DIY: Sådan forvandler du dit kjolemønster til en bluse i bæk og bølge

Tanker bag projektet

Da jeg startede med at sy, købte jeg hele tiden nye symønstre. Uanset om jeg skulle sy en bluse eller en kjole, så købte jeg et nyt mønster – også selvom de måske lignede hinanden meget.

På et tidspunkt havde jeg købt noget rigtig fint stof med citroner, som var perfekt til sommer. Jeg drømte om, at lave en slå-om bluse, da jeg ikke havde købt nok stof til en kjole. Jeg havde dog kun et mønster til en slå-om kjole. Jyden kom op i mig og jeg blev nærig. Jeg tænkte, at jeg jo altså måtte kunne lave noget ud af det mønster, for det kunne jo ikke være rigtigt, at jeg hele tiden skulle købe nye mønstre.

Jeg kastede mig derfor ud i projektet, og det blev faktisk virkelig godt! (Altså efter at det havde lagt i skammekrogen i et par måneder, fordi jeg var blevet uvenner med belægningen). Derfor vil jeg vise dig, hvordan du kan lave en bluse ud af et kjolemønster.

Materialebrug

Find alt bæk og bølge stof ved at klikke her.

  • Matchende sytrød
  • Symaskine og evt. Overlocker
  • Vlieseline til krave
  • Mønsterpapir

Snitmønsteret

Mønsteret er fra Onion og hedder 2010. Jeg vil bedømme mønsteret til at være middel i sværhedsgrad, da der bl.a. arbejdes med belægning og indsnit. Derudover kommer denne mønster ikke med illustrationer af de ”svære” steps. Det gode ved denne form for mønster er, at du får mange forskellige størrelser. Det kræver selvfølgelig at der skal tegnes mønsterdele og det tager ekstra tid. Derudover får du forskellige valgmuligheder på både længde af selve kjolen og ærmerne.

 Bæk og bølge stof

Blusen var til en veninde, og hun fik derfor lov til at vælge stoffet. Til min store begejstring valgte hun en bæk og bølge i lysebrun med tern. Bæk og bølge er både super flot og er samtidig behageligt at have på om sommeren, da det både er let og åndbart. Begejstringen ville ingen ende tage, da jeg fik stoffet hjem - kvaliteten var fantastisk! Jeg havde i forvejen noget andet bæk og bølge liggende som mindede meget om den samme farve, men kvaliteten på bæk og bølge fra Garn og Metervares var meget bedre.

Denne bæk og bølge kan også bruges til sengetøj, puder og er særdeles velegnet til bukser, kjoler, nederdele, bluser / toppe m.m. Lav også baby blommers og andet tøj til de små. Stoffet er certificeret med Oeko-Tex, hvilket betyder at det er fri for allergi- og kræftfremkaldende kemikalier.

LYSEBRUN BÆK OG BØLGE M. TERN

 Syning

Jeg startede som altid med at vaske stoffet, og derefter var jeg klar til at komme i gang.

1. Tegn mønsterdele

Alle mønsterdele skal tegnes op. Jeg brugte denne gang ternet papir – KÆMPE FEJL! Det krævede altså gode øjne for at følge med. Jeg tror bare, at jeg holder mig til den klassiske næste gang. Allerede ved optegningen lavede jeg de første ændringer på mønsteret. I stedet for at tegne hele kjolen op, så stoppede jeg et stykke under talje linjen. Du kan eventuelt måle, hvor langt der er fra din skulder og ned til hvor du ønsker at blusen skal stoppe. I mit tilfælde skulle der også en flæse på, så derfor skulle den være endnu kortere end en almindelig bluse.

Pssst. Husk at tegne sømrum og de små markeringer! Når du har tegnet færdigt, skal mønsterdelene klippes ud.

Tegn på mønster

2. Sy bindebånd og flæsekanten

Udover overstående skal der også laves bindebånd og i mit tilfælde flæsekanten. Jeg venter med flæsekanten, men klipper båndende. De skal ifølge vejledningen være 4 cm bredde og 130 cm lange, men jeg tror nu altså godt, at du kan klippe ca. 30 cm af i længden, da de bliver meget lange!

Sy ret mod ret langs bindebåndet samt i den ene ende. Vend derefter båndet om retsiden og stryg det.

3. Sy indsnit

Når jeg skal lave indsnit laver jeg to små klip, hvor indsnittet skal starte, og en lille prik hvor det skal slutte. Derefter tegner jeg mellem punkterne. Har du ikke prøvet at sy indsnit før, så kan jeg klart anbefale youtube, da der findes mange super gode videoer. Når indsnittet er lavet, presset du det opad (på billede til venstre).

4. Sy skuldersøm

Sy skuldersømmen ret mod ret, og pres derefter sømrummene fra hinanden.

5. Stryg vlieseline på side- og nakkebelægning og sy dem derefter sammen

Stryg vlieseline på ved middelvarme og lad det så lige ligge og køle af. Derefter syr du dem sammen, så de ser ud som nedenstående. ”Men hey Sidsel! Hvorfor er der ikke vlieseline på dine belægninger?” Øøøøøh ja, det glemte jeg vidst i farten, så jeg måtte i gang efter, at jeg havde syet den sammen.

6. Sy bindebånd på

Du skal nu sy bindebåndet på efter de markeringer du har tegnet på mønsterdelen. Enderne skal vende ud i sømrummet, som på nedenstående billede. Sy med 0,5 cm.

7. Sy belægningen på

Sæt belægningen på ret mod ret og sy. Derefter vender du belægningen om til vrang og presser. Det kan være en hjælp at klippe små hak i rundingen. Sy derefter en lille stikning med 0,5 cm.

Når du har lavet stikningen, vil forsiden se ud som nedenstående.

8. Sy sidesøm

Når du skal sy sidesømmen skal du være opmærksom på, at der skal være et hul til bindebåndet. Jeg syr ned til den grønne markering, hæfter og starter så igen ved den næste grønne streg og syr resten.

9. Lav flæse

Da mønsteret ikke har en flæse, skal du selv lave en. Jeg målte blusens omkreds langs bunden. Husk at brede blusen ud, så du får den fulde omkreds. Denne bluse var 140 cm. Hvis flæsen skal rynkes, skal du derfor bruge det dobbelte. Det lyder af meget, men du får forklaringen lige om lidt. Jeg lavede flæsen 10 cm bred.

10. Rynk flæsen

Som før nævnt lavede jeg flæsen dobbelt længde af omkredsen af blusen. Dette gjorde jeg fordi, at jeg rynker mine flæser automatisk på symaskinen, i stedet for at lave en rynkesøm – og du kan gøre det samme. Klip en firkant ud (20X20cm). Sæt trådspændingen på 7, stinglængden på max og sy med 1,5 cm (husk ikke at hæfte, så trådene kan hives ud efterfølgende). Det kan varierer fra maskine til maskinen hvor meget trådspændingen skal øges, så prøv dig lidt frem. Overstående passede til min og da jeg havde rynket min prøvefirkant, havde den rynket ned til halv størrelse.

Når du har fundet ud af hvad der fungerer din maskine, rynker du flæsen.

11. Sy flæsen på blusen

Når flæsen er rynket, skal den syes på blusen. Sy med 1 cm og efterfølgende hiver du rynketrådende ud. Jeg lod 5 cm være i hver side, så der bagefter kunne laves et fint ombuk, så flæsen matchede resten af blusen.

Jeg bukker det overskydende stof om, og syr en stikning som følger den fra forsiden. Er der for meget kan du lige klippe lidt af inden du laver ombukket. Når du har gjort det, skal det se ud som nedenstående.

12. Sy ærmerne på

Sy sidesømmen på ærmerne og hæft dem derefter på blusen. Jeg havde fået klippet mit ærme lidt for stort så jeg forsøgte at lave små rynker. Det fungerede heldigvis og blev rigtig fint.

13. Lav ombuk på blusen

Lav derefter et ombuk på ærmet, alt efter hvor langt du ønsker det. Jeg har lavet et ombuk på 2 cm nederst på flæsen.

Det færdige resultat

Så er vi færdige med blusen og du kan herunder se mit resultat. Jeg synes at blusen blev SÅ fin, og min veninde var rigtig glad. Stoffet var dejlig nemt at arbejde med og det er bestemt ikke sidste gang det sker! Tak til dig, som valgte at læse med! Forhåbentlig ses vi inden længe igen her på bloggen.

Læs også disse blogindlæg:

 

Du vil måske også kunne lide:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres