DIY: Sådan syer du et par bloomers til børn

Materialebrug:

  • 0,5 meter lyserød musselin med ananasprint
  • 0,5 meter rosafarvet musselin

Find alle musselin metervare.

  • Elastik hvid b:5mm, 10m.
  • Matchende sytråd eller en farve som du synes giver en flot effekt.
  • Saks
  • Symaskine og evt. Overlocker.
  • Mønsteret til bloomers er fra stof og stil (80005).

Find alle vores tilbehør.

Om Sidsel Haugaard Hansen

Hej til alle jer ude bag symaskinerne. Jeg hedder Sidsel Haugaard Hansen, og er Content Creator for Garn og Metervarer. I tænker nok ”hvem er du?” – og det skal jeg da fortælle jer. Jeg hedder som sagt Sidsel og er 28 år. Lige nu er jeg på barsel med min søn Albert på 6 måneder, og når han sover, så sidder jeg ved symaskinen. Mine kreationer viser jeg frem på min instagram Kreativbarsel.

Min rejse ved symaskinen startede tilbage da jeg var omkring 11-12 år. Jeg var på sommerferie ved min farmor, og hun introducerede mig til symaskinen. Jeg er ret sikker på, at mit første projekt var et pudebetræk, som blev lavet af rest stoffer. I løbet af den uge blev jeg meget interesseret i at sy, og fik også sagt ”farmor jeg skal arve din symaskinen”. Det grinede hun meget af :D.

Som årene gik mistede jeg interessen for at sy, og havde lagt det fuldstændig bag mig, lige indtil november 2019 hvor min farmor dør af kræft. Da vi får åbnet hendes testamente står der ”Hermed testamenterer jeg overlocker og symaskine med tilbehør, såsom tråd, nåle og sakse til mit barnebarn Sidsel”. Jeg var i chok over at hun havde husket det i alle de år. Samtidigt kunne jeg simpelthen ikke lade være med at grine, for jeg vidste godt hvor mange ting hun havde i sit syrum, og dem skulle jeg nu finde plads til. Min kæreste grinede også, da jeg kom slæbene med stof, symaskine og hvad hun nu ellers gemte i syrummet.

Da jeg havde fået alle tingene hjem og chokket havde lagt sig, besluttede jeg mig for, at jeg ville give det en chance igen, for det synes jeg, at jeg skyldte hende. Det er jeg nu i gang med, og jeg håber, at i vil finde det interessant og sjovt at følge med i.

Tanker bag det første projekt for Garn & Metervarer

Jeg synes at det er sjovt at sy børnetøj. Det skyldes både, at det er sjovt at se ens egne eller andres børn rende rundt i mine kreationer, men der er altså også penge at spare, hvis man vil bruge lidt tid ved symaskinen. For mig selv er det en Win-Win. Jeg får lov til at koble lidt af, og samtidig sparer jeg penge. Jeg vil vise jer hvordan i for få penge, kan sy 6 par bloomers til jeres baby eller som i dette tilfælde en barselsgave.

Snitmønstre

Mønsteret til de her bloomers er fra Stof og Stil / Self Made (80005). Mønsteret er i kategorien middel, men jeg synes personligt, at mønsteret var nemt at arbejde med. Det kan derfor også sagtens bruges som et begynderprojekt. Mønsteret består af 3 dele (hvis man ønsker flæser), og er meget overskueligt. Det kan være en fordel med få mønsterdele, hvis det er en af de første projekter du skal i gang med.

Stoffet

Jeg har valgt 2 forskellige musselin stoffer i henholdsvis rosa og den anden i en lyserød med ananas print. Grunden til at jeg valgte netop musselin skyldes, at de bloomers jeg skal lave, skal bruges til sommer. Derfor havde jeg brug for et let stof, som også var behagelig for baby at have på når det bliver varmt. Jeg fik stoffet hjem og jeg blev bestemt ikke skuffet. Farven passede med de farver jeg havde set online, og det var ikke en finger at sætte på kvaliteten.

Syning

Jeg startede med at vaske stoffet. Det gør jeg altid, for at være sikker på, at tøjet ikke krymper når det bliver vasket første gang. Da stoffet var blevet tørt, kunne jeg starte på projektet.

 

Klip mønsterdele og overlock eller zig zagsøm

Jeg startede med at klippe mine mønsterdele ud. Jeg har brugt mønster 80005 i str. 62 fra stof og stil. Jeg klippede mønsterdelene til alle 3 bloomers (i hver farve) med det samme. Jeg overlocker undervejs i projektet. Hvis man ikke har en overlocker, så kan der sagtens bruges en zig zag søm. Jeg er personligt enormt glad for min overlocker, da det giver et rigtig fint finish. Jeg startede med at overlocke for- og bagstykker midt for.

 

Sy for- og bagstykke sammen, forberedelse af flæse og pyntekant

For og bagstykke blev syet sammen midt for, og derefter pressede jeg sømmen. Hvis du skal sy et par bloomers med flæser bagpå, så fortsæt med de næste punkter. Hvis ikke, kan du springe ned til step nr. 10

Pyntekant, rynke tråd, rynk flæserne

Så skulle der laves en pyntekant nederst på begge flæser. Jeg bukkede det stykke jeg har overlocket om til vrang og syede en kant. På billedet kan du se både vrangsiden og hvordan kanten ser ud på retsiden. Flæserne skulle nu rynkes, så der skulle laves en rynketråd.

Man laver rynketråden ved at sætte stinglængden op (på min symaskinen kan stinglængden sættes op til 5,0) og sy en almindelig søm uden at hæfte hverken når du starter eller slutter. Jeg syr ca. 1,5 cm fra kanten, så jeg ikke rammer rynketråden, når jeg senere skal sy den fast. Når rynketråden er lavet, kan man så hive i den ene ende, og på den måde rynke stoffet. (jeg glemte selvfølgelig at tage et billede under de første bloomers, så i får et billede fra de rosa bloomers).

Flæsen rynkes indtil den passer til bagstykket. Derefter satte jeg flæsen fast med nåle og syede den fast. Nederste del af flæsen skal vende opad. Da flæsen var syet fast, kunne jeg trække rynketråden ud igen.

Pres flæsen på plads, flæse nummer to og sidesøm

 Da flæsen var syet på pressede jeg flæsen på plads. Ved flæse nummer 2 gentog processen fra første flæse. Jeg placerede flæsen over den første som på billedet. Da begge var færdige, hæftede jeg dem fast med en almindelig søn 0,5 cm fra kanten. Så skulle for-og bagstykke sammen (sidesøm) og derefter skulle sømmen presses.

Skridtsøm, elastik i talje og bukseben

Næste step var at sy skridtsømmen. Det er her vigtigt, at du får de eksisterende syninger til at passe sammen. Så blev det tid til at sætte elastik i den øverste kant. Der er 2 måder at gøre det på, og det er forskelligt hvilken metode jeg vælger.

Du kan enten sy en løbegang, hvor du lader et lille stykke stå åben. Du sætter så elastikken på en sikkerhedsnål, og trækker den igennem. Når den er igennem syr du elastikkens ender sammen, og derefter syr du det lille hul. Det er den måde jeg valgte at bruge i dette tilfælde. Ellers kan man starte med at sy elastikken sammen til en ring. Derefter bukker man kanten rundt om elastikken og syr den fast. Du bruger også ovenstående metode, når du nu skal sætte elastik i benene. Når du er nået her til har du et par bloomers enten med eller uden flæse.

Afslutning

Nu startede jeg jo med at love, at i kunne spare penge, så lad os kigge lidt på det. Jeg fik som sagt lavet 3 par bloomers i hver farve – 2 uden flæser og 1 med. Materialerne til de 6 bloomers har kostet følgende:

0,5 meter lyserød musselin med ananasprint = 50,00 kr.

0,5 meter rosafarvet musselin = 37,50 kr. 

Elastik hvid b:5mm, 10m. (5 meter) = 25,00 kr.

I alt = 112,50 kr. Pris. pr. bloomers = 18,75 kr.

Minimumskøb hos Garn & Metervarer er 1 m. Brug derfor de resterende meter til andre projekter. Du kan bl.a. finde inspiration ved at klikke her.

Kigger man kun på materialerne, så er der penge at spare – men det koster selvfølgelig noget tid. Men jeg vil sige, at hvis du ligesom mig nyder at sidde ved symaskinen, så er det det hele værd! Det er langt fra alt baby/børnetøj der er billigere at lave selv, og selvfølgelig går jeg også ud og køber tøj til Albert. Dog vil jeg sige, at der altså er fordele ved at lave det selv – også selvom det nogle gange er dyrere.

  1. Du ved hvilke materialer det er lavet af
  2. Du ved præcist hvordan det er produceret
  3. Du kan lave noget tøj som ingen andre har – og det er altså ret fedt hvis du spørger mig! J

Det var projektet for denne gang, jeg glæder mig allerede til at vise jer noget nyt!

Læs også disse blogindlæg:

 

Du vil måske også kunne lide:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres