DIY: Rundskåret tyl nederdel

Janne Blumenfeld (Instagram: @byblumenfeld) har i samarbejde med os endnu engang været i det kreative hjørne. Her har hun begivet sig ud i at sy en flot tyl nederdel. Til projektet har hun brugt vores grå mesh med strækmørkegrå 100% viskose samt skråbånd og elastikResultatet er blevet super fint, og nederdelen kan både bruges til hverdag og til festlige anledninger. Du kan i dette blogindlæg følge med i Jannes DIY-guide og se hvordan nederdelen er lavet. 

Projektet behøver ingen sy-erfaring

En rundskåret nederdel eller en cirkel nederdel som det også kaldes, er en hurtig ting du selv kan sy, uanset din sy-erfaring og materiale valget kan varieres i det uendelige. Så har du aldrig syet før, men gerne vil i gang, er det her en super start.

 • Det er et overskueligt projekt.
 • Det kræver ikke nødvendigvis en masse materialer eller fancy maskiner.
 • Du laver selv mønsteret så det passer perfekt til lige netop dine mål og dine ønsker.
 • Du får et skønt stykke tøj, som kan varieres i det uendelige, alt efter hvad DU drømmer om.

Mine ønsker til nederdelen 

Inden projektet startede havde jeg nogle forskellige forventer og ønsker til nederdelen. Nogle af mine ønsker var:

 • En nederdel til lige under knæene, med masser, masser, masser af volume.
 • En neutral farve som jeg kan kombinere med det meste.
 • En stil der er kan bruges med både blondetop, skjorte og sweatshirt og ikke mindst både sneakers, støvler og stiletter.

Materialer til nederdelen

Jeg har valgt at lave en voluminøs tyl nederdel af følgende materialer.

  • 12 m. grå mesh med stræk. Den vil give mig præcis den volume jeg søger og kan matches med ALT i min garderobe.
 • 3 m. mørkegrå 100% viskose fordi den er let og blød men samtidig også tæt nok til at mine ben eller strømpebukser ikke bliver helt tyndslidte af tyllen, som jo har en lidt grovere struktur.

 

 • 5 m. skråbånd
 • Elastik

Når man laver en rundskåren nederdel kan man vælge enten at sy den med en fast linning eller med elastik i linningen. Jeg har valgt elastik til min nederdel af flere årsager. Nogle årsagerne er, at det er nemt, det er hurtigt og så øger min volume i nederdelen en anelse fordi elastikken får tyllen til at rynke.

Når jeg vælger elastik i linningen vælger jeg at bruge mit hoftemål/hoftevidde i regnestykket når jeg skal udregne radius til mit mønster. Simpelthen fordi nederdelen skal kunne komme over mit bredeste punkt. Havde jeg valgt at sy nederdelen med en fast linningen og lynlås ville jeg i stedet bruge mit taljemål, eller målet på der hvor jeg ønsker nederdelen talje skal sidde, i regnestykket.
Så vil nederdelen ligge glat foroven.

Længden på min nederdel gør at jeg ikke kan klippe hele cirkler, men i stedet må klippe halve og sy dem sammen.

 

 

 1. Snitmønster

Her er en tegning af hvordan du tegner snitmønsteret på dit mønsterpapir, med præcis dine mål.
.

 

Man klipper til fold når man laver en rundskåren nederdel. I mit tilfælde kun 1 fold, og så syer jeg de 2 halvcirkler sammen, men hvis din skal være lidt kortere kan du måske nå at have mønsteret på så du klipper hele cirkler. I det tilfælde skal stoffet foldes en gang mere. Hvis du folder stoffet 2 gange, bruger du kun det halve antal meter af hvad jeg har brugt. Stoffet er foldet og mønsteret sættes fast med nåle, som vist på tegningen.

 

2. Tyl og foer klippes

Tyl og foer er klippet. Nu skal mine halvcirkler syes sammen til hele cirkler. Alle mine tyl lag og foer samles med nåle i linningen.
.

3. Alle lag syes sammen

Alle lag syes sammen i linningen. Jeg syer med zig-zag sting. Jeg syer skråbånd på kanten af foeret. På den måde får jeg en pæn afslutning på indersiden uden buler og underlige folder. Jeg starter med at sy skråbåndet på retsiden af foret.
.

4. Sy skråbåndet fast langs kant

Herefter vender jeg vrangsiden af foret om mod mig og syer skråbandet fast langs kanten. Så er nederdelen samlet og foeret er sømmet op.
.

5. Klip elastikken

Elastikken klippes i den længde der passer til dig og syes sammen. Elastikken og nederdelen deles op i 4 lige store dele og markeres med nåle.

 

6. Elastikl og nederdel syes sammen

Elastik og nederdel nåles sammen ret mod ret, og syes med zig-zag i mens elastikken trækkes.

 

7. Færdig resultat

Læs også:

Du vil måske også kunne lide:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres