DIY: Sæt af bluse og bukser i bæk og bølge

Af @mathildas_krearum

Vejret bliver varmere, og jeg er SÅ klar med dette forårs- og sommersæt i bæk og bølge! Dette populære stof er enormt alsidigt. Det er en let og luftig metervare, der - udover til tøj - ofte bliver brugt til dyne og pudebetræk. Stoffet har det velkendte look med den rynkede effekt, der er perfekt til at pakke i kufferten, da det er meningen, det skal være krøllet. Jeg har ladet mig inspirere af pyjamas-look-trenden, og det ligner nu, at jeg har iklædt mig Agnes’ og Lauritzs gardiner fra Matador. Dette sæt kan bruges som casual wear, men det kan også spices op med en vest og et par loafers, og så har man et moderigtigt outfit. Kan man være andet end en sucker for seersucker?

Materialebrug:

- 3 m. RØD BÆK OG BØLGE M. TERN
- Elastik til taljen

Jeg bruger ikke mønster til dette projekt, men klipper efter et par bukser og en bluse, jeg har. Det tøj, du klipper efter, behøver ikke at ligne præcis det, du vil lave, bare det har de samme mål og nogenlunde pasform. Man kan også klippe efter sine mål til blusen. Hvis man tager sit brystmål, kan man nemt lave rette størrelse.

Bukseguide:

Jeg starter med bukserne. Først lægger jeg bukserne fladt ud på stoffet og klipper rundt om dem - husk sømplads. Som man kan se på billederne nedenfor, er der forskel på forsiderne og bagsiderne af bukserne. Klip efter markeringen, så der er to af hver. Husk også, at der skal være god rum i, fordi det er pull-on bukser.

Så har vi fire stykker stof som vi kalder A, B, C og D.

A og B syes sammen i buen, og det samme gøres med C og D.

Herefter kan vi samle A og B med C og D, ved at sy dem sammen ved inderlårene (se markeringen på billedet nedenfor)

Inden vi syr dem sammen i ydersiden, skal der lommer i. Jeg klipper et lille cut-out i siden på A og B, og så kan vi klippe lommerne ud. Dem kalder vi E, F, G og H. De måler 28 cm i længden og 20 cm i bredden, og med en lille bue klippet af på alle fire stykker (det er selvfølgelig valgfrit). Som man kan se på billedet, har F og G også et cut-out klippet ud, som matcher den, jeg klippede i bukserne.

E og F syes sammen i buen, og således gør G og H. Her syr jeg en fransk søm. Hvis du vil se, hvordan man syr franske sømme, har Janne lavet en guide, som du kan finde her

Så skal lommen på buksen. De skal syes sammen ret mod ret i det cut-out, jeg klippede tidligere. Herefter kan jeg folde lommen om, så syningen vender indad, og så syr jeg en top søm.

Nu kan lommen lægges fladt og syes på buksen rundt om lommeåbningen, som markeret på billedet nedenfor.

Derefter kan jeg sy bukserne sammen i ydersiden.

Nu kan jeg lave taljebåndet. Det gør jeg ved at måle længden af taljen på bukserne og bredden af elastikken, jeg bruger.
Så kan jeg klippe et stykke stof, der er: længden af taljen + søm plads x det dobbelte af elastikkens bredde + søm plads.
Det bliver en lang rektangel, der syes sammen i enderne, og derefter foldes på midten af den lange ende, så kan den syes på bukserne.

Jeg efterlader en åbning i taljebåndet til at trække elastikken igennem. Når elastikken er hele vejen igennem, kan enderne på den syes sammen, og åbningen i taljebåndet kan lukkes.

Så skal den rå kant på taljebåndet i indersiden af bukserne overlockes.

Man kan stoppe her og have lavet et rigtig fint taljebånd, men jeg havde lyst til at sy to ekstra sting på elastikken. Det er især smart, hvis man også vil have en snørre i taljen, fordi den fungerer som en løbegang. Jeg har bare gjort det, fordi jeg syntes det så fedt ud. Hvis du også vil det, skal du bare huske at strække elastikken ud, mens du syr.

For at slutte bukserne af, vil jeg sy flæser på enderne af buksebenene. Jeg klipper to stykker stof, der i længden måler det dobbelte af vidden i buksebenene og dobbelt så bred, som jeg vil have flæsen skal være. Så kan jeg folde de to stykker på midten af den lange side og presse dem med strygejernet. Herefter skal enderne syes sammen på hver flæse.

Så stiller jeg symaskinen på en lige sting og skruer op på stinglængden (jeg satte min på 6), og så syr jeg langs den rå kant af flæsen. Når det er gjort, kan jeg binde knude på den ene ende af sytråden, og i den anden ende kan jeg hive i tråden. Så samler jeg stoffet på den måde, så den passer til buksebenet.

Så syr jeg flæsen på buksebenet, og giver den også lige en top søm. Så er bukserne færdige!

Bluseguide:

Nu skal vi til blusen. Ligesom med bukserne, skal blusen lægges fladt ud på stoffet, så jeg kan klippe efter formen, og ligeledes med ærmerne. Jeg klipper ærmet, så der er lidt ekstra vidde til at give en puf-effekt. Jeg klipper mit ærme til ¾ længde, men du kan bare klippe det i den længde, du ønsker. Klip to af hver.

Så har vi fire stykker, vi kan kalde A, B, C og D, ligesom med bukserne. Bemærk, at A’s halsudskæring er dybere end B’s.

A og B syes sammen i siden og i skulderen.
C og D foldes på midten, som på billedet, og syes i siden.

På B skal der klippes et slids fra nakken og ned, der måler 14 cm. Dertil skal der klippes et stykke stof, der måler 3cm x 30cm, som skal fungere som et kantebånd. Jeg folder båndet ind over den rå kant og syr den på.

Efter det, skal der laves endnu et bånd, der både virker som kantebånd og bindebånd. Mit bånd måler en meter i længden, men mål efter på din egen halsudskæring. Jeg nåler den fast, som vist på billedet, og så syes den på.

Så skal der syes ærmer på.
Jeg nåler ærmet på blusen fra sømmen og op. Derefter samler jeg det ekstra stof ved skuldersømmen, så det får en puf-effekt.

Nu kan jeg lave manchetter til ærmerne. Jeg laver dem ikke med knapper og knappehul, men bare så ærmet får en flot kant.
Jeg klipper to stykker stof, der måler 12 cm x 31 cm (målene er sandsynligvis anderledes for dig, så mål efter på dig selv).
Noget, jeg selv glemte at gøre, var at folde stykkerne på midten og stryge, men det anbefaler jeg at gøre, så det bliver både flottere og nemmere at sy.
Derefter skal enderne syes sammen på den korte led, som vist nedenfor.

Så kan vi sy en på hvert ærme, ret mod ret.

Det ekstra stof i ærmet samler jeg midt på ærmet, så det også får en puf-effekt. Når det er syet på, kan jeg folde manchetten ned.

Manchetten foldes ned på midten (her er det rart at have strøget den), og derefter foldes den rå kant indad og syes fast.

Som det sidste, skal den rå kant i bunden af blusen foldes op og syes.

Og så er den færdig!

Her er det færdige sæt:

 

Tak fordi du læste med :)

 

Læs også disse blogindlæg:


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres