stykkerne skal syes sammen lægges to stykker stof oven på hinanden, det øverste en cm fra kanten. Der sættes nåle i, og man syr en cm fra kanten på det øverste stykke

Den ene cm sømrum presses nu ned over sig selv, hvorefter stoffet foldes ud. Man folder nu sømrummet over mod det stykke stof der har ligget øverst, og stryger det helt fladt.

Sy nu sømrummet fast

Man er nu klar til at sy sømrummet fast. Hvis du har valgt, som jeg, at bruge forskellige farver tråd, er det at holde tungen lige i munden, så man bruger den rigtige over og undertråd. Der skal skiftes mange gange undervejs.

Det samme gentages så indtil man er helt færdig med sit gardin. Det er tidskrævende, men simpelt og giver et rigtig flot resultat. Et lille tip når man skal til at sy flere farver sammen, er at man skal sy ned til syningen, og ikke til farven ellers slutter. På billedet er det hvor jeg har markeret med en nål.

Sy stropper til dit Pojagi gardin

Alle kanterne på gardinet er presset cirka en cm til ombuk to gange, så der ikke er nogle synlige sømme. Når selve gardinet er færdigt, skal stropperne laves. De er lavet af rester jeg havde tilovers, og gav 9 stropper, fordelt over de 200 cm som gardinet er i bredden. Jeg klippede bare nogle stykker i en tilfældig størrelse, men lange nok til at de kunne komme på vores gardin stang. Al sømrummet er presset ind, så jeg kunne sy en kantestikning hele vejen rundt. Stropperne er placeret på det færdige gardin med nåle, inden de er syet på.
Jeg har valgt at sy stropperne på ad to omgange, for at kunne sy oven i den samme syning, i stedet for at lægge det dobbelt rundt om gardinet. På den her måde kan jeg bedre styre processen og ramme i den syning jeg allerede har lavet.

Læs også disse blogindlæg:

 

Du vil måske også kunne lide:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres