DIY: Bomuldstwill jakkesæt med unik krave

Jakke:

Bukser:

    • 1,30m bomuldstwill (Samme materiale som til jakken)
    • 25cm foer (Brug satin som foer)
    • 15cm lynlås
    • Trykknap eller almindelig knap
    • Indlægsmateriale

Om designeren Michala Leiper Jacobsen

Hej mit navn er Michala og siden jeg var teenager, har jeg drømt om at blive modedesigner og tog derfor en bachelor i tekstildesign håndværk og formidling. Jeg blev færdig i januar 2020 og har siden, da forsøgt at få mit eget brand af costumemade tøj, Leiper by Michala Leiper. Desværre har drømmen måtte sættes på pause, da corona ramte. Det har dog ikke sat en stopper for drømmen, så nu tager jeg en uddannelse som Finansøkonom for at kunne blive god til økonomi til den dag jeg forhåbentlig kan blive selvstændig designer.

Det mærke jeg forsøger at skabe, er et mærke med tøj som tør at skubbe lidt til det klassiske i form af eksperimenterende farver, print og snit. Jeg ønsker at kreere noget som skiller sig ud fra mængden og er one of a kind. Noget som dem der går i mine designs vil beholde i resten af livet. Ikke kun fordi det er specielle designs men også fordi det er costummade, da alt jeg syer er efter mål. Derfor er det fantastisk, at Garn & Metervarer har ville sponsorer et af mine designs, så jeg kan få lov til at lave et mere eksperimenterende design og derved virkelig vise hvad jeg kan som designer. Du kan følge med på min Facebook eller Instagram side og finde alle mine designs.

Valg af stof til projektet

Efter at have kigget igennem de mange forskellige lækre metervarer faldt jeg over denne lækre orange twill som bare bad om at blive til et jakkesæt. Jeg synes ikke jeg ser særlig mange farvede jakkesæt i gadebilledet og besluttede mig for, at det manglede og derfor burde syes i en af de mest tydelige farver, der er i deres sortiment. De har også en masse flotte farver i sine satin stoffer, som man kan bruge som foer. Der er også noget mere afdæmpet, hvis det er det, man skal til.

I forhold til at klippe mine mønsterdele ud er det meget vigtigt, at man bruger nåle eller vægte til at klippe foeret, da det er meget levende og derfor kan gøre ens mønsterdele skæve imens man klipper. Twillen var super nem at klippe så længe man har en god saks. Personligt valgte jeg at flise alle delene i twill til jakken, da jeg gerne ville have et stift look. Man kan nøjes med at stive kraven og kanter, hvis man vil have et blødere look.

Når man kommer til at skulle presse sine sammensyede dele skal man enten have meget lav varme eller køre fuld damp på sit strygejern for ikke at smelte foeret eller brænde twillen. Jeg bruger selv en dampstation/strygejern til at stryge med.

Snitmønstrene:

Jakken er designet efter mit bachelorprojekt fra den gang jeg blev færdig som Tekstilformidler. Den nemmeste måde at skabe denne jakke er at lave om på kraven og lommerne på et færdigt jakkemønster eller tegne det fra bunden. Kraven er lavet ud fra et mønster kaldet ”Opretstående krave i et med fortykket” fra bogen ”Ny mønsterkonstruktion for kvinder”, men i stedet for at runde hjørnet på kraven så beholder man det. Lommerne er lavet ved at klippe forstykkets sidestykke over, der hvor man ønsker lommen skal sidde og lave en lommepose samt kant til lommen som vist på billedet.

Bukserne er syet ud fra et habitbuksemønster jeg selv har udarbejdet fra bunden, men et hvert buksemønster vil nemt kunne laves om til disse ved at lave en lille stikning i midten af forstykkerne fra top til bund for at skabe en pressefold. Man bliver nødt til at sy pressefolden i dette materiale, hvis man ønsker at beholde den efter en tur til vask, eftersom stoffet er 65% bomuld og 35% polyester og derfor ikke holder så godt på en almindelig pressefold.

Syning

Hvis man har færdige snitmønstre, som er blevet modificerede er det bare at følge den opskrift der følger med snitmønstret. Jeg startede med at sy bukserne for at få en mulighed for lige at lære stoffet at kende før jeg startede på det mere komplicerede i form af jakken. Her startede jeg med at sy lommeposerne på samt lave pressefoldssyningen. Når man arbejder med lommeposerne er det en god ide at bruge en del nåle, hvis man ikke har prøvet at sy i så levende stof før. Dette er for stoffet ikke glider i maskinen. Efter dette kan bagstykkerne syes sammen og gylpen på forstykkerne. Jeg har vedhæftet en video til hvordan man syer en buksegylp.

Nu har man bag- og forstykkerne samt et taljebånd. Man syer først sidesømmene og derefter skridtet. Til sidst slutter man af med at sy taljebåndet på samt ligge bukserne op med blindsting samt sy en trykknap i taljebåndet som lukning. Man kan også vælge en flot knap og lave almindelig knaphulslukning. Husk at presse dine sømme undervejs.

Jakken syes også efter den opskrift man har fundet. Det er meget vigtigt, man husker at presse undervejs, da nogle steder kan blive svære at komme til senere i processen. Man kan med fordel starte med at sy ærmedele sammen for sig og sætte foeret på dem ved håndleddet, så de ligger klar til senere at komme på jakken. Derefter kan man sy lommerne på yderstoffet, dette er vist på billederne. Man syer først sin kant på forsidestykkets bunddel og så den ene side af lommeposen. Man lægger så stoffet så man ikke får fat i lommeposen og syer sin pyntestikning som skal holde kanten på plads. Den anden side af lommeposen syes på øvredelen af forsidestykket.

Til sidst kan man ligge de to dele så de matcher op med hinanden og sy delene sammen med hjælpe sting. Husk at sy bunden af lommeposen sammen først. Nu kan alle stykkerne i twillen bortset fra belægningen til kraven og nakken syes sammen også med ærmerne. Her er det også smart at sy ærmefisk og skulderpuder i. Video til hjælp er vedhæftet.

Nu har man egentlig en jakke men uden foeret. Foeret syes sammen efter man har påført sine belægninger. Nu kan foer og yderstof syes sammen. Man kan med fordel sy sin slids på først som vist i videoen. Dernæst kan man sy belægningen på kraven og understaffere sine belægningerne til kraven på indersiden i sømmen mellem kraveforstykket og sideforstykket. Her syes sømrummet sammen. Nu kan man enten sy bunden på jakken gennem hullet ved ærmegabet eller håndsy det på. Man slutter jakken af med sy foerets og twillens ærmegab sammen og håndsy sit foer fra ærmet på. Man kan enten vælge at lade kraven stå op eller folde den til formen vist på mit færdige sæt ved at dampe den på plads.

Så er det bare på med jakkesættet og ud vise sin nye kreation frem.

Hjælpemidler (Youtube):

Læs også disse blogindlæg:

 

Du vil måske også kunne lide:


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.