DIY: Sådan syer du en buksedragt i bomuldstwill

Af @lepanda_design 

Materialebrug: 

Find alle bomuldstwill her.

 • Mønsterpapir
 • Papir og stofsaks
 • Målebånd
 • Vlieseline til belægninger
 • Lynlås
 • Nåle og evt. dobbeltklæbende vandopløseligt tape

Tanker bag buksedragten i bomuldstwill:   

Jeg har efterhånden syet et par buksedragter i forskellige mønstre, og det her er første gang jeg syr lige netop den her model op. Jeg er meget glad for, at jeg valgte at sy den i bomuldstwillen med stræk! Den her buksedragt ville ikke have været rar i et materiale der ikke var stræk i. Den ville have været ukomfortabel, og helt sikkert også have nogle problemer i syningerne når jeg satte mig på hug. Jeg har absolut ingen problemer med nogle af delene med den her buksedragt. Så jeg kan kun anbefale en lækker twill med stræk i.

Hvad er bomuldstwill?  

Bomuldstwill er en type stof, der er lavet af bomuldsgarn, der er vævet i en twill-vævning. Twill er en af de grundlæggende vævemetoder, der er kendetegnet af diagonale linjer i stoffets struktur - du kender det sikkert fra dine cowboybukser, da denim er en form for twill. 

Bomuldstwill er en populær stoftype på grund af dens mange gode egenskaber. Det er en blød og behagelig stofkvalitet, der føles blød og glat mod huden. Det er også et stærkt og holdbart stof, der kan modstå slid og rivning, hvilket gør det til en god valgmulighed til bukser, nederdele og jakker.

Bomuldstwill er også et åndbart stof, der tillader luft at passere igennem og holder dig kølig i varmt vejr. 

Guide:

I forhold til at sy buksedragten følger jeg som udgangspunkt opskriften fra bladet Fibre Mood. Da jeg har ændret i mønsteret og lavet en del overskæringer, har jeg syet den i en lidt anden rækkefølge. Resultatet er dog det samme – en pæn dame buksedragt. Jeg vil ikke beskrive rækkefølgen i detaljer, da man kan finde det sammen med det pågældende mønster man bruger. Dog vil jeg vise, hvordan man kan sy en lynlås i, og hvordan man kan lave overskæringer på ærmer og ben. 

Første trin i de fleste tilfælde er, at få tegnet mønsteret af på papir. Det gjorde jeg også her. Dog lavede jeg en skitse med, hvordan jeg ville have den færdige buksedragt til at se ud. Det hjælper mig at have en visuel skitse, så jeg kan se om det jeg havde tænkt, kan fungere. Den opmærksomme læser vil nok her, lægge mærke til at min skitse og den færdige dragt ikke er helt ens. Det er blandt andet fordi jeg nogle gange laver fejl, og efterhånden som jeg får syet, finder ud af, at der er ting der ikke fungerer. Heldigvis er det mig selv der bestemmer, hvordan det skal se ud, og fejl er bare en mulighed for læring.

På min skitse har jeg lavet en lille tegning med, hvilke mønsterdele der skal laves om, og i hvilke farver de skal klippes. Det er pludselig mange dele at holde styr på, så jeg skriver på mønsteret hvad det er, hvilken farve det skal klippes i, og giver det et tal eller bogstav, så jeg kan holde styr på det. De mønsterdele der skal ændres (ærme, bukseforstykke og -bagstykke) klipper jeg ud to gange. Så kan jeg nemlig tegne direkte på mønsterdelen og klippe den ud.


Fordi at jeg gerne ville have syningerne på ærmerne og bærestykket på ryggen til at passe sammen, havde jeg fat i målebåndet. Jeg målte fra skulder markeringen på bærestykket og ned til bunden. Det var 8 cm. Herefter målte jeg det samme på ærmestykket, altså 8 cm fra skuldermarkeringen og mod bagstykket. Jeg lavede en overskæring der går vinkelret på trådretningen. Alle mine overskæringer går vinkelret på trådretningen, da det er lettere at arbejde med. 


Samme fremgangsmåde har jeg brugt til buksebenene. Da det både er forbuksen og bagbuksen der skal have en overskæring ligger jeg lige mønsterdelene ved siden af hinanden, inden jeg klipper dem ud, så jeg er sikker på at de passer, inden jeg klipper alle delene ud.

Klipning af buksedragt: 

Så skal der klippes! Jeg placerer alle mønsterdelene på stoffet, så jeg er sikker på, at jeg udnytter stoffet bedst muligt. Jeg lader mønsterpapiret sidde på de små dele, så jeg har styr på hvad der skal syes sammen. Jeg kan hurtigt miste overblikket over, hvilke striber der hører til hvad.

Sådan syer du stoffet sammen:  

Normalt overlocker jeg delene efterhånden, som jeg syr tøjet sammen. Her har jeg gjort det lidt anderledes, da jeg skal flække sømmene, og lave en pyntestikning. At flække sømmene betyder bare, at man stryger/presser sømrummet til hver sin side. Alle de dele der skal have en pyntestikning har jeg overlocket før jeg går i gang. Det har jeg også gjort, så jeg ikke behøver at skifte tråd på min overlocker mere end en gang. Nu kommer det første lange seje træk med at sy alle ærme delene sammen, og flække sømmene, inden jeg syr en pyntestikning på forsiden.


Nu er det buksebenenes tur. Jeg har syet de forskellige farvede sidestykker sammen til nogle lange stykker, inden jeg har syet pyntestikninger. Normalt ville jeg have et færdigt forstykke og et færdigt bagstykke og sy dem sammen. 


Hvis jeg havde gjort det, ville jeg have risikeret at få forskudt syningerne som det er sket på indersiden af buksedragtens ben. Det var et bevist valg jeg tog at samle syninger på indersiden af benet, fordi man ikke så tydeligt ser det der.

Sådan syer du lynlåsen på buksedragten:  

Nu er vi kommet til lynlåsen. Der findes et utal af måder at sy en lynlås i, men det her er en af mine yndlings, fordi det er så let, og resultatet bliver super flot at se på.

Første trin er at overlocke midterstykkerne hvor lynlåsen skal placeres. Når det er gjort, syes forstykkerne sammen med 1,5 cm sømrum og med de største sting din maskine kan. Der syes ned til, hvor din lynlås skal gå til. Sømmene flækkes og lynlåsen skal nu placeres, enten med nåle, dobbeltklæbende vandopløseligt tape eller at man rier den fast i hånden. Jeg bruger næsten altid dobbeltklæbende tape når jeg arbejder med lynlåse.
Når lynlåsen er sat fast med tape/nåle/riet skal man finde sin lynlåstrykfod frem, hvis man har sådan en. Hvis man ikke har, kan det også sagtens lade sig gøre at bruge sin almindelige trykfod. Så skal man bare sy så tæt på lynlåsens tænder, som man kan. Næste trin er, at sy rundt om lynlåsen fra bagsiden af. Start i toppen, og sy ned rundt om lynlåsen og op til toppen i en omgang. Når det er gjort, skal man sprætte midtersyningen op, altså den syning hvor man har brugt lange sting.


Det færdige resultat: 

Hvordan vasker og plejer du bomuldstwill?   

Det er nemt at vedligeholde bomuldstwill - det kan vaskes i maskine, tørres i tørretumbler og stryges ved lav temperatur.

Her er nogle generelle retningslinjer for at vaske og pleje bomuldstwill:

 1. Læs altid vaskeanvisningerne på tøjet, inden du vasker det, for at undgå at skade stoffet eller farven.

 2. Bomuldstwill kan normalt vaskes ved en temperatur på 40-60 grader celsius. Vask det sammen med lignende farver for at undgå farveoverførsel.

 3. Brug et mildt vaskemiddel og undgå blegemidler og skyllemidler, da disse kan skade stoffet og farven.

 4. Vend tøjet på vrangen, inden du vasker det, for at beskytte farven og for at undgå slid på stoffet.

 5. Tør tøjet i tørretumbleren ved lav varme eller lufttør det på en tørresnor.
Bemærk, at stoffet mister farve, når det vaskes, og det kan få hvide striber, hvis det vaskes for hårdt - ligesom med andet denim, er dette en del af udseendet. 

Læs også disse blogindlæg:

 


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres