Stofguide: Hvad er bambus?

Bambus er et bæredygtigt materiale, som i mange år er blevet brugt til huse, møbler og papir. I de sidste 20 år er man for alvor begyndt at bruge bambus til tekstil og beklædning. Udover at være bæredygtig, er bambus særlig kendt for at være et holdbart, blødt og allergivenligt materiale. Det kan bruges til bl.a. bambustøj og bambussengetøj.

Klik her for at se vores fulde sortiment inden for bambus

 

Hvad er bambus? 

Bambus er et hurtigvoksende og yderst bæredygtigt materiale, som mennesket har anvendt i flere tusinde år. Bambus menes oprindeligt at stamme fra Kina, men det vokser i dag i det meste af verden i tropiske og subtropiske klimaer. 

Bambus kommer fra bambustræer, hvor træmassen bearbejdes til fibre, der kan spinnes til garn. På denne måde bevarer stoffet sine mange naturlige egenskaber, hvilket gør bambus til et godt og brugbart materiale til stof.

Bambus er i mange år blevet brugt til huse, møbler og papir, men i de seneste 20 år er man for alvor begyndt at bruge bambus til beklædning. Mange producenter har ligeledes fået øjnene op for de egenskaber som bambus har, og planten er blevet et symbol på bæredygtighed.

Bambusstoffets alsidighed

Bambusstof er perfekt til dig, der ønsker en metervare der er blødt, åndbart, fugtregulerende og allergivenligt. Bambus er alsidigt, og kan bruges til mange projekter som bl.a. beklædning, hvor bambustøj og bambussengetøj er blevet særlig populært. 

Man kan også kombinere bambus med andre metervarer for at give ens projekter flere egenskaber. En kombination kunne være bambus og uld, hvor man opnår den isolerende egenskab fra uld for at få projekter der både kan holde dig varm og tør. En anden kombination kunne være bambus og silke. En sådan kombination giver dine projekter en luksuriøs fornemmelse, glans og blødhed. 

Bambus stoffets egenskaber

Udover de i forvejen nævnte egenskaber som bambussens blødhed, åndbarhed og evne til at fugtregulere, er bambus også et holdbart og antibakterielt materiale. 

De fugtregulerende og vandabsoberende egenskaber kommer fra bambussens naturlige egenskaber. Bambus vokser i et regnfuldt klima, hvorfra den har et naturligt behov for at kunne absorbere meget vand. Bambusstof kan, som følge heraf, optage omkring 3 gange så meget vand som bomuld.

Derudover har bambus en naturlig nedkølende effekt og en god isolering. Bambus vil derfor virke nedkølende i det varme vejr, og varme dig i det kølige vejr. Dette er også en grund til, hvorfor bambus er ideelt til bl.a. bambustøj og bambussengetøj.

En yderligere egenskab som er særligt ved bambus er, at den er antibakteriel. Denne egenskab er meget vigtig for bambusplanten, da den tillader bambus at vokse og blomstre vildt uden brug af pesticider og gødning. Dette unikke træk overføres til bambusstof, og giver en naturlig deodoranteffekt, der holder stoffet friskt og behageligt.

Klik her for at se hele vores sortiment inden for bambus

Sådan vaskes bambus

For at sikre den optimale pleje af din bambusstof og dermed bevare den flotte tekstur og forlænge levetiden, anbefales følgende:

For at bevare bambusstoffets kvalitet og farver, anbefales det at vaske den ved 30 grader. Undgå tørretumbling, da dette kan skade fibrene i stoffet. Derfor anbefales det at lufttørre den i stedet. Hvis bambus skal stryges, skal dette gøres ved lav varme. Bambus tåler ikke afblegning. Professionel rens kan bruges, da dette er mere skånsomt for materialet. Vær opmærksom på at bambus kan krympe op til 5% under vask. Følg derfor vaskeanvisningen for at undgå dette.

Bambus og miljøhensyn

Bambus er et utroligt bæredygtigt stof. Som allerede nævnt behøver bambus hverken gødning eller pesticider for at vokse. 

Derudover har bambus en evne til at vokse i områder, hvor andre planter ikke kan. Når bambusskud forgår, vokser nye skud ud samme sted. Det betyder, at bambus reproducerer sig selv. Der produceres op mod 10 gange mere bambus per kvadratmeter jord end bomuld. Det skyldes, at bambus vokser tæt op af hinanden. De fleste typer bambus vokser mellem 5-20 centimeter om dagen, mens nogle andre typer kan vokse op mod 1 meter dagligt. 

Eftersom bambus er en plante, så er den med til at absorbere CO2 fra luften, og bidrager således til en reduktion af drivhusgasser. Dette er altså nogle af grundene til at bambus bliver betragtet som et af de mest bæredygtige stoffer.

En stor del af den generelle bambus-produktionen foregår således, at man bearbejder det som rayon- eller viskose-bambus. I disse tilfælde er stoffet semi-syntetisk, og for at nedbryde træfibrene bruges der skadelige kemikalier, som smides ud efter brug. Disse kemikalier er på den måde både skadelige for medarbejderne og for miljøet. Denne produktionsproces kræver også mere vand. 

Denne måde at producere bambusstof ses ofte, da den er billigere end andre metoder. Som følge af dette kan man også risikere, at den bambus der bruges kommer fra ikke-bæredygtige skove og ikke bliver genplantet. 

En anden og mere miljøvenlig måde at producere bambusstof på er, at producere dette som Lyocell. Ved denne metode bearbejdes træfibrene i et lukket kredsløb, og der anvendes ikke skadelige kemikalier. Ved denne proces kan størstedelen af vandet og kemikalierne ligeledes genbruges. Lyocell er det samme materiale som TENCEL, men TENCEL er dog et beskyttet varemærke. 

Hos Garn & Metervarer er vi meget opmærksomme på bæredygtighed, og vores bambus stoffer er derfor Lyocell. Stofferne er mærket med OEKO-Tex 100 certificeringen som sikrer, at de er fri for allergi- og kræftfremkaldende stoffer. Du kan derfor være sikker på, at produktionen er foregået på en ordentlig måde, og at arbejderne ikke er blevet udsat for farlige kemikalier ved produktionen.

Hvad er forskellen på bambus og uld?

Bambus og uld er to metervarer, der begge er lavet på naturlige fibre. Mens bambus udvindes fra planter, udvindes uld fra får. Begge stoffer har gode fugtregulerende egenskaber, og kan både absorbere fugt og hjælpe med regulering af kropstemperaturen. Derudover har begge gode isolerende egenskaber, således man kan holde varmen om vinteren og kunne forblive kølige om sommeren.

Begge metervarer har antibakterielle egenskaber. Mens de ved bambus er naturlige, har uld naturlige olier. Disse olier kan hæmme væksten af nogle mikroorganismer. Uld er mere tilbøjelig til at krympe end bambus, og kræver generelt også mere omhyggelig pleje. Derudover er der forskel i, hvilket brug de to typer af stof oftest bruges til. Uld er populært til tøj, der skal holde dig varm, mens bambus ofte bruges til noget lettere sommertøj, sportstøj og undertøj.

Klik her for at se vores fulde sortiment inden for uld

Hvad er forskellen på bambus og silke?

Ligesom bambus kommer silke også fra naturlige fibre, dog kommer disse fra silkeorme. Derudover har begge typer af stof en luksuriøs fornemmelse og er kendt for deres naturlige blødhed, hvorfor de begge ofte bruges til projekter, der kræver en vis elegance og komfort.

Bambus og stof afviger fra hinanden med bl.a. deres holdbarhed, idet silke er et mere skrøbeligt materiale end bambus. Af samme grund kræver silke en mere skånsom pleje, hvorfor dette skal håndvaskes eller renses. Silke bruges også ofte til mere formelle beklædningsgenstande eller tekstiler.

Klik her for at se vores fulde sortiment inden for silke

Du vil måske også kunne lide: 


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.