Sådan vasker du dit stof, så det holder længere

Forskellige tekstiler skal vaskes på hver sin måde og nogle tekstiler skal efterbehandles. Er du den mindste smule i tvivl om, hvordan du skal behandle bestemte tekstiler, bør du altid følge vaskeanvisningen. Undlad at forvaske tøjet i maskinen, medmindre det er meget beskidt. Du sparer tid, tøjet bliver en smule mindre slidt, og du skåner miljøet. Vasker du tøjet ved lave omdrejninger krøller dit tøj mindre, og vender du vrange ud på det, skåner du dit tøj mod slid under vasken. Hvis du insisterer på at bruge skyllemiddel, skal du være opmærksom på, at mange typer skyllemiddel indeholder blegemiddel. 

G&M giver dig her et indblik i de forskellige materialer og hvad du bør tage højde for, når det er vasketid. 

Du vil i denne blog kunne finde i samme rækkefølge - bomuld, uld, silke, plys, linned, velour, canvas, chiffon, polyester og viskose. 

 

Bomuld

Egenskaber:

Bomuld er et utrolig blødt og slidstærkt materiale og det er derfor en stor del af dagligdagen. Det er også derfor, at materialet er oplagt som stof til T-shirts, underbukser og strømper, som er tæt på huden. Bomuld har en god sugeevne og er derfor perfekt til diverse farvninger. 

Tips til vask af bomuld

Bomuld åbner sig ved høje temperaturer og har derfor bedst af at blive vasket på 95 grader, så sæbevandet kan skylle gennem fiberen og fjerne snavset i bomulden. Det er dog vigtigt at læse vaskeanvisningen! Det er nemlig forskelligt, hvad den enkelte bomuldsvare tåler af max. temperatur. Det har vi gjort nemt for dig, ved at du på alle vores metervarer kan se vaskeanvisninger. 

Bomuld kan holde til både presning, rulning, rensevæsker samt strygning ved høj temperatur – dog ikke højere end 200 grader.

Du finder et stort udvalg af bomuld og jersey stof lige her.

Bomuld   |   Jersey   |   Musselin   |   Poplin   |   Twill   


ULD

Egenskaber:

Uld er et tyndt, bøjeligt og kruset materiale som spindes til garn, tråd eller anvendes til fremstilling af filt. En af grundene til at uld er velegnet til beklædning, er at materialet kan optage mere end 35% af sin egen vægt i væske, uden at virke fugtigt eller ændre form.

Ulden har en absorberende og åndbar evne, hvilket betyder, at det har rigtig gode tilpassende egenskaber. Dette kommer til udtryk om vinteren, da den gør os i stand til at klimatisere os selv i forhold til de mange temperatursvingninger, som vi har i Danmark.

Disse egenskaber gør tekstilet oplagt om vinteren, eksempelvis i uldfrakker og sweaters. Uld er også en favorit hos folk, der står på ski, da uldundertøj kan optage sveden, men fortsat holde dig varm.

Tips til vask af uld

Uld behøver i princippet ikke at blive vasket særlig tit, da materialet har nogle naturlige selvrensende egenskaber. Man kan alternativt benytte sig af luftning af tøjet i stedet. Hvis der er pletter på din uld, må du ikke lægge det i blød. Behandl i stedet pletten med en smule koncentreret flydende finvaskemiddel og lad det virke i 10 minutter før vaskebehandlingen af tøjet foretages.

Du finder her et stort udvalg af uld.

Uld   |   Ensfarvet uld   |   Uld med motiver

Når du stryger dit uldtøj

…afhænger den korrekte temperatur af, om tøjet er strikket eller vævet. Hvis det er strikketuld, vender du tøjet på vrangen og stryger det tørt med et varmt strygejern eller dampstrygejern. Hvis det er vævet uld, stryger du tøjet på retsiden, men med en strygeklud imellem for at undgå brandmærker.


SILKE

Tips til vask af silke

Silke kan enten sendes til renseri eller vaskes i hånden. I enkelte tilfælde er maskinvask også muligt.

Til håndvask bør du bruge en meget mild sæbe og noget koldt vand. Vask tøjet med forsigtige håndbevægelser. Rul tøjet ind i et håndklæde, for at tage det værste fugt. Lad derefter silken lufttørre uden at udsætte det for direkte sol.

Til maskinvask bør du skånevaske silke for sig selv eller med andre skrøbelige materialer på max. 30 grader. Det tilsatte vaskemiddel bør være meget mildt. Husk altid at læse vaskeanvisningerne på tøjet, og put desuden silketøjet i et vaskenet, for at beskytte materialet yderligere i maskinen.

Find et stort udvalg af silke i forskellige mønstre liger her - Silke


PLYS OG PELS

Egenskaber:

Plys materialet er generelt meget behageligt og blødt. Pels og plys er desuden godt til at holde på varmen, hvilket gør det ideelt til den kolde vinterperiode. 

Tips til vask af plys (Fur)

Det sikre valg til at få din pels ren, uanset om det er ægte eller imiteret, er at tage et smut forbi et renseri – helst et med speciale i rensning af pels.

Der er dog også andre måder, hvorpå man kan behandle eller rengøre pelsen – eksempelvis en mild håndvaskning af materialet. Brug koldt vand og tilsæt en lille smule mild vaskemiddel for et optimalt resultat.

Find plys liger i mange farver og mønstre lige her:

Plys   |   Blød plys   |   Curly plys   |   Plys med struktur   |   Langhåret plys   


LINNED / HØR

Egenskaber:

Tøj lavet af linned er oplagt til det varmere vejr på grund af stoffets lette og åndbare natur. Det skyldes blandt andet den større afstand i stoffets vævninger i forhold til andre materialer, der lader mere luft trænge igennem stoffet. Linned er desuden stærkere end bomuld og mindre afhængigt af pesticider.

Tips til vask af linned

Linned kan være besværligt som materiale, hvis man ikke passer ordenligt på. Det har nemlig let ved at blive krøllet og kan også let krympe med 4-5 %.

Linned bør skånevaskes ved normal til lav temperatur på enten 40 eller 90 grader. Det bør desuden vaskes for sig selv eller eventuelt med andre materialer, som har samme instrukser. Efter vask bør det hænges op og eventuelt stryges, mens det stadig er fugtigt.

Find 100% naturlig linnede lige her - Linned


VELOUR

Egenskaber:

Velour er kendt for sin bløde og behagelige fornemmelse. Det er derfor perfekt at have på til gode hyggestunder såvel som festlige anledninger, hvis du eksempelvis vælger en velourkjole.

Tips til vask af velour

Velour fremstilles af andre tekstiler, og de er derfor nød til at konferere med vaskeanvisningen når dit velour tekstil skal vaskes. Alt efter hvilke materialer, der findes i dit velourprodukt, bør du følge de rette vaskeanvisninger for materialet.

Vaskeanvisningerne kan ses under alle produktsider.

Find bredt udvalg af velour lige her:

Velour   |   Velour blomstertryk   |   Velour blomsterprint   |   Velour vævet viscose     Velour stræk 


CANVAS

 

Egenskaber:

Canvas er et stærkt og rustikt materiale, der kan holde til en del knubs, hvilket blandt andet er grunden til, at det fx bruges som sejl til både, sko, tasker og jakker. 

Tips til vask af canvas

Når det kommer til at få dine canvas-sko rene, er den nemmeste metode at bruge en god gang knofedt med hjælp fra lidt vaskemiddel. Der er en god idé, at finde en børste frem og bare komme i gang. Fx. er en gammel tandbørste meget god til at komme helt ind i de små sprækker. Til jakker og tasker anbefales en god gammeldags karklud som redskab.

