Stofguide: Hvad er viskose?

Blødt og let viskosestof er og har altid været en fast del af mange garderober og hjem siden 1800-tallet. Viskose kommer fra træer, men det er ikke så miljøvenligt som andre typer rayon, såsom modal fordi produktionsprocessen bruger høje koncentrationer af kemikalier. Viskose er billigt at producere og er et alsidigt stof, der kan bruges til beklædning som bluser, kjoler og jakke. Viskose kan også bruges i hjemmet til f.eks. tæpper og polstring.

Hvad er viskose?

Viskose, også kaldet rayon, er en regenereret fiber, der er fremstillet af nedbrudt og kemisk behandlet træ. Mange kalder viskose for en syntetisk fiber på trods af, at den er baseret på et naturligt materiale. Det blev oprindeligt fremstillet i et forsøg på at gøre silke billigere og mere tilgængeligt. Viskose findes i to udgaver. Det kan enten være fremstillet af lange fibre og være skinnende og silkeagtig. Det kan også være lavet af kortere fibre, hvor resultatet minder mere om uld eller bomuld. Stoffet blev dog i sin tid fremstillet som en erstatning til silke, da den har en lignende drapering og en glat følelse ligesom silke. Udtrykket "viscose" refererer specifikt til opløsningen af træmasse, der omdannes til metervaren. Viskose blev første gang produceret i 1883 som et billigt alternativ til silke. Viskose er produceret af træmasse, som bøg, fyr og eukalyptus, men kan også produceres af bambus. Viskose er et semisyntetisk metervarer grundet stor kemisk proces fra fiber til metervarer. Her benyttes der bl.a. kemikalier som natriumhydroxid og kulstofdisulfid. Viskosens produktionsproces fra fiber til metervarer er her opsummeret i fem steps.

1. Første step indebærer, at planten flises til træmasse og blandes med kemikalier som natriumhydroxid. Der dannes herefter en brun træmasseopløsning.

2. Denne brune træmasse bliver derefter vasket, renset og bleget.

3. For at skabe fibrene behandles papirmassen med kulstofdisulfid og derefter opløses i natriumhydroxid for at skabe opløsningen kaldt "viskose".

4. Viskoseopløsningen presses gennem en spindedyse, som er en maskine, der skaber filamenter kaldet regenereret cellulose.

5. Denne regenererede cellulose spindes til garn, som derefter kan væves eller strikkes til viskose- eller rayonstof.

Viskose stof 

Viskose stof er en perfekt metervarer til dig, der ønsker en metervarer, der er let, har en flot drapering, en skinnende overflade og som føles meget blød. Viskose er relativt billigt og kan give ethvert projekt gode resultater uden at skulle betale mange penge. Viskose kan også nemt blandes med andre fibre som bomuld, polyester og elastan/spandex, for at skabe en metervare med forskellige egenskaber.

Viskose er ikke varmeisolerende, men kan absorbere vand og sved, hvilket gøre denne metervare ideel til produktion af t-shirts eller sportstøj. Viskose er meget let, hvilket gøre den oplagt som metervare til bluser og sommerkjoler. Da stoffet ikke er tungt og ikke klæber sig til huden, er dette også en af grundene til, at den er særlig anvendt i varmt vejr. Mens materialet ligner silke, føles det mere som bomuld. Viskose er ikke elastisk, men kan blandes sammen med andre fibre såsom elastan/spandex for at give stoffet stræk. Som en af de sidste egenskaber, så kan viskose holde på farven uden at falme, selv efter lang tids brug og vask.

Viskose vask

Kan du vaske viskose? Krymper viskose? Dette er nogle af de mange spørgsmål vi får af vores kunder om viskose stof. For at besvare dem, så krymper viskose, hvis det ikke bliver vasket korrekt. Håndvask af viskose derhjemme hjælper med at forhindre viskose i at krympe og holder det også langtidsholdbart. Det første du skal gøre, er at tjekke stoffets etikette for at være sikker på, om stoffet kan klare blive vasket. For at håndvaske bør du lægge viskosestoffet i blød i op til 30 min. Skyl stoffet godt med koldt vand - vrid ikke! Tryk i stedet vandet ud af stoffet og læg det til tørre i sin naturlige form på en flad overflade, tørrestativ eller et rent håndklæde.

Hvis du vælger maskinvask af viskose, bør du vende viskosestoffet på vrangen og læg det i en vaskepose for at undgå hakker og rifter. Vælg den ønsket kategori på vaskemaskinen, men sørg for at vandtemperaturen er kold og at centrifugeringen er lav. Læg det til tørre i sin naturlige form på en flad overflade, et tørrestativ eller et rent håndklæde. Læg ikke viskose i en tørretumbler, da det kan krympe! For at fjerne rynket anbefaler vi at dampe stoffet. Hvis dette ikke er muligt, kan du stryge viskose ved at svæve over stoffet og bruge dampindstillingen. For at undgå at du ikke krymper viskose, anbefaler vi at du aldrig lægger viskosestof i en tørretumbler, da dette vil krympe stoffet.

Miljøhensyn i viskosestofproduktion

Når der tages miljøhensyn i viskosestofproduktion, er viskose ikke en miljøvenlig mulighed. Dette skyldes, at der til produktion af viskose bruges meget vand samt kemikalier til at blødgøre træmassen og dette kan gå udover lokale økosystemer. Her er nogle ting du bør overveje, inden du begynder at købe viskose:

Skovrydning: Selvom træet der bruges til produktion af viskose er miljøvenligt og derfor kan genplantes, kommer det ofte ikke fra bæredygtigt dyrkede skov. Dette kan være med til at udslette store naturlige skove og påvirke lokale økosystemer negativt.

Farlige kemikalier: Produktion af viskose bruger en høj koncentration af farlige kemikalier, som forurener luft og vand. Svovl, dinitrogenoxider, kulstof, disulfid og svovlbrinte kan findes i luften ved produktionsanlæg, der producere viskose.

Stor vandforbrug: Viskoseproduktion har behov for et stort vandforbrug, først fra vanding af træerne og derefter til produktion af træ til viskosefibre.

Viskose er bionedbrydeligt og produceret af bæredygtige ressourcer, men grundet miljøbelastningen som skyldes skovrydning, kemikalier og vandforbrug kan stoffet ikke kategoriseres som værende bæredygtigt. Hos Garn & Metervarer har vi et stort udvalg af OEKO-TEX certificeret viskose, som sikrer, at stoffet ikke indeholder allergifremkaldende og kræftfremkaldende kemikalier. Derudover produceres alle Garn & Metervarers viskose metervarer inden for Europas grænser, så vi kan sikre at både miljøhensyn, samt etik og moral overholder gældende regler og lovgivning. Derudover ønsker vi personligt, at gå forrest mod en mere bæredygtighed fremtid.

Hvad er forskellen på viskose og polyester

Mens mange tror, at viskose og polyester er det samme, er der stor forskel på de to materialer. Både polyester og rayon er produceret af lange fibre, men polyester er et syntetisk fiber, mens viskose er semisyntetisk grundet naturlig fibre, men med brug af kemikalier i produktionsprocessen. Polyester er mere fugttransporterende, mens viskose er mere absorberende. Polyester tørrer hurtigere og krøller ikke ligeså nemt, som viskose. Polyester er stærkere, mere slidstærkt og krymper ikke. Viskose er mere tilbøjelig til at pille, mens polyester modstår slid. Polyester er produceret af olie, mens viskose er produceret af planter. 

Hvad er forskellen på viskose og modal

Modal er det, der kaldes "rayon med høj våd modul", hvilket betyder, at stoffet er en rayon type, der er stærkere når det er vådt og taber ikke form, hvilket er til forskel for almindelig viskose. Produktionsprocessen for modal er næsten den samme som for viskose. Fibrene for modal er dog længere tid om at blive produceret, hvilket gøre stoffet meget stærkere, lettere og mere åndbart. Modal er også langt mere miljøvenligt og bæredygtigt sammenlignet med viskose, da koncentrationen af kemikalier som natriumhydroxid er meget mindre.

Vores Tencel ™ Modalstof har været ved os siden længe. Det bidrager til den enorme efterspørgsel efter et stof, der ikke kun er forførende smukt, men også en sand innovation med hensyn til bæredygtighed. Viskosestoffet er baseret på træ, der behandles i Lyocell-processen til en fiber med vidunderlige egenskaber. Lær dem endnu bedre at kende nu. Lyocell-processen, der anvendes i produktionen af ​​Tencel ™ er en særlig bæredygtig måde at producere fibre på, der finder sted i to faser og uden brug af giftige kemikalier. 99% af opløsningsmidlet og det anvendte vand kan også genanvendes til produktionsprocessen senere.

 

Du vil måske også kunne lide:


1 kommentar


  • bryndis Magnusdottir Scheving

    Hej..
    Nu har jeg brug for jeres hjælp med at finde de rigtige stoffer til at lave mine egen vaske- genbrugelige trusseindlæg.
    Jeg skal lave dem i trelage:
    1. Udvendigt…
    2. Mellemlag… (stof som er holder godt på vand, uden at vandet drypper helt igennem det)
    3. Indvendigt…

    Mvh. og tak på forhånd
    Bryndis Scheving


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

'

Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.