DIY: Sådan syer du en frakke i uld


Af @lepanda_design 

Materialebrug: 

  • Nåle
  • Strygejern med damp
  • 8 slåede knapper
  • Vlieseline til belægning og lommer
  • Snor eller tykt garn til piping
  • Hultang eller spids saks
  • Broderitråd eller garn

Tanker bag frakken i uld:   

Jeg har ikke syet den her model op før, så jeg var meget spændt på hvordan den ville blive. Ulden fra G&M er virkelig fantastisk at arbejde med, og har et rigtig flot fald. Nu mangler vi bare noget koldere vejr, for lige nu er den alt for varm. Nogle ville måske sige at det er et fjollet tidspunkt at sy en uldfrakke, men jeg synes det er helt perfekt. Nu er jakken færdig og klar til brug. Mange syr tit til den sæson man er i, men de store projekter kan godt tage så lang tid at sæsonen når at skifte til varmere eller koldere vejr. Jeg kan godt lide at tegne en farveskitse af mit projekt før jeg starter, både for at se hvordan det kommer til at se ud, og for at holde lidt bedre styr på de forskellige dele, når det nu skal være forskellige farver.




Hvad er uld?  

Stoffet er en blød blanding af uld og polyester i høj kvalitet. Stoffet er valket for at give det en fast og tæt overflade. Ulden kombineres med polyester for at give det mere slidstyrke. Denne metervare er den ideelle ledsager til efterår samt vinter og er fantastisk til sweaters, frakker, huer, tæpper og meget mere. Uld har en række egenskaber, der gør det velegnet til brug under skiftende vejrforhold og forskellige intensitetsniveauer. Det naturlige materiale ånder godt, transporterer sved væk fra kroppen og hjælper med at regulere temperaturen – også selv om det bliver fugtigt. Desuden er uld flammehæmmende, kommer ikke til at lugte og er naturligt bakteriehæmmende.
 

Guide:

Jeg følger stort set samme fremgangsmåde hver gang jeg skal sy. Hvis du kigger på den hørkjole jeg syede fra Deer and Doe, vil du se at jeg også der lagde mønsteret op på stoffet før jeg klippede det hele ud. Jeg lægger aldrig til fold, da det begrænser hvor godt man kan udnytte stoffet. Jeg har også denne gang slået knapper hos Kulturmaskinen i Odense. Det giver lige et andet udtryk hvis knapperne er stofbetrukne i det samme som man syr i. Man kan i rigtig mange sy forretninger og stof forretninger finde et sæt til at lave sine egne knapper. De fungerer rigtig godt også. Jeg har nogenlunde fulgt opskriften på mønsteret, og har ikke ændret så meget den her gang. Jeg endte dog med at klippe forkert på bagstykket, og det gav mig så muligheden for at lave nogle fine detaljer. Det er også derfor at min skitse ser anderledes ud end det færdige produkt. Jeg vil ikke beskrive trin for trin hvordan jeg har lavet jakken, men jeg vil dog vise hvordan man laver paspolerede lommer, sit eget piping bånd og hvordan man kan give sine knaphuller et lille pift af farve med broderigarn.

Paspolerede lomme:

Når man først ved hvordan man skal sy en paspolerede lomme er det forholdsvis simpelt at lave sin egen. Du skal bruge 4 stykker til denne model. 2 stykker lommepose i samme størrelse og 2 paspler. Klip to stykker i foer der måler 18x24 og to stykker i uld der måler 16x3,5. Man kan lave paspolerede lommer overalt på sin jakke. Der er ikke noget der skal ændres i mønsteret, man vælger bare hvor lommen skal placeres. Inden du syr i dit dyre materiale, så anbefaler jeg altid at lave en prøve først. Selvom jeg har syet paspolerede lommer mange gange, syr jeg altid lige en prøve, for at være helt sikker. Det er enormt nervepirrende at skulle klippe hul i sit syprojekt, så jeg vil gerne være 110 % sikker på at jeg kan huske hvordan det skal gøres. Start med at fold de to paspler på langs og sy dem sammen i sømrummet, halvanden cm fra den foldede side. Når det er gjort, tegnes der med kridt på forsiden af stykket hvor de skal syes på. Firkanten der skal tegnes måler 15x1,5cm. Udenom denne tegnes en ny firkant der måler 19x3cm. Lav evt en ri-tråd hele vejen rundt, hvor den yderste firkant følges. 


Pasplerne syes nu fast på ydersiden af stoffet. Den syning du lavede før på pasplerne skal følge den yderste streg i firkanten. Pasplerne er længere end den tegnede firkant, og skal kun syes fast til enden af den inderste firkant. Det er meget vigtigt at syningen på pasplerne er syet lige langt, for ellers bliver lommen skæv. Sæt evt. en nål til hvor langt du må sy.

 

Nu skal lommeposen syes på. Læg begge lommeposer oven på pasplerne, og nål dem godt fast. Lommeposerne syes fra bagsiden af stoffet for at gøre det lettere. Der er nemlig allerede en syning fra pasplerne som du bare skal sy oven i.


Nu er den svære del overstået. Lommeposerne føres om gennem hullet og om på vrangsiden af stoffet. Hvis man kigger på sine hjørner, kan man tjekke om det er helt fladt. Hvis det ikke er, så er det fordi man ikke har fået klippet helt ud i kanten. Det kan gøres med en spids saks. Hellere for lidt ad gangen, end at risikere at klippe i selve syningen. Det er en god ide at stryge det fladt, når man har fået lommeposer og paspler til at sidde som man gerne vil have.

Nu er det bare lommeposen der mangler at blive syet sammen. Lommeposen placeres nedad, så den ligger i den rigtige retning. Forstykket foldes til side, så man har den lille trekant man klippede tidligere. Man syr hen over trekanten, pasplerne og lommeposen. Dette gentages i den anden side. Nu er selve pasplerne og åbningen lukket. Så er det bare selve lommeposen. Det er meget simpelt, man syr bare rundt i kanten på posen. Det ene stykke vil være længere end det andet, men det kan man bare klippe af.

Hvis man gerne vil nørde med pasoplerede lommer, kan man prøve at ændre bredden og længden på pasplerne. Der er rigtig mange spændende muligheder.

Piping bånd:

Piping bånd er ikke svært at lave. Tværtimod. Det er utrolig let og kan give de fineste detaljer til ens tøj. Ligesom med skråbånd, skal piping klippes på skrå. Det skal klippes i cirka 45 graders vinkel. Om det hælder lidt til den ene eller anden side er ikke så vigtigt. Jeg har tegnet det op med kridt først, så det er lidt lettere at få klippet ens. Jeg har klippet stykkerne i 3 cm. i bredden. Længden laver man bare så langt man har brug for. Hvis man har en lynlås trykfod er det nu man skal skifte til den. Man tager sin snor og folder stoffet omkring. Herefter sys der så tæt på snoren som muligt. Hvis stoffet er tyndere kan man med fordel folde det og stryge det først. Man syr det i hele længden. Lad endelig snoren stikke ud i begge ender.

Jeg har lavet overskæringer på mit bagstykke øverst på ryggen, og det er her pipingen skal være. Man tager nu det færdige piping bånd og placerer, så syningen på pipingen er 1 cm inde på stoffet, ligesom hvis man skal sy sammen med 1 cm sømrum. Det sys nu sammen. Man tager sit andet stykke stof, og lægger det oven på, så det er ret mod ret. Man syr det fra den modsatte vrangside, da man så har en syning at sy oven i. På den måde, sikrer man sig, at man ikke kan se nogle af syningerne. Det gentages til man er færdig med sine detaljer. Når man syr piping i, er det præcis ligesom man skal sy to stykker stof sammen. Man putter bare et ekstra stof ind. I princippet kan man sy det sammen i en arbejdsgang, men det vil jeg ikke anbefale, da det hurtigt kan rykke sig.

Broderet knaphulsdetalje:

Man starter med at lave et helt almindeligt knaphul der passer til sine knapper. Når jeg laver knaphuller måler jeg knappen, og lægger 3 mm til. Jeg har en funktion på min symaskine, der gør at jeg meget hurtigt og let kan lave knaphuller. Det er forskelligt fra symaskine til symaskine hvordan man laver knaphuller. Lav evt. en prøve for at finde ud af den rette størrelse. Når knaphullet er lavet, laver jeg et hul med en hultang i enden af knaphullet. Hvis man ikke har en hultang, kan man klippe et lille hul med en spids saks. Grunden til at man gør det, er for at knappen sidder bedre, og ikke trækker for meget i stoffet. Det giver et bedre udtryk, og er ofte noget der er på de lidt dyrere jakker. Jeg tager nu en sytråd og laver kastesting rundt om hullet, for at sikre at det ikke trevler når jeg sidder og arbejder med stoffet. Lav stingene i samme bredde, som du vil sy broderi tråden om kanten.

Nu er du klar til at brodere rundt om kanten. Du tråder nålen, og binder de to ender sammen, så du ikke kan tabe tråden undervejs. Hvis det er muligt, så start på vrangsiden af stoffet. Så slipper du for at have en knude inde i jakken. Ligeledes når du fører nålen ud gennem stoffet, så sørg for at nålen kommer ud på indersiden af jakken. På denne måde, kan du stikke nålen ned fra forsiden hver gang. Det gør ikke noget hvis det ikke er snorlige på bagsiden, da der forhåbentlig ikke er nogle der kigger dig efter i sømmene. Når du er nået hele vejen rundt, skal nålen nu ud på vrangsiden, så du kan binde en knude. Hele den her proces kan godt være besværlig, hvis man som jeg, har lavet knaphullerne som det sidste. Det betyder nemlig at jeg har lukket hele foret, på nær et enkelt hul i det ene ærme. Men det er det hele værd, for det giver et virkelig flot udtryk.

Det færdige resultat: 



Hvordan vasker og plejer du uld?   

Her er nogle generelle retningslinjer for at vaske og pleje uld:

  1. Vask i koldt vand: Brug en skånevask- eller uldvask-cyklus på din vaskemaskine og indstil den til koldt vand. Undgå at bruge varmt vand, da det kan forårsage krympning og beskadigelse af uldfibrene.

  2. Brug mildt vaskemiddel: Vælg et mildt vaskemiddel specielt beregnet til uld eller fint tøj. Undgå at bruge skyllemiddel, da det kan påvirke uldfibrenes naturlige egenskaber.

  3. Skånende håndvask: Hvis du foretrækker at vaske uldtøjet i hånden, fyld en vask eller balje med koldt vand og tilsæt en lille mængde mildt vaskemiddel. Lad tøjet ligge i blød i et par minutter og skånende knug det forsigtigt uden at strække det.

  4. Undgå at vride eller strække: Når du er færdig med at vaske, skal du undgå at vride eller strække uldtøjet. Klem forsigtigt overskydende vand ud uden at udsætte det for unødvendig belastning.

Læs også disse blogindlæg:


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

'

Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.