Sådan vasker du dit stof, så det holder længere

Forskellige tekstiler skal vaskes på hver sin måde og nogle tekstiler skal efterbehandles. Er du den mindste smule i tvivl om, hvordan du skal behandle bestemte tekstiler, bør du altid følge vaskeanvisningen. Undlad at forvaske tøjet i maskinen, medmindre det er meget beskidt. Du sparer tid, tøjet bliver en smule mindre slidt, og du skåner miljøet. Vasker du tøjet ved lave omdrejninger krøller dit tøj mindre, og vender du vrange ud på det, skåner du dit tøj mod slid under vasken. Hvis du insisterer på at bruge skyllemiddel, skal du være opmærksom på, at mange typer skyllemiddel indeholder blegemiddel. 

Garn & Metervarer giver dig her et indblik i de forskellige materialer og hvad du bør tage højde for, når det er vasketid. Du vil i denne blog kunne finde i samme rækkefølge - bomuld, uld, silke, imiteret ruskind og -læder, plys, hør, velour, canvas, chiffon, polyester og viskose. 

Vask og pleje af bomuld

Egenskaber:

Bomuld er et utrolig blødt og slidstærkt materiale og det er derfor en stor del af dagligdagen. Det er også derfor, at materialet er oplagt som stof til T-shirts, underbukser og strømper, som er tæt på huden. Bomuld har en god sugeevne og er derfor perfekt til diverse farvninger. 

 

Tips til vask af bomuld

Bomuld åbner sig ved høje temperaturer og har derfor bedst af at blive vasket på 95 grader, så sæbevandet kan skylle gennem fiberen og fjerne snavset i bomulden. Det er dog vigtigt at læse vaskeanvisningen! Det er nemlig forskelligt, hvad den enkelte bomuldsvare tåler af max. temperatur. Det har vi gjort nemt for dig, ved at du på alle vores metervarer kan se vaskeanvisninger. 

Bomuld kan holde til både presning, rulning, rensevæsker samt strygning ved høj temperatur – dog ikke højere end 200 grader.

Du finder et stort udvalg af bomuld og jersey stof lige her.

Bomuld   |   Jersey   |   Musselin   |   Poplin   |   Twill   


Vask og pleje af uld

Egenskaber:

Uld er et tyndt, bøjeligt og kruset materiale som spindes til garn, tråd eller anvendes til fremstilling af filt. En af grundene til at uld er velegnet til beklædning, er at materialet kan optage mere end 35% af sin egen vægt i væske, uden at virke fugtigt eller ændre form.

Ulden har en absorberende og åndbar evne, hvilket betyder, at det har rigtig gode tilpassende egenskaber. Dette kommer til udtryk om vinteren, da den gør os i stand til at klimatisere os selv i forhold til de mange temperatursvingninger, som vi har i Danmark.

Disse egenskaber gør tekstilet oplagt om vinteren, eksempelvis i uldfrakker og sweaters. Uld er også en favorit hos folk, der står på ski, da uldundertøj kan optage sveden, men fortsat holde dig varm.

Tips til vask af uld

Uld behøver i princippet ikke at blive vasket særlig tit, da materialet har nogle naturlige selvrensende egenskaber. Man kan alternativt benytte sig af luftning af tøjet i stedet. Hvis der er pletter på din uld, må du ikke lægge det i blød. Behandl i stedet pletten med en smule koncentreret flydende finvaskemiddel og lad det virke i 10 minutter før vaskebehandlingen af tøjet foretages.

Du finder her et stort udvalg af uld.

Uld  

Når du stryger dit uldtøj

…afhænger den korrekte temperatur af, om tøjet er strikket eller vævet. Hvis det er strikketuld, vender du tøjet på vrangen og stryger det tørt med et varmt strygejern eller dampstrygejern. Hvis det er vævet uld, stryger du tøjet på retsiden, men med en strygeklud imellem for at undgå brandmærker.


Vask og pleje af silke

Tips til vask af silke

Silke kan enten sendes til renseri eller vaskes i hånden. I enkelte tilfælde er maskinvask også muligt.

Til håndvask bør du bruge en meget mild sæbe og noget koldt vand. Vask tøjet med forsigtige håndbevægelser. Rul tøjet ind i et håndklæde, for at tage det værste fugt. Lad derefter silken lufttørre uden at udsætte det for direkte sol.

Til maskinvask bør du skånevaske silke for sig selv eller med andre skrøbelige materialer på max. 30 grader. Det tilsatte vaskemiddel bør være meget mildt. Husk altid at læse vaskeanvisningerne på tøjet, og put desuden silketøjet i et vaskenet, for at beskytte materialet yderligere i maskinen.

Find et stort udvalg af silke i forskellige mønstre liger her - Silke


Vask og pleje af plys og pels

Egenskaber:

Plys materialet er generelt meget behageligt og blødt. Pels og plys er desuden godt til at holde på varmen, hvilket gør det ideelt til den kolde vinterperiode. 

Tips til vask af plys (Fur)

Det sikre valg til at få din pels ren, uanset om det er ægte eller imiteret, er at tage et smut forbi et renseri – helst et med speciale i rensning af pels.

Der er dog også andre måder, hvorpå man kan behandle eller rengøre pelsen – eksempelvis en mild håndvaskning af materialet. Brug koldt vand og tilsæt en lille smule mild vaskemiddel for et optimalt resultat.

Find plys liger i mange farver og mønstre lige her:

Korthåret plys  |   Langhåret plys   


Imiteret læder

Egenskaber:

Imiteret læder også kendt som kunstlæder er en metervarer der er produceret og designet til at ligne og føles som rigtig læder. Imiteret læder erstatter ægte læder som eks. møbelstof, metervarer til sko og beklædning. Ægte læder er en favorit for mange der søger en metervarer der er smidig, blød og kan brugs til hverdagens produkter. Siden ægte læder kan være meget dyr, er imiteret læder produceret til at være et billigere alternativ. Ved at tilbyde et alternativ til ægte læder har imiteret læder sparet rigtig mange private og virksomheder penge på indkøb af dette materiale. 

Tips til vask af imiteret læder:

Om du vælger imiteret læder for modens skyld, pga. dyrene eller fordi det er billigere end ægte læder, så vil du snart finde ud af af det er meget nemt at rengøre og pleje. Det meste imiteret læder er lavet produceret af plastik eller vinyl som kan rengøres med mild sæbe og vand. Før du begynder bør du tage dig tid til at læse vaskeanvisningen for stoffet på etiketten. Selvom imiteret læder er nemt at rengøre, kan nogle foringer muligvis ikke maskinvaskes. Hvis du er usikker, bør du kontakte et renseri. Du kan ofte håndvasket tøjet derhjemme.

  • Undersøg tøjet for pletter. De fleste pletter kan fjernes fra imiteret læder med en micofiber klud fugtet med varmt vand. For pletter der er svære at fjerne bedes du putte en lille smule skånsom rengøringsmiddel på kluden og skrubbe pletten let. For at fjerne blæk eller andet farve på imiteret læder, dup området med en smule alkohol/sprit på en klid og skrub pletten. Skrub fra ydersiden af pletten og derefter langsomt ind i til midten for ikke at gøre pletten større. Når pletten er fjernet bør du køre en klud over området som er dyppet i mild vand.
  • Håndvask eller maskinvask af imiteret læder?. Imiteret læderjakke, læder leggings eller lædernederdel kan ofte som regel altid hånd- eller maskinvaskes. Nøglen til en ren og velplejet læderjakke, leggings eller nederdel er den korrekte temperatur, rengøringsmiddel og centrifugeringcyklus. Hvis du vælger at maskinvaske tøjet, skal du lægge dem i en vaskepose for ekstra sikkerhed og reducere hastigheden på centrifugeringscyklus for at reducere rynker. 
  • Brug kold eller varm vand til rengøring af imiteret læder?. Temperaturen på vandet  i vaskemaskinen eller baljen (hvis du vælger at håndvasket stoffet) skal være mild og omkring 30 grader. Brug aldrig varmt vand da imiteret læder kan blive misformet eller endda smelte.
  • Mild rengøringsmiddel er bedst for imiteret læder. Hvis håndvasket tilføj rengøringsmidlet til det milde vand og kør din hånd rundt i vandet så den fordeler sig jævnt. 
  • Vend tøjet på vrangen. Imiteret læder er normalt mest snavset på indersiden af tøjet pga. kropssved, lotion eller andre olier. Uanset om det er maskinvask eller håndvask så vend tøjet på vrangen så vaskemiddel og vandopløsning nemt kan nå den indvendige overflade. 
  • Skyld i koldt vand. Rens håndvaskes tøj lavet af imiteret læder i koldt vand indtil der ikke er mere skum tilbage. For meget rengøringsmiddel der sidder tilbage på stoffet kan få det til at stivne og revne. Du må ikke vride i stoffet!. Brug altid koldt vand i vaskemaskinen. Tilføj ikke skyllemiddel.
  • Hænge tør imiteret læder. Tør aldrig dit tøj af imiteret læder i en tørretumbler. Hæng eksempelvis din læderjakke med vrangen ud på en bøjle og lad den hænge tørre. Nederdele eller bukser kan også ligeledes hænge tørres eller tørres ved at presse dem på en absorberender håndklæde. Det kan tager ca. 24 timer for læderjakker, -bukser eller -nederdel at tørre på denne måde. For at fremskynde tørring, kan stoffet tørres med eb blød og absorberender mikrofiberklud.
  • Tilføj olie til stoffet. Når dit tøj af imiteret læder er tørt, bør du behandle stoffet med baby-, oliven-, eller kokosolie. En smule olie vil holde læderet smidigt, forhindre revner og hjælper med at fjerne rynket.

Find imiteret læder lige her - Imiteret læder


Vask og pleje af imiteret ruskind

Egenskaber:

Hos Garn & Metervarer kan du finde et stort udvalg af imiteret ruskind i forskellige farver, så de passer til lige præcis det projekt du ønsker. Ruskind er en type læder lavet fra under af dyrskind, hvilket gør stoffets overflade blødt. Ægte ruskind er som regel produceret af lammeskind, men kan også være produceret fra andre dyr, her kan der nævnes geder, grise, kalve og hjorte. Ruskind er en blødere og tyndere kvalitet sammenlignet med stærkt traditionelt læder. Ruskind er blødere og tyndere end standard læder, ruskind er meget populært som metervarer til beklædning og som modetilbehør. Dyreskind er blevet brugt til at fremstille tøj og andre tekstiler i flere tusinde år. Udtrykket suede (ruskind) kommer fra det franske ord "gants de Suede", som betyder handsker fra Sverige, men udtrykket begyndte at blive en betegnelse for skind med en nappet/ru overflade. Ruskind blev meget populært i det tyvende århundrede og det var fundet med luksus takket være dets bløde, delikate fornemmelse.

Ruskindstøvler. Ruskinds glatte lur giver loafers, slides og støvler et tiltagende udseende og struktur. Ruskindstøvler er især populære for pga. komfort og giver sko karakter. Ruskind er også lettere end standardlæder, samtidig med at det bevarer holdbarheden, hvilket gør det godt til fodtøj. Ruskind accessoires. Opkaldt efter handsker. Ruskind er populært til alle slags tilbehør, fra hansker til håndtasker og bælter. Ruskinds unikke udseende gøre det til en favorit metervarer blandt mange tekstil designer til produktion af bl.a. tasker og bælter. Ruskind overtøj. Western frynsejakker er berømte for at være lavet af ruskind. En ruskindjakke er et modebeklædning takket være den smukke ruskindstekstur og dens holdbarhed.

Tips til vask af imiteret ruskind:

Ruskind bør rensens professionelt og eventuelt renseri der har erfaringen med korrekt pleje. Men der er dog nogle tips til og tricks til dig der gerne ville rense ruskind derhjemme for at bevare udseendet af ruskind. Lad ikke ruskind komme i kontakt med vand. Da ruskind absorbere vand, kan dette derfor skade stoffet og vandskaden vil være uoprettelig. Brug ruskind børste lavet med messing, nylon eller en tandbørste for at holde luren flot og velplejet. Ruskindviskelæder er godt værktøj til at fjerne pletter fra ruskindsstof. Du kan også købe specielle ruskindsbehandlinger for at gøre stoffet mere vandafvisende. Sørg for at rengøre din ruskind inden du anvender disse behandlinger. Brug talkum til at behandle en våd plet. Tørret plet kan behandles med hvid eddike.

Find imiteret ruskind lige her - Imiteret ruskind


Vask og pleje af hør

Egenskaber:

Tøj lavet af hør er oplagt til det varmere vejr på grund af stoffets lette og åndbare natur. Det skyldes blandt andet den større afstand i stoffets vævninger i forhold til andre materialer, der lader mere luft trænge igennem stoffet. Hør er desuden stærkere end bomuld og mindre afhængigt af pesticider.

Tips til vask af hør

Hør kan være besværligt som materiale, hvis man ikke passer ordenligt på. Det har nemlig let ved at blive krøllet og kan også let krympe med 4-5 %.

Hør bør skånevaskes ved normal til lav temperatur på enten 40 eller 90 grader. Det bør desuden vaskes for sig selv eller eventuelt med andre materialer, som har samme instrukser. Efter vask bør det hænges op og eventuelt stryges, mens det stadig er fugtigt.

Find 100% naturlig hør lige her - Hør


Vask og pleje af velour

Egenskaber:

Velour er kendt for sin bløde og behagelige fornemmelse. Det er derfor perfekt at have på til gode hyggestunder såvel som festlige anledninger, hvis du eksempelvis vælger en velourkjole.

Tips til vask af velour

Velour fremstilles af andre tekstiler, og de er derfor nød til at konferere med vaskeanvisningen når dit velour tekstil skal vaskes. Alt efter hvilke materialer, der findes i dit velourprodukt, bør du følge de rette vaskeanvisninger for materialet.

Vaskeanvisningerne kan ses under alle produktsider.

Find bredt udvalg af velour lige her:

Velour   |   Velour med stræk   |   Møbelvelour   |   Bomouldsvelour


Vask og pleje af canvas

Egenskaber:

Canvas er et stærkt og rustikt materiale, der kan holde til en del knubs, hvilket blandt andet er grunden til, at det fx bruges som sejl til både, sko, tasker og jakker. 

Tips til vask af canvas

Når det kommer til at få dine canvas-sko rene, er den nemmeste metode at bruge en god gang knofedt med hjælp fra lidt vaskemiddel. Der er en god idé, at finde en børste frem og bare komme i gang. Fx. er en gammel tandbørste meget god til at komme helt ind i de små sprækker. Til jakker og tasker anbefales en god gammeldags karklud som redskab.

Bland en halv teske mild vaskepulver eller tilsæt lidt opvaskemiddel eller håndsæbe i en balje med vand. Dyp derefter børsten i vandet og begynd at skrubbe. Når du synes, at det ser fint ud (eller når du simpelthen bare har givet op), skylles sæben af under vandhanen for dernæst at blive lufttørret.

Find bredt udvalg af canvas lige her: 

Canvas   |   Ensfarvet canvas   |   Canvas med print   |   Kraftig bomuldscanvas   |   Let bomuldscanvas    |   Vandtæt bomuldscanvas

 

Vask og pleje af chiffon

Egenskaber:

Materialet er utrolig flot og åndbart og er dermed oplagt til bryllupper, der afholdes i sommervarmen.

Tips til vask af chiffon

Hvordan, du helt præcist bør rengøre chiffon, afhænger af, hvilket materiale det er baseret på. Generelt er det et meget delikat stof, så du bør kun vaske det, når det virkelig er nødvendigt. Vaskeinstrukserne afhænger af materialets kilde, så husk at tjekke instrukserne på tøjets vaskeanmærkninger.

Maskinvask af silke-chiffon kræver koldtvandsvask på omkring de 4 grader og bør vaskes for sig selv. Brug det mildeste vaskeprogram og tilsæt lidt mildt vaskemiddel, og vask det på det korteste program for at undgå falmen i stoffet.

Find bredt udvalg af canvas lige her: 

Chiffon


Vask og pleje af polyester

Egenskaber:

En af fordelene ved polyester er, at det kan styrke de naturlige fibre i tekstilblandinger, for at gøre dem ekstra holdbare. Derudover er stoffet utrolig slidstærkt, holder godt på farven, tørrer hurtigt og kryber ikke i vask. Tøj i polyester er oplagt til sport og træning, da det er godt til at aflede sved og holde dig tør og komfortabel.

Tips til vask af polyester

Blandingsmateriale af polyester og bomuld anbefales at vaskes i maskinen på 40 grader eller finvask i hånden. Tøjet skal behandles varsomt, hvorfor du bør undgå hård centrifugering og desuden vælge at tørre tøjet hængende.

 


VISKOSE VASK

Egenskaber:

Viskose giver en blød, silkelignende fornemmelse. Stoffet er rigtig godt til at absorbere og fordampe sved samt andre væsker – endnu mere end materialer som bomuld og hør. Dette gør det til et oplagt valg til sommervejret.

Tips til vask af viskose (rayon)

Kan du vaske viskose? Krymper viskose? Dette er nogle af de mange spørgsmål vi får af vores kunder om viskose stof. For at besvare dem, så krymper viskose, hvis det ikke bliver vasket korrekt. Håndvask af viskose derhjemme hjælper med at forhindre viskose i at krympe og holder det også langtidsholdbart. Det første du skal gøre er at tjekker stoffets etikette for at være sikker på om stoffet kan klare blive vasket. For at håndvaske, bedes du lægge viskose stoffet i blød op til 30 min. Skyld stoffet godt med koldt vand - vrid ikke! Tryk i stedet vandet ud af stoffet og læg det til tørre i sin naturlige form på en flad overfalde, tørrestativ eller et rent håndklæde.

Hvis du vælger maskinvask af viskose bør du vende viskosestoffet på vrangen og læg det i en vaskepose for at undgå hakker og rifter. Vælg den ønsket kategori på vaskemaskinen, men sørg for at vandtemperaturen er kold og at centrifugeringen er lav. Læg det til tørre i sin naturlige form på en flad overfalde, tørrestativ eller et rent håndklæde. Læg ikke viskose i en tørretumbler da den kan krympe! For at fjerne rynket anbefaler vi at dampe stoffet. Hvis dette ikke er muligt kan du stryge viskose ved at svæve over stoffet og bruge dampindstillingen. For at undgå at du ikke krymper viskose, anbefaler vi at du aldrig lægger viskosestof i en tørretumbler, da dette vil krympe stoffet.

Find bredt udvalg af viskose lige her: 

Viskose


Læs også 


Kender du forskellen på naturligt, semi-syntetisk og syntetisk stof? 

Få et overblik over nogle tekstiler, der er naturlige, semisyntetiske og syntetiske, samt hvilke fordele og ulemper de har. Læs bloggen

 

Få en komplet guide til tekstiler

Hos G&M har vi et bredt udvalg af tekstiler. Vi har samlet en guide til vores bomuld, silke, velour og polyester. Denne guide indeholder bl.a. hvordan vores tekstiler er fremstillet. Derudover har vi også samlet nogle idéer til, hvad vores tekstiler kan bruges til. Læs bloggen

Du vil måske også kunne lide:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres