Stofguide: Sportsstof

Sportsstof er og kan være produceret af materialer, der har til formål at holde forbrugeren komfortabel under træning. Typen af stof vil variere alt afhængig af intensiteten af træning eller den aktivitet, som stoffet skal bruges til. Yoga tøj skal være produceret af et materiale, der er strækbart og kræver, at stoffet er af en strikket konstruktion. Beklædning til langdistanceløb skal holde løberen i god komfort. Sportstøjet skal have fugttransporterende egenskaber og dermed transportere sved væk fra kroppen samtidig med, at løberen holdes varm. Præstationsbeklædning til udendørssport om vinteren som snesport, bør være produceret af materialer, der er isolerende og komfortable at bevæge sig i. Forskellige metervarer har forskellige egenskaber.

Når du vælger stof til sportstøj, bør materialetype være en af de vigtigste faktorer at overveje - da produktets udseende og fornemmelse kan give vidt forskellige resultater. Så hvad er vi på udkig efter i højtydende sportsbeklædning? Vi har her samlet nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du skal vælge stof, der skal bruges til sportstøj. 

Sportsstofs egenskaber

 • Komfort - Når du træner, er det sidste, du ønsker, at dit tøj skal føles ubehageligt. Det distraherer dig og tager dig ud af det fokus, du burde have på din træning. Du vil gerne have noget, der er blødt, formbart og strækbart, så du har fuld mobilitet under træning. Stof med god termisk ledningsevne er dårlig til isolering. Disse metervarer vil dermed være køligere at have på under kolde forhold. Luft er en af de værste varmeledere. Dette er samtidig grunden til, at jo mere luft et stof kan holde væk (vindbreak), jo varmere vil det holde dig. Det kunne f.eks. være, hvis du ønskede at løbe en tur i de kolde måneder.
 • Vægt og holdbarhed - Funktionel beklædning skal være slidstærkt, da materialet udsættes for betydelig belastning under træning og sportsaktiviteter. Tøjets vægt er også utrolig vigtig, da hver gram du bærer unødigt i mange sportsgrene, tager din energi og forringer dermed ydeevne og resultater. 
 • Fugtregulering - Funktionel sportstøj skal være åndbart og transportere væske som sved fra kroppen til ydersiden af materialet uden problemer. Hvis tøjet ikke er åndbart, vil enhver, der har dette tøj på hurtigt begynde at svede eller fryse, som kan resultere i skader som muskelspændinger og/eller kramper. Væske som sved fra kroppen kan i åndbart tøj passere gennem fibrene i stoffet. Denne åndbare egenskab skyldes stoffets konstruktion og fibretypen. Syntetiske fibre har tendens til at tørre meget hurtigt og er derfor bl.a. mest brugt som de primære fibre i sport og andet atletik tøj.
 • Vanddamptransmission - Når højintensiv træning finder sted, vil der opstå sved for at skille sig af med varmen fra kroppen. Hvis tøj ikke er åndbart, kan væske ikke forlade kroppen. Dette resulterer i, at væske samler sig på huden og gør kroppen varmere. En anden konsekvens er når intensitet af træning nedsættes og kroppen stopper med at producere varme, vil væsken øge varmetabet hurtigt. Dette gælder særligt i koldt vejr. Det kan konkluderes, at sportstøj skal være vandafvisende / -tæt og vindtæt, men samtidig være åndbart, så væske kan passere fra kroppen og ud. Denne proces kaldes vanddamptransmission og stoffer, der har denne egenskab, er kendt som vandtæt og åndbare metervarer.
 • Beskyttelse mod elementerne - Dette er blevet meget mere vigtigt, da det er blevet muligt at få materialer, der er vand- og vindtæt. I nogle klimaer skal dette være på toppen af listen, da forholdene uden denne beskyttelse vil være farlige.

Hvilket stof er bedst til sportstøj?

Lycra

Lycra er Du Ponts brandnavn for elastan. Lycra er et syntetisk fiber. Stoffet er altid kombineret med andre fibre til produktion af den endelig metervare. Lycra er som regel ikke den fiber, der er den dominerende i en blanding med andre fibre. Dette skyldes, at selv den mindste (så lidt som 2%) blanding kan resultere i, at stoffet får betydelig stræk og drapering. Lycra er kendt for sin evne, til at strække fire til syv gange sin oprindelige længde og vil stadig vende tilbage til sin normale tilstand og længde, når den slippes. Andre beundringsværdige egenskaber ved Lycra inkluderer modstand overfor UV, sved, god komfort, let bevægelse og formfastholdelse, når det bruges i et stof. Lycra ligner i sig selv et sammenhængende filament, men indeholder faktisk mange små filamenter sat sammen, som er opbygget af strækbare og stive molekyler for at gøre den både blød og strækbar. Hvis du overvejer at købe Lycra, så bør du vælge tung Lycra, da stoffet er mindre gennemsigtigt, når det strækkes. Hos Garn & Metervarer har du mulighed for at finde et stort udvalg af bade- og sports Lycra med en blanding af 82% Polyamid, 18% Elastan. Ellers kan du også finde vores Lycra mesh, som er et tyndere alternativ til vores bade- og sports Lycra. Vores Lycra mesh er lettere og indeholder 10% elastan, hvilket resulterer i, at stoffet kan blive gennemsigtigt, når det strækkes. 

Vores Lycra er modstandsdygtigt over for saltvand, klor og blegning af farver. Disse egenskaber gør bl.a. stoffet velegnet til badetøj.

Mesh

Mesh er en metervarer, der indeholder nogle forskellige størrelse huller i stoffet. Typisk er mesh produceret af 85% - 90% materiale og 15% - 10% huller. Forskellige meshkvaliteter kan variere i vægt og hulstørrelse. Mesh er en fordel i sportstøj, fordi det giver god komfort, stræk og giver luft adgang til at komme igennem stoffet og dermed giver cirkulation. Mesh er perfekt som metervare til ventilationsområder i et tøj, især til stedet, hvor varmen dannes meget hurtigt, såsom på ryggen. Hos Garn & Metervarer har vi ikke mesh med huller, men vi har til gengæld Lycra mesh, der ligesom Lycra giver god komfort og stræk. Lycra mesh er et lettere stof, der bliver gennemsigtigt, når det strækkes og dermed tillader luft at trænge igennem stoffet.

Bomuldsstof

Tidligere var den generelle konsensus blandt industrieksperter, at bomuld var et materiale, der ikke absorberede sved og det derfor ikke var en metervare, der blev anbefalet som stof til sportstøj. Sportstøj af bomuld har dog på det seneste oplevet en genoplivning, da det har bedre lugthåndtering sammenlignet med andre materialer. Det er åndbart og holder ikke på grim lugt fra aktivitet.

Vær dog opmærksom på, at når det kommer til hurtig svedabsorbering, halter bomuld stadig bagefter sine mere moderne og teknologisk avancerede substituerende metervarer. Hvis du ønsker at producere sportstøj i bomuldsstof, anbefaler vi, at du benytter bomuldsjersey. Med bomuldsjersey får du sportstøj i god komfort, med åndbarhed og med stræk. Med sin blanding af 95% bomuld og 5% elastan får du en metervare, som egner sig til forskelig sportsgrene, hvor der ikke er store krav til stoffet egenskaber. Vælg vores økologiske bomuldsjersey og oplev forskellen på en jersey med endnu mere kvalitet og uden farlige kemikalier.

Ønsker du sportstøj i bomuld til udendørs brug? Og skal det være af tungere kvalitet? Vælg derfor med fordel vores french terry, der ligesom bomuldsjersey er produceret af 95% bomuld og 5% elastan, men blot i en tungere kvalitet. Perfekt til de kolde årstider.

Bambusstof

Hvis du ønsker super blød men alligevel fugttransporterende aktivt tøj, så bør du vælge bambusstof. Bambusfibre giver et naturlig stof, der er let og er antistatisk. Bambusfibre er også fugttransporterende, hvilket gør stoffet oplagt til lugtfri sportstøj. Stoffet giver også en fantastisk beskyttelse mod UV-Stråler. Det vil derfor ikke være et problem, at bære stoffet ude i solen i længere perioder.

Generelt kan bambus bruges til alt det samme, som bomuld kan bruges til. Nogle producenter foretrækker endda at arbejde med bambus i stedet for bomuld pga. dets bemærkelsesværdiuge egenskaber, der gavner produktions- og fremstillingsprocesser. F.eks. er bambusstof meget åndbart og mere strækbart sammenlignet med bomuld. Det er nemt at væve fibrene ind med andre materialer, som ofte resulterer i, at man får et tyndere stof sammenlignet med bomuld, men at stoffet samtidig er ens eller tilbyder bedre formbarhed.

Vandtæt stof

Vandtætte- eller afvisende metervarer bruges til udendørs sport for at beskytte mod regn. Hvis en metervare er vandtæt, er det ofte også vindtæt. Nogle metervarer er vandafvisende, hvilket betyder, at det kun er en begrænset mængde vand, der kan trænge igennem. Hvis en metervare kan modstå et vandtryk på mindst 12.000 pascal, kan stoffet klassificeres som værende vandtæt. PU belægning er en måde, hvorpå man kan gøre en metervare vandtæt og som passer godt til jakker og træningsbukser.

Hos Garn & Metervarer har vi en kollektion, som hedder vandtæt og vandafvisende stof. Her kan du finde forskellige metervarer, som er velegnet til sportstøj, der skal være vandtæt eller vandafvisende.

Nylon stof

Nylon var den første kommercielle fiber, som blev brugt til at producere et par nylonstrømper. Stoffet bruges dog i dag som metervare til et stort udvalg af sportstøj. Her kan nævnes vindbreakjakker, træningsdragter og andet beklædning til aktivitet. Nylon er strækbart, hurtigtørrende og meget åndbart. Stoffet tillader kølig luft at nå huden og kan derfor lede sveden fra kroppen og ud på overfladen af stoffet, hvor det derefter kan fordampe. Dette efterlader dig komfortabel og temperaturkontrolleret.

Syntetisk stof / polyester

Polyester er ligesom de ovenfor nævnte metervarer også meget brugt som stof til sportsbeklædning. Det er hovedsageligt produceret af plastikfibre, hvilket gør stoffet meget let, krøllefri, slidstærk og åndbart. En anden grund til at mange producenter eller brands benytter stoffet som produktion til sportstøj, skyldes stoffets høje slidstyrke og medgørlighed. Slidstærke polyesterfibre kan modstå belastende og gentagende bevægelser. Derudover er det meget holdbart sammenlignet med substituerende materialer samtidig med, at det er relativt billigt. Polyester har også en fantastisk isolerende egenskab, hvilket gør det til et godt valg i både kolde og varme årstider.

Sportstøj lavet af polyester og andre syntetiske materialer, blev i starten produceret som erstatning til sportsudøvere, der var trætte af sportstøj produceret i gummi og plastik, som ikke var åndbart og komfortabelt. Syntetiske materialer kan ikke kun bruges til tøj, men også andet sportsudstyr såsom knæ- og albuebeskyttere. Syntetisk stof har den egenskab, at det er åndbart og absorberer sved, hvilket holder dig afkølet under træning. Ulempen ved syntetisk sportstøj er for det meste i forhold til, hvordan det er produceret. Produktionen indeholder kemikalier, som skaber ikke-fornyvare biprodukter, hvilket ikke er godt for miljøet. 

Der har de seneste år været større fokus på dette område. Sportstøj og sportsudstyr produceres i dag i større grad med tanke på, at stoffet skal kunne genanvendes og produceres på ny. Vi er dog desværre stadig langt fra, at genanvende 100% af beklædning produceret af syntetiske metervarer, men i takt med, at teknologien udvikler sig, vil en større andel også blive genanvendt. Garn & Metervarer vil gerne gå forrest i denne udvikling, ved at tilbyde kunder denne mulighed. Du kan bl.a. købe genanvendt bomuld med en blanding af syntetisk stof. På denne måde sikrer du, at stof der ellers skulle være smidt ud genanvendes og dermed skåner miljøet.

Så der er mange muligheder?

Kort sagt, ja.

Det første du bør overveje, når du skal vælge en metervare til sportsbeklædning er, hvad det skal bruges til. Forskellige sportsgrene har forskellige behov til beklædning. F.eks. kræver sportsgrene som fodbold beklædning, der er løst og komfortabelt, mens tætsiddende sportstøj er bedst til cykling og løb. Sport om vinteren som skisport kræver metervarer, der holder kroppen varm, er slidstærkt og modstandsdygtigt overfor vand.

Så hvilket krav har din sportsgren til sportsbeklædning? Hvis du kan besvare dette spørgsmål, så er du meget tættere på det stof, du bør bruge.

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning om, hvilke metervarer, der passer bedst til dit behov eller blot har brug for råd, kan du tage kontakt til Garn & Metervarer.

Du vil måske også kunne lide:


kommenter


 • Mathias Nygaard Liquid error (snippets/comment line 5): The format option 'month_day_year' is not a supported format.

  Hej,

  Er det muligt at få tilsendt stofprøver? skal Bruges primært til golf poloer, så hvis der er nogle i tænker passer rigtig godt, er jeg åben for forslag.

  Jeg kunne især godt tænke mig at se bambusstoffet, hvis det er muligt? :)

  lad høre hvad der er muligt :)

  På forhånd tak


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres