DIY: Cardigan i Jersey stof

Cardigan i Jersey

Susan Jackson har syet en fin cardigan i vores tykt strikket Jersey stof. I dette design er der brugt Jersey stof i grå og bordeaux. Vi har et stort udvalg af forskellige kvaliteter af Jersey stof i alverdens farver, så kun fantasien sætter grænser for at sætte dit personlige præg på cardiganen. 

Susan har lavet en guide til samme cardigan til børn. Find den her.

Hvad er Jersey stof?

Jersey stof er et bemærkelsesværdigt og alsidigt materiale, der har fundet sin vej ind i hjertet af modeverdenen og hverdagsgarderober. Kendetegnet ved sin bløde tekstur, naturlige elasticitet og komfortable følelse mod huden, er Jersey ikke kun et populært valg for tøjdesignere, men også for DIY-entusiaster.

Jersey er primært kendt for sin strækbarhed, som giver en behagelig pasform og frihed til bevægelse, hvilket gør det ideelt til alt fra afslappede T-shirts til elegante kjoler. Stoffets åndbare natur og evne til at absorbere fugt gør det perfekt til brug i forskellige klimaer. Det er også bemærkelsesværdigt for sin holdbarhed og evne til at holde formen efter gentagen vask, hvilket gør det til et praktisk valg for dagligt brug.

Jersey stof er strikket af særligt tynd garn og er rigtig godt til tyndere beklædningsgenstande som f.eks. t-shirts, cardigans og undertøj. Jersey føles fantastisk mod huden. Det er blødt, åndbart og utroligt behageligt grundet dets strækbarhed, der sikrer en høj komfort og bevægelsesfrihed. 

Hos Garn & Metervarer tilbyder vi et bredt udvalg af Jersey stof. Du kan b.la finde bomuldsjersey, herunder Jersey stof med print, Jersey Lurex med fine glimmertråde, bambusjersey, viskose Jersey og det silkebløde Tencel Jersey.


Klik her for at se vores fulde sortiment af Jersey stof. 


Materialer

-          Jersey stof i rød og grå

-          Lukkespænder

-          Dobbeltnål/tvillingenål

-          Mønsterpapir, saks og blyant

-          Sytilbehør

Guide

Den her cardigan er lavet ud fra et kjolemønster jeg havde liggende i mine gemmer. Kjolemønsteret er et mønster jeg er glad for, som sidder rigtig pænt, og jeg ville gerne have en cardigan i samme form. Dog med anderledes ærmer, da jeg godt kan lide, at der er lidt spræl på mit tøj på den ene eller anden måde.

Mønsteret jeg har brugt er fra Selfmade (Stof og Stil).

Jersey

Den første del af dette blogindlæg vil være mønsterkonstruktion, og hvordan man kan lave et cardigan mønster ud fra et kjolemønster. Hvis man har et kjolemønster til vævet stof, kan det også sagtens bruges. Omvendt dur det ikke med et mønster fra en Jersey vare til en cardigan i vævet stof.

Første trin er selvfølgelig at finde ud af, hvordan cardiganen skal se ud. Jeg har tegnet en skitse, så jeg selv har et overblik over hvilke mønsterdele, der skal laves og i hvilke farver.

Jersey

Med min skitse i baghånden, kan jeg nu begynde at ændre i selve mønsteret. Det jeg synes er lettest er at tegne hele mønsteret af på et nyt stykke papir, så jeg kan tegne, ændre og klippe i det nye aftegnede mønster. 

Jeg vil vise mønsterkonstruktionen i tegnet udgave. Alle ændringer vil være markeret i lilla, samt en færdig tegning af, hvordan de forskellige mønsterdele skal se ud.

Ud fra min skitse, skal jeg have et bagstykke, forstykke, kant, ærme i to dele, rib og evt lommer.

Første trin et er at finde ud af hvor lang cardiganen skal være. 

Trin 2 er at lave kanten. Den måde jeg har lavet kanten på, er ved at tage et firkantet langt stykke, som bliver lagt dobbelt og syet på. Det er lettere end at lave en belægning, der skal passes til, og der bruges mindre stof på denne måde. Det betyder også, at kanten ikke må have en for buet kant. Min kant er 4,5 cm. Det betyder, at der skal klippes 4,5 cm af på forstykket og bagstykket, som hvis man ville lave en belægning.  


Jersey
Jersey

Forstykket og bagstykket er nu klar til at blive klippet. Du skal bruge 2 forstykker og ét bagstykke.

Til kanten skal man klippe et stykke, der måler 9 cm x længden på forstykket og bagstykket. På tegningen er det markeret, hvor du skal måle. På mit mønster måler det 79 cm fra forstykket og 15 cm fra bagstykket, altså 90 cm i alt. Jeg tager 3 cm fra dette, da det skal passe med forstykket, som skal lægges 3 cm op.
Så, 87 cm x 9 cm x to stykker.

Jersey

Nu kommer vi til ærmet. 

Ærmet fra det originale mønster er kort, men det gør ikke noget, da det alligevel skal ændres til et langt ærme med rynk. Første trin af ærmet er at lave en overskæring på kuplen. Man bestemmer selv, hvor langt nede eller oppe man vil have den. Den klippes i to, og kuplen lægges væk, den er nu færdig.
Den nederste del af ærmet deles på midten og spredes så meget, man nu vil have. Jeg spredte den så meget, at den var dobbelt så bred som kuplen. Der lægges længde til, så det passer til ens ærmelængde. Jeg har forholdsvis lange arme, så mine ærmer er altid mindst 65 cm.

Der skal en rib på, som man kan lave så bred man vil og få lidt ekstra cm til længden, hvis ens ærme er for kort. Hvis man som her laver rynk, skal man også lægge et par cm til, da det trækker anderledes, når det bliver rynket sammen.
Nu er ærmerne klar til at blive klippet også.

Jersey

Lommen laver man bare som en firkant, så stor som man ønsker. Den kan altid ændres i størrelsen, når man skal til at sy den på, hvis den er for stor eller lille.

Når alle stykkerne er klippet, så er det bare at gå i gang med at sy. Når jeg syr i Jersey stof, syr jeg det hele på min overlocker. Jeg bruger min almindelige maskine til at lave rynketråde og til at lægge det op med en tvillingenål, og ellers bruger jeg min coverstitch. Den kan bruges i stedet for en tvillingenål, og giver efter min erfaring mere stræk i oplægningerne.

Første trin er selvfølgelig at få klippet alle stykkerne. Jeg plejer lige at lægge stykkerne op, som tøjet skal syes sammen, for at få et overblik over, om jeg har klippet alle dele.

Jersey

Jeg syr altid skuldersømmene sammen først, på for- og bagstykkerne. Herefter er det ærmerne. Hvis ærmet har nogle detaljer – rynk eller sammensyninger, skal det klares nu. Da mit ærme består af to dele, hvor det ene skal rynkes, syr jeg en rynketråd i, så det kan trækkes sammen og passes på det øverste stykke. Det gør jeg på min almindelige symaskine.
Jeg sætter stinglængden til det højeste og syr henover, UDEN at hæfte ved start eller slut. Herefter trækker jeg forsigtigt i tråden, mens jeg holder fast på stoffet, så det rynker. Stoffet skal rynkes sammen, så det passer i bredden med det øverste stykke.

Herefter nåles det sammen, og jeg syr med stor stinglængde de to stykker sammen.

Når det er gjort, overlocker jeg hvor jeg lige har riet. Det hele gentages selvfølgelig ved det andet ærme.

Jersey
Jersey

Ærmet syes i nu.

Normalt når jeg syr, syr jeg ærmet og sidesømmen i én omgang, men fordi der skal lommer i, og denne skal syes sammen med sidesømmen, gør jeg det lidt anderledes.
Jeg syr ærmet sammen og et lille stykke ned ad sidesømmen, som kan ses på billedet.

Jersey

Nu skal lommerne gøres klar.
Jeg folder kanten på lommen cirka 3 cm ned, og nåler det fast. Så syr jeg med en tvillingenål henover, så den bliver pæn i lommeåbningen. Når man syr med en tvillingenål i Jersey stof, er det en god ide at stille stinglængden til en bredere længde, da stoffet ellers kan vulke.

Lav evt. en prøve først i et lille stykke, og juster stinglængden så det passer.

Jersey

Hvis man ved, hvor lommen skal placeres, så gør man det. Jeg var lidt i tvivl om, hvor langt nede jeg ville have min lomme, så jeg tog cardiganen på og nålede lommen fast, så jeg kunne se, hvor jeg ville have den placeret.

Jersey

Lommen skal nu syes fast. Jeg placerer den på forstykket, så den flugter med sidesømmen. Jeg starter med at sy bunden fast, ret mod ret. Se billederne nedenfor.

Jeg syr med almindelige sting, men med en længere stinglængde. Der skal ikke syes helt ud til kanten, men 1 cm fra, så den kan foldes ind og syes fast. Jeg vipper lommen op, folder kanten ind mod midten, og syr med min tvillingenål, så den sidder fast.

Resten af sidesømmen kan nu syes sammen med lommen imellem.

Jersey
Jersey

For at gøre ærmet helt færdigt, mangler der kun en rib. Jeg har klippet et firkantet stykke, som jeg syr sammen til en ring. Ringen er mindre end selve ærmet, hvor der skal være rynk, så derfor skal jeg i gang med en rynketråd igen. Det er samme teknik som tidligere.
Jeg vender vrangen på ærmet, så det er lettere at arbejde med. Jeg sætter rigeligt med nåle i, og syr det på min almindelige maskine med en større stinglængde. Efterfølgende overlocker jeg det sammen, og ærmet er færdigt.

JerseyDen sidste del af cardiganen er at få lagt den op, syet kant på og lukkespænderne, der skal sys på i hånden. Jeg lægger cardiganen 3 cm op, ved at bruge min tvillingenål og sy fra forsiden. Hvis man har et godt strygejern eller et dampstrygejern, kan man dampe kanten, så man slipper for at nåle den op.

De to kantstykker syes sammen i nakken. I den anden ende foldes den ret mod ret og syes sammen.

Jersey

Kanten nåles nu fast på cardiganen, hele vejen rundt og syes fast. Nederst, hvor cardigan og kant er syet sammen, kan man med fordel sy en lille trense, hvor sømrummet er bukket ind mod forstykket. Så bliver den forstærket, og syningen vil ikke løbe.

Så er det bare at sy sine lukkespænder på, og vupti, der er en færdig cardigan!

Jersey

Det færdige resultat af cardigan i Jersey stof

Jersey

Du vil måske også kunne lide:


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.