Hvad er naturligt, semi-syntetisk og syntetisk stof?

Der er i dag et hav af forskellige tekstiler og materialer at vælge imellem, til eksempelvis det næste projekt, som du måske skal i gang med. Det kan sommetider være svært at finde rundt i, hvad der er hvad. Vi vil derfor forsøge at give et overblik over udvalgte tekstiler, der er naturlige, semisyntetiske og syntetiske, samt deres fordele og ulemper.

Med andre ord kan vi forhåbentlig give dig noget stof til eftertanke.


Naturligt fiber

Gældende for de naturlige materialer er, at stoffet stammer fra dyr eller planter. Stoffet har ikke været i berøring med kemiske stoffer og er derfor 100% naturligt, bionedbrydeligt og skader dermed ikke miljøet.

Linen / hør

Hør er fremstillet af hørgarn der er spundet af fibre der er fundet i hør-plantens stilk. Stoffet er utroligt populært og har været brugt i mange år. Hør er bl.a. et af verdens ældst materialer, og kan spores helt tilbage til Egypten for mere end 4000 år siden. Gennem tiden er materialet ofte fremlagt som et eksempel på renhed. Stoffet er blevet anvendt i alt fra tøj til sengesæt, sengetæpper, håndklæder og meget mere. 

Forarbejdningsprocessen fra at frøet er blevet sået til at det færdige stof er vævet kan variere, hvoraf nogen strækker sig over 250 dage. De færdige vævede metervarer går derefter under navnet hør. Den lange forarbejdningsproces gjorde, at det tidligere kun var tilgængeligt for overklassen.

Stof af 100% hør er utrolig stærkt når det er vådt og er ofte vævet sammen med bomuld, til det såkaldte halvhør. Blandingen af hør og bomuld gør, at stoffet har de to egenskaber fra begge materialer, nemlig blødt og stærkt.

Anvendes i: Hør stof er yderst populært i dag, da det kan bruges til sengetøj, tøj og håndklæder. Det er kun fantasien der sætter grænser for brug af dette naturlig materiale.

Fordele:  Da det er naturligt isolerende, holder det dig varm om vinteren og kølig om sommeren. Vi elsker det på grund af dets funktionalitet, komfort og bæredygtighed. 

Ulemper:  Det er relativt nemt og billigt at dyrke, men produktionen af de fibre, der bruges til at lave hør er meget svært og kræver meget viden, erfaring og tid. Selvom det er sjældent i en tid, hvor alt bliver automatiseret, så er produktionen af hørfibre normalt stadig lavet i hånden. 

Find hør her: Du kan finde et stort udvalg af hør ved at klikke lige her.

Bomuld

Bomuld er det mest udbredte naturlige tekstil på verdensplan. Brugen af bomuld til beklædning kan spores flere tusinde år tilbage i tiden. Bomuld tekstilen bliver fremstillet ved at plukke små hår, som omgiver og beskytter bomuldsfrøet på bomuldplanten. Derefter bliver det spindet til tråd eller garn, som derefter væves til tekstil. Det er denne frø-uld, vi anvender til fremstilling af garn og tekstiler. Bomuld kendetegnes ved, at det er meget slidstærkt, åndbart, blødt og behageligt. Bomuld er meget udbredt i hverdagstøj, men har den ulempe, at det kan absorbere meget vand og anbefales derfor ikke til bl.a. friluftsbrug. 

Anvendes i: Bomuld kan anvendes i alt fra undertøj, T-shirts, sweatshirts, bukser, jakker, men dog primært til hverdagsbrug.

Fordele: Stoffet er slidstærkt, behageligt, åndbart og billigt.

Ulemper: Ulempen ved bomuld er, at det absorberer meget vand, tørrer langsomt, og har en dårlig varme/vægt-ratio.

Find bomuld her: Hos G&M kan du finde et stort udvalg af bomuld som canvas, musselin, twill, poplin eller helt almindelig bomuld i mange forskellige farver og mønstre.

 

Semi-syntetisk fiber

Semi-syntetisk tekstil eller også kaldt “regenererede”, materialer og er menneskefremstillet tekstiler i en blanding af biologiske/organisk materiale. Semi-syntetiske fibre er skabt som en billigere erstatning for silke, men knap så syntetisk og billigt som syntetisk fór. Semi-syntetisk fiber består af cellulose, typisk udvundet af træ, der gennem en kemisk proces, opløses, og derefter laves til tynde syntetiske fibre, der består næsten udelukkende af cellulose. Der er altså tale om en kunstigt fremstillet fiber udvundet af naturmaterialer.

Viskose (Rayon)

Rayon der til dagligt kaldes viskose er et af de ældste menneskeskabte tekstiler, der første gang blev fremstillet i 1855. Viskoses fremstilling er baseret på cellulose, som kommer fra planter, men er blevet udsat for en kemisk proces, for at få det færdige fiber.

Viskose kaldes også for kunstfiber, da materialet prøver at efterligne silke. Materialet opstod oprindeligt fordi man manglede en billigere erstatning til ægte silke. Navnet viskose bruges mest i Europa og knytter sig oprindeligt til den fremstillingsproces, der netop går under dette navn. 

Anvendes i: Selvom materialet originalt er blevet brugt til boligindretning, bruges det også til at producere tøj såsom nederdele, skjorter og kjoler.

Fordele: Rayon / viskose er blødt, har et silkelignende fornemmelse, absorberer og fordamper sved og væske. Dette gør det til et oplagt valg til sommervejret.

Ulemper: Ulempen ved viskose er, at der en lang kemiske fremstillingsproces fra plante til færdig fiber og materialet er ikke 100% bionedbrydeligt.

Find viskose her: Du kan finde et stort udvalg af viskose i mere end 23 forskellige farver lige her.

Syntetisk fiber

Hvor naturlige materialer grundlæggende er skabt fra naturen, er syntetiske materialer udelukkende menneskeskabte ud fra diverse kemiske processer. Det er typisk en længere kemisk proces, der finder sted. Syntetiske tekstiler er dermed ikke naturlige. De er heller ikke bionedbrydelig og så er tekstilerne i forhold til naturlige fibre ikke miljøvenlige, medmindre det kan genanvendes i andre produktioner som bl.a. polyester.

Polyester

Polyester er en betegnelse, der dækker over den undergruppe af den endnu bredere kemiske betegnelse "polymerer". Polyester der bruges i beklædning er syntetiske termoplastiske polymerer, altså kort sagt plastik. Polyester har super gode egenskaber som både inderlag, mellemlag, yderlag og stort set alt, hvad man ellers kan forestille sig, fordi det er god til ikke at absorbere vand. Det holder rigtigt godt på varmen og så er polyestertekstiler enormt hurtigtørrende. 

Polyester har den egenskab, at det kan genanvendes og giver derfor mulighed for at producere nyt polyesterbeklædning ganske bæredygtigt. Dog udgør polyester en ganske stor miljøbelastning, hvis det ikke bliver genanvendt, da det ikke nedbrydes i naturen.

Anvendes i: Polyester bruges til alt: Svedtransporterende undertøj, alle former for fleece, fiberisolering til beklædning og soveposer og ydermaterialer til telte. 

Fordele: Let, stærkt, absorberer ikke vand, og tørrer derfor lynhurtigt, billigt, kan anvendes i mange typer produkter, kan fremstilles af genbrugsplastik, f.eks. PET-flasker, og kan genanvendes. De lette, varme polyestermaterialer (fleece og fiberisolering) giver desuden imponerende meget varme i forhold til vægt.

Ulemper: Ikke helt så stærkt ydermateriale som f.eks. nylon, kommer hurtigt til at lugte, hvis man bruger det som baselayer, stor miljøbelastning, hvis det ikke genanvendes.

Find polyester her: Hos G&M går vi meget op i bæredygtighed. Derfor er alt vores polyester genanvendt af plastik fra bl.a. plastikflasker.

 

Er der noget vi har glemt af nævne eller har du nogle idéer til, hvad vores næste emne kan være? Så skriv endelig din idé i kommentarfeltet nedenfor.

Del gerne guiden med venner og bekendte, der også kunne være interesseret i at læse med. Følg os på Instagram og Facebook, for at holde dig opdateret omkring flere blogindlæg, nyheder og meget mere. 


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres