DIY: Leggings & asymmetrisk bluse

Af Janne Blumenfeld (@byblumenfeld)

Jeg elsker at sy i stræk-stoffer. Jeg ved godt det er et materiale der virkelig deler vandende når man snakker med andre ”sy-folk”, men jeg er altså en af dem der elsker at sy i stræk. Hvorfor? Fordi det giver så ekstremt mange muligheder, og fordi jeg ikke skal være 100-meter-mester i tilretning. Jeg syntes at når jeg bruger stræk-stoffer, så arbejder stoffet med mig, ikke imod mig.

Selvfølgelig er det også afhængigt af hvad jeg syr, men som udgangspunkt elsker jeg at sy i stræk. Derfor har jeg også glædet mig til at lave det her sæt i ene stræk materialer.

 

Materialebrug:

 • 1,2 meter lycra
 • 2,0 meter hvid økologisk bomuldsjersey
 • Elastik 35 mm. Bred
 • Stræk vlies
 • Matchende tråd
 • Saks
 • Stræk / Jersey symaskinenål
 • Symaskine og evt. overlocker

 

Snitmønstre:

Tights lang/kort: Stof & Stil 20013 (Eller du kan lave et mønster efter dine egne leggings)

Tunica: Beaute J´adore Gathered tunic pattern (PDF mønster). Jeg startede med at sy den i den længde som mønsteret angiver (til ca. under knæene) men det fungerede ikke rigtigt for mig, så jeg endte med at klippe den noget kortere, så den slutter lige under numsen på mig.

Hvorfor længden ikke lige virkede for mig, har jeg faktisk stadig ikke regnet ud, for det var præcis længden jeg faldt for, første gang jeg så mønsteret.

Måske kan det have noget at gøre med at jeg har lavet den i kridhvid, og jeg selv, mest af alt har farve som en nyfødt gris i øjeblikket (Ja det har været vinter længe), og det derfor blev meget fersk med alt det hvide. Det kan måske også være kontrasten til de blanke sorte leggings?

Jeg ved det ikke endnu, men måske jeg er blevet klogere ved afslutningen af denne blog.

 

Stoffet:

Jeg var temmelig spændt på at få den sorte crystal lycra i hænderne, og se hvordan den arbejdede. En ting er jo at man har en ide om kvaliteten, noget andet kan være at få det i hænderne.

Heldigvis blev jeg også denne gang meget positivt overrasket over kvaliteten af stoffet fra G&M. Jeg lavede et par syprøver i lycraen inden jeg startede med at sy mine leggings sammen, for jeg havde brug for at se om nålen efterlod huller i stoffet, hvis jeg fik brug for at sprætte op (det sker jo en imellem) men det gjorde den heldigvis ikke.

Derudover ville jeg se om det var en almindelig stræksøm eller min overlocksøm der fungerede bedst, og det var uden sammenligning den helt almindelige stræksøm. Overlocken kunne slet ikke måle sig i finish, med den almindelig søm. Lycraen var noget af det letteste materiale at arbejde med. Tilpas mængde stræk, ingenting der gled under syning og en super fed overflade der changerer eller irriserer i lidt forskellige nuancer, alt efter hvordan lyset rammer. Lidt ligesom hvis der ligger lidt motorolie på vejen som solens stråler fanger.

Den økologiske hvide bomuldsjersey er altså bare for skøn.

Som med alt andet stof, vaskede og tørrede jeg selvfølgelig også denne inden jeg startede med at klippe og sy, og jeg må bare sige, at da jerseyen var tør, havde jeg slet ikke lyst til at klippe i den. Jeg havde mest lyst til bare at putte mig i den.

Den er så blød og lækker, og har så fin en struktur. Til dem der tænker at jersey ikke er et materiale man syr pænt tøj i, men kun t-shirts og ”hygge-tøj”, må jeg bare sige…… Den her jersey er så eksklusiv at du kan sy ALT i den. Jeg syede min tunika sammen på min overlocker og den er fuldstændig ukompliceret at arbejde med. Sømmene lægger sig så fint efter en strygning.

Det er et materiale jeg varmt kan anbefale.

 

Syning leggings:

Mønsteret er lavet således at der ikke er nogen sidesøm. Det fungerer bare rigtig godt i Crystal Lycraen, da der så ikke en for mange sømme til at ”forstyrre” det flotte stof. De er super nemme at sy og Lycraen gør sin del af arbejdet, til et lækkert resultat.

Jeg er normalt ikke stor fan af leggings. Jo jo bevares, de er dejlige at have på, men hånden på hjertet… Det er sjældent at de gør noget rigtig godt for ens bagdel. Dette løste jeg ved at sy et stykke elastik på vrangsiden af sømmen midt bag. Jeg satte det fast med nåle ca 1 cm. Fra kanten, og strak det langs sømmen midt bag, mens jeg syede det fast. 

Næste gang jeg syr dette, er jeg dog nu ret opmærksom på at elastikken først skal på syes ca. 7 cm. Ned fra linningskanten (før ombuk) og at mønsteret skal tegnes så linningen er endnu højere bag til, så buksen ikke går ned i en spids midt bag! Nå, lad os kalde den en ”Design-feature” i stedet for en fejl 😊

Måske jeg en anden gang vil vælge at påsy en decideret linning i stedet for denne ombukkede version. Det overvejer jeg lige til næste gang. 

Mht. sømkanten på buksebenene, så har jeg bare ombukket kanten og syet den med en stræksøm. Egentlig var det slet ikke nødvendig i det her materiale da det ikke trevler, men jeg syntes resultatet bliver mere ”færdigt” med en pæn afslutning.

 

Syning tunika:

Dette mønster er ikke lavet specielt til strækstof, så det inkluderer en lynlås midt bag. Den droppede jeg, da jeg valgte at sy i jersey. Den var super nem at sy sammen og der er gode illustrationer i mønsteret.

Jeg har syet den sammen med min overlocker, men du kan sagtens bruge en almindelig symaskine og sy med en stræksøm. 

Da jeg havde syet den sammen og monteret halsbelægningen, tog jeg tunikaen på og placerede mig foran spejlet med nål og tråd. I hånden samlede jeg draperingerne som jeg ønskede det og riede dem sammen mens jeg havde den på.

Bagefter var det bare at stikke det sammen på maskinen og så fjerne ri-trådene.

Jeg lavede et par enkelte ændringer til mønsteret. Dels valgte jeg at placere slidsen i modsatte side (Bare fordi det passer mig bedst) og dels lod jeg slidsen starte en anelse længere nede, da jeg ellers ved at jeg ville føle behov for, at have en ekstra top under, så jeg ikke flasher maveskind når jeg har den på (og det gør jeg så lidt alligevel 🙁). Jeg endte med at afkorte den temmelig meget, da det bare blev for hvidt!

 

Afslutning:

Jeg har virkelig hygget mig med det her sy projekt. Det har absolut ikke været kompliceret at lave og materialernes egenskaber er i den grad blevet udnyttet. Jeg elsker en gang i mellem at lave de her lidt lettere syprojekter.

Det er fedt at få lidt igennem maskinen uden altid at skulle slås med stof eller tilretning. Jeg tror jeg er kommet frem til den konklusion at tunikaen ikke fungerede i den lange version til mig pt. fordi jeg følte det blev lidt kittel-agtigt.

-Ved du hvad jeg mener?

Tænker den kan fungere rigtig godt i både lang og hvid, men så kræver det nok en anden underdel.

Evt. kunne den laves i hør eller musselin med matchende bukser med vidde ben.

Måske et nyt projekt 😉

Jeg håber det her har kunne inspirere dig til at sy lidt nyt til garderoben.

 

Tak fordi du læste med.

Kærlig hilsen

Janne Kring Blumenfeld

@byblumenfeld

 

Du vil måske også kunne lide:


2 kommentarer


 • Mette Nielsen

  Hej
  Hvad er det du kalder en stræk søm?


 • Mette Nielsen

  Hej
  Hvad er det du kalder en stræk søm?


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.