Bland en halv teske mild vaskepulver eller tilsæt lidt opvaskemiddel eller håndsæbe i en balje med vand. Dyp derefter børsten i vandet og begynd at skrubbe. Når du synes, at det ser fint ud (eller når du simpelthen bare har givet op), skylles sæben af under vandhanen for dernæst at blive lufttørret.

Find bredt udvalg af canvas lige her: 

Canvas   |   Ensfarvet canvas   |   Canvas med print


CHIFFON

Egenskaber:

Materialet er utrolig flot og åndbart og er dermed oplagt til bryllupper, der afholdes i sommervarmen.

Tips til vask af chiffon

Hvordan, du helt præcist bør rengøre chiffon, afhænger af, hvilket materiale det er baseret på. Generelt er det et meget delikat stof, så du bør kun vaske det, når det virkelig er nødvendigt. Vaskeinstrukserne afhænger af materialets kilde, så husk at tjekke instrukserne på tøjets vaskeanmærkninger.

Maskinvask af silke-chiffon kræver koldtvandsvask på omkring de 4 grader og bør vaskes for sig selv. Brug det mildeste vaskeprogram og tilsæt lidt mildt vaskemiddel, og vask det på det korteste program for at undgå falmen i stoffet.

Find bredt udvalg af canvas lige her: 

Chiffon   |   Ensfarvet chiffon   |   Chiffon med print


POLYESTER

Egenskaber:

En af fordelene ved polyester er, at det kan styrke de naturlige fibre i tekstilblandinger, for at gøre dem ekstra holdbare. Derudover er stoffet utrolig slidstærkt, holder godt på farven, tørrer hurtigt og kryber ikke i vask. Tøj i polyester er oplagt til sport og træning, da det er godt til at aflede sved og holde dig tør og komfortabel.

Tips til vask af polyester

Blandingsmateriale af polyester og bomuld anbefales at vaskes i maskinen på 40 grader eller finvask i hånden. Tøjet skal behandles varsomt, hvorfor du bør undgå hård centrifugering og desuden vælge at tørre tøjet hængende.

Find bredt udvalg af polyester lige her: 

Polyester


VISKOSE

Egenskaber:

Viskose giver en blød, silkelignende fornemmelse. Stoffet er rigtig godt til at absorbere og fordampe sved samt andre væsker – endnu mere end materialer som bomuld og linned. Dette gør det til et oplagt valg til sommervejret.

Tips til vask af viskose (rayon)

Meget tøj med viskose kræver enten håndvask i koldt/lunkent vand tilsat et mildt vaskemiddel, eller at du sender det til rensning. Hvis det indgår som en kombination med andre mere robuste materialer såsom bomuld, kan det dog godt tåle at komme i vaskemaskinen. Tjek vaskeanmærkningerne for at se, om det kan klare det. I så fald bør du vaske rayon på et kort skåneprogram ved mellem til lav temperatur. 

Når viskose bliver vådt, har det tildens til at krympe, men det får hurtigt sin oprindelige form tilbage hvis du dampstryger det. Efter dampstrygning tørrer viskose bedst ved at hænge på en bøjle.

Find bredt udvalg af canvas lige her: 

Viskose   |   Ensfarvet viskose   |   Viskose med print 


Læs også 


Kender du forskellen på naturligt, semi-syntetisk og syntetisk stof? 

Få et overblik over nogle tekstiler, der er naturlige, semisyntetiske og syntetiske, samt hvilke fordele og ulemper de har. Læs bloggen

 

Få en komplet guide til tekstiler

Hos G&M har vi et bredt udvalg af tekstiler. Vi har samlet en guide til vores bomuld, silke, velour og polyester. Denne guide indeholder bl.a. hvordan vores tekstiler er fremstillet. Derudover har vi også samlet nogle idéer til, hvad vores tekstiler kan bruges til.  Læs bloggen